Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Çanakkale betonlaşıyor

Nüfusu resmi rakamlara göre 519.793 olan Çanakkale gün be gün

Nüfusu resmi rakamlara göre 519.793 olan Çanakkale gün be gün betonlaşıyor. Kent merkezine yukarıdan bir yerden baktığımızda iç içe geçmiş binalar görüyoruz. Hızla göç alan kentte, konut fiyatları da tavan yaparken kendisi büyükşehir olmadan büyükşehir trafiğine sahip.

Kıyı kenti özelliği ile cazibe merkezleri arasında sayılan Çanakkale günden güne betonkent haline geliyor. Tepeden bakıldığında sadece binaların göründüğü kentte artık trafik sorunu var. Bütünşehir olmadan büyükşehirlerin sorunları ile yüz yüze kalan kentin sorunlarına kalıcı çözümler bulunması gerekiyor. Vatandaşın ağzında ise tek bir cümle var. “Beş sene sonra hiç çekilmez bu trafik!”

Yaşam standartlarının yüksek olduğu, iç karışıklıkları yaşanmadığı huzurun ve barışın kentinde huzur ve barışı bulanlar genelde il dışından oluyor. Özellikle köprü projesinden sonra İstanbullu vatandaşlar kent merkezi ve ilçelerden konut ve daire satın aldı. Birçok emlakçı ve müteahhitler ise Çanakkale’deki konut fiyatlarının bu hızlı artışını il dışı piyasalarda karşılık bulabilmesine bağlıyor. Çileyi çeken ise yine Çanakkaleliler oluyor.

TAŞIT SAYISI YÜKSELDİ

Kent bu sene içerisinde 20.024 kişi sayısınca göç verirken, 25.116 sayısınca da göç aldı. Yüzde 53’ü orman olan kentin Merkez İlçesi trafik, betonlaşma ve otopark gibi sorunlarla karşı karşıya kaldı. Sabah iş saatinde Troya Caddesinden İskele Meydanına gelmek vatandaşın yarım saatini alır hale geldi. İlçeler genelinde kentte 2 sene önce 76.014 otomobil bu sene 86.335 otomobil trafiğe dahil oldu. 2015 senesinde motorlu kara taşıtlarının sayısı ile genelinde 197.297 iken bu yıl bu sayı 216.170’e yükseldi.

Konu ile ilgili görüşlerini sorduğumuz Kent Konseyi Çevre Meclis Başkanı Anıl Can kentin büyüme gösterdiği alanlarda alt yapı ve üst yapı çalışmaları üzerine adımlar atılması gerektiğini ifade ederek; “Her gün şehrimizde sokakta yürürken ,yeni bir inşaatın başladığına rastlıyoruz. Şehrin bu hızla betonlaşması tabii ki benimde her vatandaş gibi aklımda kaygı dolu sorular yaratıyor. Bu durumun olumlu ve olumsuz etkilerini değerlendirdiğimizde de ister istemez içimi bir korku sarıyor .Şuan Çanakkale’de inşaat sektöründe müteahhitler ,inşaat çalışmaları ,emlak firmaları, Çanakkale’ye iş nedeni ile göç eden nüfus artışı ile esnaflarımız ve daha bir çok vatandaşımız süreçte kazanç elde etmektedir. Şehrimizde bulunan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin kapasitesini her yıl büyütmesi eğitim, iş, emeklilik, huzur, özgürlük, barış içinde yaşam olanağının sunulması Çanakkale’yi yerleşmek için bir cazibe merkezi haline getiriyor. Bu göçler ile ilgili olarak da konaklama ihtiyacı artıyor. Önemli olan husus bu hızla betonlaşma sürecinin şehre olumsuz etkilerde bulunmamasıdır. Sevdalısı olduğumuz bu güzel şehrin maneviyatını kaybettirmememizdir. Bu betonlaşma ve nüfus artışının doğrultusunda hızla artan bir diğer çözüm ise otopark ve trafik sorunudur. Bu sorunların Çanakkale için olumsuz etkilerinin artmamasına şehir yöneticilerimiz ve halkımızın duyarlı çalışma ve davranışlarının sonucunda olumlu yöne nasıl dönüştürebileceğimizi planlayacağımız önemli bir sürecin içindeyiz. Şehrimizin tarihi maneviyatını, doğasını, çocuklarını en az olumsuz etkiyle kurtarmak ilk hedefimiz olmalı. Kent Konseyi Çevre Meclisi bu süreçte şehrimizde, halkın halk ile birlikte sesi olmaya çalışacaktır. Şehrin otogar, hava limanı, hastane yerlerinin siyasi olay olarak gündemde tutulması yerine şehrin nerelere yapısal yönde ilerlediği, o bölgelerin alt yapı, yol, çevreye etki değerleri üzerine doğru çalışmalar ortaya konmasını öneriyorum. Çanakkale’nin samimi kendine has cazibesini kaybedeceğine inanmıyorum. İlerleyen süreçlerde belediyemizin, kent konseyi meclislerinin, muhtarlıkların ve halkın ortak çalışmalar ile çözüm üreteceğini temenni ediyorum.” dedi.

Dilek Akşen

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech