Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Doğa Ana’nın mucize çocuğu: Zerdeçal

Hindistan ve Uzak Doğu’da

Hindistan ve Uzak Doğu’da yetişen zerdeçal, doğa ananın mucize baharatlarından biri. Hakkında en çok bilimsel araştırma yapılan bitkilerden olan zerdeçalın, kanserden diyabet tedavisine kadar pek çok kullanım alanı mevcut.

Hint safranı olarak da bilinen zerdeçal, medikal alanda en fazla kullanılan ve üzerinde en çok araştırma yapılan bitkilerin başında geliyor.

Tıbbi özellikleri ve bileşenleri 5600’ün üzerinde biyomedikal incelemeye konu olan zerdeçal en çok antienflamatuar özelliği için kullanılıyor ancak romatizma, deri sağlığı, sindirim, bağışıklık ve hatta kansere karşı etkili olabileceğini gösteren bulgular var. Yapılan son araştırmalar, hastalıkların tedavisinde 14 tane reçeteli ilaç kadar etkili olduğunu göstermiş.

İşte zerdeçalın araştırmalarla da desteklenen en önemli faydaları:

Enflamasyon, vücuttaki canlı dokunun mikrop ve toksinlere verdiği reaksiyondur. İltihap ya da yangı olarak da geçer. Kronik enflamasyonun kanser gibi pek çok hastalığın gelişimine yol açtığı biliniyor.

Araştırmalara göre, zerdeçal, bitki dünyasındaki en güçlü enflamasyon önleyici etkiye sahip. Zerdeçalı oluşturan ana maddelerden biri olan Curcumin, enflamasyonla savaşta bazı reçeteli ilaçlar kadar etkili.

Zerdeçalın aktif maddesi Curcumin, safra kesesinin safra üretimini arttırarak sindirimi rahatlatır. Yakın zaman önce, Almanya’da yiyecek ve ilaçları denetleyen komisyon, zerdeçalın sindirim problemleri için kullanılmasını onaylamış.

Sonuçları 2013 yılında Amerika’da yayınlanan başka bir araştırma da, zerdeçalın sindirim sistemi ve karaciğer hastalıklarının tedavisi için ümit verici olduğunu tespit etmiş.

Zerdeçal kansere karşı en etkili maddelerden biri. Vücutta kanser oluşumunu engellediğini, gelişimini ve yayılmasını engellediğini, hatta bazı kanser türlerinin tedavisinde kemoterapi ilaçları kadar etkili olduğunu gösteren araştırmalar var.

Zerdeçalın LDL, ya da kötü kolesterolü düşürdüğü, kan pıhtılaşması ve damar tıkanıklığını önlediği tespit edilmiş.

Zerdeçalın diyabet tedavisinde etkisini konu alan bir araştırma 2009 yılında Biochemistry and Biophysical dergisi tarafından yayınlandı.

Bu araştırmada zerdeçalın aktif maddesi Curcumin’in diyabet tedavisinde kullanılan bir ilaçtan 500 kat daha etkili olduğu tespit edildi.

Geleneksel Çin tıbbı ve Hint kökenli Ayurveda, kireçlenme tedavisinde zerdeçal kullanmış.

2012 yılında Amerika’da yapılan bir araştırma zerdeçalın romatizmal eklem iltihabını tedavide ilaçlardan daha etkili olduğunu tespit etmiş.

Nasıl ve ne kadar tüketmeli?

Zerdeçal üzerine yapılan araştırmaların sonuçlarını ve birçok kültürde binlerce yıldır kullanımını göz önünde bulundurursak ilaç niyetine tüketilebilecek baharatlardan biri.

Tavsiye edilen günlük tüketim miktarı şu şekilde:

– Toz zerdeçal: 1 çay kaşığı (1-3 gram)

– Taze kök zerdeçal: 1.5-3 gram

Eğer zerdeçalı bir parça karabiber ve hindistancevizi ya da zeytinyağı ile beraber tüketirseniz, vücuttaki emilimi %2000 kadar artabiliyor.

Zerdeçal Nerelerde Kullanılır?

1) Yemeklerinde kullanımı

Zerdeçal, tatlılar dışında her şeyle kullanılabilir. Körinin ve safranın yakıştığı birçok yemekle deneyebilirsiniz.

Sebzelere çok yakışan bu baharat ile her sebze yemeğini renklendirip tat katabilirsiniz. Brokoli, brüksel lahanası, karnabahar ve kabak ile kullanımı oldukça yaygın.

2) Çayını Yapabilirsiniz

Zerdeçal Çayı Tarifi

1 çay kaşığı zerdeçal tozu 2 bardak su. 8-10 dakika demlenmesini bekleyebilirsiniz. Bu esnada isterseniz içine 1 çay kaşığı zencefil de eklenebilir. Pekmez, limon ve tarçın ile tatlandırabilirsiniz. Tadı keskin gelirse daha fazla su ile de deneyebilirsiniz.

Haber Merkezi

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech