Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Guatra davetiye çıkarma!

Diyetisyen Begüm Aygündüz ile

Diyetisyen Begüm Aygündüz ile kış mevsiminde tüketilen sebzeleri ve azalan su tüketimini konuştuk.

Diyetisyen Begüm Aygündüz, kış mevsiminde tüketilen sebzelerin özellikleri ve azalan su tüketimi ile ilgili bilgilerini gazetemizle paylaştı. Sağlıklı besleneyim derken guatr hastalığına davetiye çıkarıldığını ifade eden Diyetisyen Aygündüz; “Kış dönemi geldi çattı, sokaklarda hemen herkes öksürük hapşırık ve burun akıntısı şikayetleriyle lahana gibi sarıpsarmalanmış durumda. Kafelerde yaz boyu soğuk içecekler satıştayken şu an herkesin elinde bitki çayları. gündüz sıcak akşam soğuk olan ve grip ve nezle gibi hastalıklara davetiye çıkaran bu mevsimde de brokoli, brüksel lahanası, lahana, karnabahar, turp, şalgam, soya ürünleri,ıspanak,hardal, şeftali ve armut GİBİ guatrojenik besinler de manav ve pazar tezgahlarında yerini almaya başladı. Guatrojen kelimesi terim olarak “guatr’a neden olan” “guatr yapıcı” anlamlarına gelir. Guatrojen maddeler ya da besinler, tiroid hormonlarının üretimini azaltan besinlerdir. Bu mevsimde antioksidan ve C vitamininden zengin beslenelim derken tirodinizi yaşlandırabileceğiniz ve yağlanmaya davetiye çıkarabileceğiniz konusu da bir diğer gerçek.” dedi.

ÜÇ KEREDEN ÇOK YEMEYİN

Tüketim miktarının önemli olduğunu da sözlerine ekleyen diyetisyen Aygündüz; “Özellikle tiroid hormon bozukluğu yaşayan bireyler bu besinleri haftada 3 gün ve 1 er dolu kepçeyi yani yarım porsiyonu geçmeyecek şekilde tüketmelidirler. Guatrojen besinler bambu filizleri, çin lahanası, beyaz lahana, brokoli ve bebek brokoli, karnabahar, brüksel lahanası, kanola yağı, tapyoka, kara lahana, bayır turbu, yer lahanası (kıvırcık lahana, alabaş), darı (ak darı), hardal yaprakları, şeftali, yer fıstığı, armut, kırmızı turp, kolza tohumu, kolza tohum yağı, şalgam, sarı şalgam, soya, ıspanak, çilek, tatlı patates olarak sıralanır.” dedi.

BİTKİ ÇAYLARI ÖNEMLİ

Kış mevsiminde azalan su ihtiyacı ile ilgili de bilgilendirme yapan Aygündüz; “Kış mevsiminde azalan su ihtiyacı günlük su tüketiminizi azaltmaktadır. Ancak 3 litrenin altına düşülmemesi gerekmektedir. Siyah çay yerine ekinazya, ıhlamur, adaçayı gibi bitki çayı tüketimini arttırabilirsiniz. Kış mevsiminde yavaşlayan metabolizmanızı hayvansal gıdalar ile daha da yormamak adına balık tüketimini arttırıp, kırmızı et tüketimini azaltmanızı tavsiye ederim.” dedi.

Dilek Akşen

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech