Son 10 yılda, her Milli Eğitim Bakanı değiştiğinde değişen sınav sistemi, lise giriş sınavı olarak bilinen TEOG’un kaldırılmasıyla bir kez daha değişti. Daha önceki yıllarda OKS, SBS, TEOG olarak görülen ve her değişiklikte biçim ve sistemi değişen mekanizma, son hali ile kafaları oldukça karıştırdı. Birbirlerine yakın kuşaklarda olan çocuklar, yıllar içerisinde kendilerini farklı farklı sistemlerin içerisinde buldu.
Yeni sınav sisteminde ise öğrencilerin büyük çoğunluğu ikamet ettikleri adrese yakın olan okulları tercih etmek durumunda kaldı. Aileler kaliteli okulların çevrelerindeki evlere yerleşmeyi düşünürken, öğrenciler daha değişen sistemin farkına bile varamadı. Sınava girecek öğrenci sayısı göz önüne alındığında sistemin birçok öğrenciyi mağdur edeceği görüşü hakim oldu. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın, TEOG’un yerine gelecek veli tercihine bağlı serbest kayıt sistemi olarak adlandırılan ancak adrese dayalı yerleştirme, isteğe bağlı sınav şeklindeki yeni sistemin detaylarını açıklamasından sonra tartışmalar başladı. Eğitim temelli bazı sendikalar, yeni sistemin çok büyük yapısal sorunlara yol açacağını savunuyor. Gündem gazetesi olarak konuyu velilere sorduk. Genel kanı bu sistemin uygun olmadığı, zaten çok sık olarak sistemin değişebildiği ve bunun da değişeceği yönünde… Vatandaşlar neredeyse her kuşakta, liseye giriş üniversiteye giriş olmak üzere sınav sistemlerimizdeki ani değişimlerin kafaları iyice karıştırdığını dile getirdiler.
“BUNUN ADI ‘ADRESİN KADAR OKU’ SİSTEMİ“
Konuyla alakalı Eğitim İş Çanakkale Şubesi basın açıklamasında bulundu. Eğitim İş ‘Niteliksiz Sisteminizi Kabul Etmiyoruz’ başlığı ile yayınladığı basın açıklamasında şu ayrıntıların üzerinde durdu; “Bakanın müjde gibi sunduğu yeni sistem için, Eğitim İş ‘Eğitim Bölgesi Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi’, ‘Veli Tercihli Yeni Kayıt Sistemi’, ‘Velinin tercihine bağlı serbest kayıt sistemi’ şeklinde birkaç tane isim bulmuş olsa da bu sistem: ‘Adresin kadar oku’ sistemidir. Bilindiği üzere artık liselere geçişte sadece 600 okul için merkezi bir sınav olacağı, bunun dışında kalan tüm okullara öğrencilerin ikametgahlarına göre yerleşeceği belirtilmiştir. Her öğrencinin adresine yakın 5 okulu tercih edeceği, ve bu tercihlerden birisine yerleştirileceği açıklanmıştır. Yani öğrencilerin yaklaşık yüzde %92’si adrese dayalı kayıt sistemi ile yerleştirilecektir. Öğrencilerin sadece yüzde 8’i, Bakan’ın tabiriyle ‘Nitelikli’ okullara gidebilecektir.”
Çanakkale’de çocuğu veya torunu bu sisteme tabi olan bazı veliler görüşlerini gazetemiz ile paylaştı. Bazı veliler yeni sistemin faydalı olduğunu düşünürken, çoğunluğun görüşü olumsuz yönde oldu.
“HOŞ BİR SİSTEM DEĞİL”
Timur Uğur: “Kesinlikle sınavın olması gerektiğini düşünüyorum. Yeni sisteme olumlu bakmıyorum. Benim çocuğum başarılı ise istediği okula gitmekte özgür olmalı. İkamet adresime yakın bir noktada Endüstri Meslek Lisesi veya İmam Hatip Lisesi varsa, çocuğum buraya mı gitmek zorunda? Sağlıklı bir sistem olarak görmüyürom.”
“ESKİ SİSTEMDEN DAHA İYİ“
Nejlet Yıldırım: “Eski sistemden daha iyi bir sistem olduğunu düşünüyorum. Eğer mevcut adres etrafında istenen okullar yoksa evi değiştirebiliriz. Kaliteli okulların etraflarında yeni ev alabilir ya da kiralayabiliriz. Ben gayet olumlu bakıyorum.”
“BU SİSTEMİ UYGUN BULMUYORUM”
İsmail Hakkı Çağlayan: “Benim 2 tane torunum var. 2’side 6. sınıf öğrencisi. Yani önümüzde 3 yıl var. Bu sistemin o zamana kadar 1’den fazla kez değişeceğini düşünüyorum. Çünkü bu sistemi olumsuz olarak değerlendiriyorum. Benim torunlarımdan biri başarılı diğeri başarısız olabilir. Adrese dayalı sistemde ikisi de aynı okula gidecek. Bunu uygun bulmuyorum. İmam Hatip Liselerinin sayısı son zamanlarda arttı. Bu sistemle daha fazla sayıda öğrenci İmam Hatip Lisesinde okuyacak.”
Tunahan Ünsal-Engin Ören