Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sanat sahnesinde yeni perde: “Burada şimdi”

Mahal’de açılan ve 2017

Mahal’de açılan ve 2017 yazında bir araya gelen 15 Çanakkaleli genç sanatçının oluşturduğu “Burada/şimdi” sergisi 22 Kasım’a kadar açık kalacak.

Mahal’de açılan “burada/şimdi” sergisi ile işbirliği ile oluşan motivasyonlarını ortaya koyan gençler Çanakkale’deki sanat anlayışına yeni bir sayfa açacak.Etki alanlarını genişletip daha fazla insana ulaşmak isteyen 15 yerel genç sanatçı işbirliği ile üretim temelli bir inisiyatifin de ilk adımını atmış oldu.

“Burada/şimdi”, sanat eğitimini İstanbul, İzmir, Eskişehir gibi farklı kentlerde tamamlayıp tekrar Çanakkale’ye dönmüş ya da Çanakkale’de güzel sanatlar eğitimi alıp burada kalmayı seçmiş, kariyerinin henüz başında ya da kariyerinde belli oranda ilerlemiş 15 genç sanatçının, tekstil, seramik, grafik, fotoğraf, resim, video gibi farklı alanlarındaki üretimlerini bir araya getiriyor.

Serginin bir diğer özelliği ise, sergileme kurgusunda kendini gösteriyor: Sergideki çalışmalar, üretim süreçlerini görünür kılan bir yerleştirme ile sergileniyor. Seramik, maket, resim gibi tekniklerin farklı üretim süreçlerine dair bileşenlerin sergi alanına taşınması yoluyla genç sanatçılar, hem üretkenlik, teknik beceri ve yaratıcılıklarına vurgu yapmayı, hem de üretimleriyle var olma motivasyonlarını görünür kılmayı amaçlıyor.

Burak Topçakıl, İlayda Tunca, Gizem Zeynep Yılmaz ve Ülkü Sönmez ile “burada şimdi” hakkında keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Burak Topçakıl: “Disiplinlerarası sanatla uğraşan gençler olarak bir şekilde bir araya geldik. Ortak dertler üzerine bir araya geldik. Birlikten kuvvet doğar kalıbı üzerinden bir araya geldik. Bu tanışma tanıştırma sergisi oldu. Aslında inisiyatife gelmek isteyen diğer arkadaşlar için de açık bir çağrı oldu. Sergi sırasında da 10 arkadaşımız daha aramıza katılmak istedi. Tekil olan çoğul karşısında güç kalır. Tek kişi bir sergi açmak istediğinde zorluklar ile karşılaşır. Ama 15 kişi bir araya gelince her şey daha kolay olur.”

İlayda Tunca: “Sergide 15 kişiyiz ama toplamda 30 kişi kadar varız. Farklı disiplinlerden arkadaşlarla bir arada oluyoruz. Güzel Sanatlar Fakültesinden mezun olup üretim için alan arayışında olanlara bir davettir bu. Bizim tasarladığımız biraz esnek bir yapı. Herkes kendi motivasyonunu ortaya koyuyor ve işbirliğinden yeni bir motivasyon ortaya çıkıyor. Serginin adı “Burada şimdi”. Yarın da dün de burada şimdi. Faaliyette süreklilik hedeflerimiz arasında yer alıyor. Serginin en önemli kısmı ise açık davet olması. Tanışmak, tanıştırmak niyetindeyiz çünkü etki alanımızı geliştirmek istiyoruz. Bizim derdimiz hareket geçmek, harekete geçirmek.”

Dilek Akşen

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech