Çanakkale Devlet Hastanesi’nin Kepez Beldesi’nde yeni binasında hizmete başlamasının üzerinden bir hafta geçmesine rağmen hastaneye tepkiler giderek büyüyor. Çanakkale Tabip Odası da
Ulaşım sorunundan, hastanenin konumuna kadar birçok konuda vatandaşlar tepki göstermeye devam ediyor. Bu tepkilere bir yenisi de TTB Çanakkale Tabip Odası’ndan geldi. Oda, konu ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirdiği basın açıklamasında eski hastanenin yeni hastaneden daha verimli olduğunu ifade etti.
Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi tüm birimleriyle faaliyete geçtiği 30 Ekim tarihinden itibaren eleştirilerin hedefi oldu. Hastanenin şehir merkezine uzaklığı, ulaşım problemi, hastanenin konumu ve hastanede yaşanan olumsuzluklar, tamamlanmamışlıklar vatandaşların ve hastane personellerinin tepkisini çekti. Devlet Hastanesinde görevli hekimlerin ve çalışanların adına dün Çanakkale Tabip Odası basın açıklamasında bulundu. Basın açıklaması bildirimini Çanakkale Tabip Odası Başkanı Güleda Erensoy okudu.
“ESKİ HASTANE YERİNDE KALMALI, ALANI GENİŞLETİLMELİYDİ”
Çanakkale Tabip Odası Başkanı Güleda Erensoy, “Güzel olan, eski hastanenin yerinde kalarak alanının genişletilmesiydi. Yeni hastanelerin genel olarak şehir merkezlerinden uzakta konumlandırılmasının hastane çevresinde yeni rant alanları açmak ve merkezdeki arazilerin kamusal hizmet dışı amaçlarla kullanılması gibi handikapları olduğu düşünülürse buna izin vermemek için bile bu tarz hastane planlarına karşı çıkmamız gerekiyor.
“ACİLİN MERKEZDEN UZAK OLMASI ŞEHİR İÇİN KAYIPTIR”
“Yeni hastanenin şehir merkezinden uzak olması hastaların ve çalışanların hastaneye ulaşımıyla ilgili ciddi bir sorundur. Çocuk ve Kadın Doğum kliniklerinin ve acilinin merkezden uzak olması ise şehir için ayrı bir kayıptır. Gece çocuğu için acil polikliniklerine ihtiyaç duyan bir anne-baba çocuğunu acile yetiştirebilse bile gidiş geliş için en az 60TL taksi ücreti ödemek durumundadır.”
“SAĞLIK HİZMETLERİ SUNUMU OTELCİLİK HİZMETİ DEĞİLDİR”
“Yeni Çanakkale Devlet Hastanesi’ne dönersek, büyük, gösterişli, önceki hastanemize göre ferah bir hastanemiz var artık. Çalışanlar olarak çalıştığımız birimleri ve birbirimizi bulmakta zorluk çekeceğimiz kadar geniş bir hastane. Ancak duymuş olabilirsiniz, ikinci gün tuvalet taşması gibi bir sorun yaşadık ve heyet poliklinikleri koridoru kullanılamaz hale geldi. En başından beri hastanenin altyapı sorunları olduğu söylenip duruyordu, geldiğimiz bu noktada dileriz ki tekrarlayıcı altyapı sorunları yaşamayalım. Sağlık hizmetleri sunumunun otelcilik hizmeti olmadığını özellikle belirterek başlamak istiyoruz. Dolayısıyla hastaneye ilk girdiğinizde yıldızlı bir otele girdiğiniz andaki havayı hissediyorsunuz. Alan geniş ve ferah, tavanlar yüksek, sürekli bir ışıklandırma var, açılır kapanır kapılar ve asansörler var. Hasta odaları iki kişilik, odalarda geniş ekran LCD televizyonlar var. Ancak acilin, yoğun bakımların, ameliyathanelerin, servislerin ve polikliniklerin mimari planına dair hangi hekim ve hemşireye sorsanız size çalışmayı kolaylaştırmayan ve hatta zora sokan mimari ayrıntılardan söz edecektir.”
“HASTANEDE O KADAR ÇOK İŞLEVSİZ ALAN VAR Kİ”
“Hastanemizin mimarisi için ve Türkiye’deki genel hastane mimarisi için şunu merak ediyoruz. Tüm dünyada ekolojik mimari diye bir yaklaşım var artık. Enerji harcamasını en aza indirmeyi planlayan, enerji israfı sayılacak planlamaların önüne geçmeyi hedefleyen bir yaklaşım. Hastanemiz için öngördüğümüz şey bu haliyle elektrik, ısınma, su harcamalarının üst düzeyde olacağı yönündedir. Bu kadar geniş alanda o kadar işlevsiz boş alan var ki, bütün o alanlara aydınlatma ve ısınma kaynaklı enerji israfına sebep olacaktır.”
“YENİ HASTANE, ESKİSİNİN YARISI KADAR KULLANIŞLI”
“Şaşaalı görünümünün ardında hem hastalar hem de çalışanlar için şu anki haliyle eski hastanenin belki ancak yarısı kadar işlevsel olabilen ve ulaşımının şimdiden büyük bir sorun olarak yaşandığı bir yeni hastane ile karşı karşıyayız.”
Tunahan Ünsal