Çanakkale Sağlık İl Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada Palyatif Bakım Merkezi’nin hizmetleri hakkında bilgi verildi.
Yaşamı tehdit eden hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan sorunlarla karşılaşan hastalara ve yakınlarına destek olmak, yaşam boyu mücadele etmek zorunda olacakları sağlık ve benzeri sorunlarda hastalara ve aile bireylerine tıbbi, psikolojik, sosyal ve manevi destek vererek acılarını hafifletmek veya önlemek için faaliyet göstermek üzere yaşam kalitesini geliştirmek amacıyla palyatif bakım merkezleri tüm Türkiye’de hizmet veriyor.
Çanakkale Sağlık İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada; “2 Kasım 2015 tarihinde açılışı yapılan Palyatif Bakım Merkezimiz Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’nde her biri tek odadan oluşan özel bir bakım merkezidir. 1 Dahiliye Uzmanı, 7 Hemşire, Psikolog, Fizik Tedavi Uzmanı ve Diyetisyenden oluşan bir ekip ile bugüne kadar toplamda 424 hastaya sağlık ve bakım hizmeti merkezimizde verilmiştir.
İşte burada Palyatif bakım merkezleri tıbbi olarak tedavisi devam eden ancak uzun süre hayatının geri kalanını destek alarak evinde aile bireyleriyle beraber geçirmesi gereken hastalarımıza destek veren ve yakınlarını eğiten ve bakımı nasıl desteklemeleri gerektiğini de öğreten merkezlerdir.” denildi.
Palyatif bakım merkezleri neler mi yapıyor bu merkezler;
Ağrı Tedavisi
Bulantı kusma gibi şikayetlerin önlenmesi
Halsizlik ve diğer semptomların giderilmesi
Beslenme desteğinin sağlanması
Solunumun rahatlatılması
Hasta ve hasta yakınlarına psikolojik ve sosyal destek sağlanması
Hasta ve yakınlarının hastalıkla ve bakımı ile ilgili eğitimi
Hastaya konforlu bir bakımın sağlanması.
Hastanın fonksiyonel durumunun artırılması
Hasta yakınlarının hasta için gönül rahatlığının olması ve elimizden bir şey gelir mi soruların cevaplanması gibi birçok konuyu amaç edinmişlerdir.
Hastanızın elinizden bir şey gelmeyeceğini düşünerek yürüdüğü bu yolda yanınızda aile bireyi gibi duran bu merkezler sizler için bir seçenek olarak değerlendirilebilir.
Peki, hangi durumlarda palyatif bakım merkezleri tercih edilmelidir;
Son dönem kanser hastaları
Motor nöron hastalıkları
Alzheimer hastalığı
ALS (Amyotrofik Lateral Skleroz)
MS hastalığı (Multiple Skleroz)
Müsküler Distrofi
Parkinson Hastalığı
İnme Hastalığı (Fonksiyonların en az %50′sini kaybetmiş hastalar
İleri seviye organ yetmezlikleri (Böbrek, karaciğer, Kalp, Akciğer)
Çocuklarda Genetik/Konjenital ilerleyici hastalıklar
AIDS