Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

YKS’de değişim rüzgarı

YKS sınav sistemi üzerinde

YKS sınav sistemi üzerinde yapılan değişikliklere bir yenisi daha eklendi. Son düzenleme ile sınavın ilk oturumunda Türkçe ve Matematik soruları olacakken, şu anda Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri de ilave edildi. Tekrar tekrar değişen sınav sistemini, Fen-Mat Özel Öğretim Kursu Kurucusu Halil Kartay gazetemize değerlendirdi.

Üniversiteye girişte öğrencilerin karşılaştığı sınav olan YKS (Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı) bir değişikliğe daha uğradı. Tek kitapçık halinde toplanan, sosyal bilimler ve fen bilimleri sorularının öğrenciler tarafından çözülmeyecek olmasına tepkiler gelmişti. Tepkiler üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, söz konusu endişelerin giderilmesi ve hiçbir öğrencinin mağduriyet yaşamaması için talimat vermişti. Talimatların ardından YKS sınav sistemi bir kez daha değişti. YKS sınav sisteminde 40 soru Türkçe, 40 soru Matematik halinde şekillenmişti. Sistem değişerek 20 Sosyal Bilimler ve 20 Fen Bilimleri soruları getirildi.

SOSYAL BİLİMLER 20 SORU ALTINDA”

YKS sınavının ilk ayağında çözülecek sorulara 20 soru Sosyal Bilimler ilave edildi. 20 sorunun içeriği ise 5 tarih, 5 coğrafya, 5 din ve 5 felsefe olarak açıklandı. Öğrenciler 4 yıl lisede gördükleri tarih, coğrafya ve felsefe konularından sadece 5’er soru çözecekler.

YKS’YE FEN BİLİMLERİ EKLENDİ”

Öğrenciler Matematik sorularının yanı sıra YKS sınavında yeni düzenleme ile Fen soruları da çözecekler. Fen Bilimlerinin soru dağılımı, 7 fizik, 7 kimya, 6 biyoloji oldu.

“EĞİTİMDE; SİSTEM KAZAN, MEB KEPÇE OLDU”

Değişen sınav sistemini Çanakkale’de Fen-Mat Özel Öğretim Kursu Kurucusu Halil Kartay gazetemize değerlendirdi. Kartay “Değişen YKS sınav sistemi ile ilgili iyi yönü ve kötü yönleri var” dedi.

SİSTEMİN İYİ YÖNÜ, KÖTÜ YÖNLERİ VAR”

Kartay, “İyi taraftan bakacak olursak sınav, Mart’ta yapılacakken Haziran ayına kaydırılmış oldu. Bu zamansal kaydırmada öğrencilere ders çalışmaları için ilave süre olarak olumlu yansıdı. Yapılan değişikliğin tek iyi yönü budur. Kötü tarafları ise soru sayıları azaldı, nitelikli öğrenci seçme durumu azaldı. Lisede dört yıl eğitim gören öğrenciler eğitim gördükleri dersler hakkında 5-7 soru sayıları ile karşılaşıyorlar. Örnek verecek olursak, bir öğrenci Lise eğitim süreci boyunca 52 fizik konusu görüyor. Şu anki sınav sisteminde ise 52 konudan toplamda iki sınava bakıldığında 21 soru çözüyor. Bu durum öğrencilerin seçilmesini ve nitelikli olarak elenmesi durumunu güçleştiriyor.

Sınav sisteminin yap boz haline gelmesi öğrencilerin motivasyonlarını olumsuz olarak etkiledi. Eğitimci olarak yapmış olduğumuz gözlemlerde öğrencilerin aşırı derecede güvensiz olduklarını görüyoruz. Gençler her an her şeyin değişebileceğini düşünür hale geldi” açıklamalarında bulundu.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech