Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Organ bağışında farkındalık artıyor”

3-9 Kasım tarihlerinde yapılacak

3-9 Kasım tarihlerinde yapılacak olan Organ Bağışı Haftası yaklaşırken, Çanakkae Organ Bağışı İl Koordinatörü Dr. Azem Ülkü gazetemize açıklamalarda bulundu. 

Ülkede 30 binden fazla kişinin organ nakli beklediği ve bir kişinin organlarıyla 8 kişinin hayatının kurtarılabileceği, insan yaşamı için en önemli konuların başında gelen organ naklinde en çok ihtiyaç duyulan ve nakil beklenen organ Böbrek. Ülkede yıldan yıla organ bağışı yapanların sayısı artarken Çanakkale’ye bakıldığında beyin ölümü gerçekleşen hastaların organ bağışı oranı yüzde 50 olarak göze çarpıyor. Organ bağışına dikkat çekmek, bu hususta farkındalığı arttırıp daha çok insanın hayata tutunmasına katkı sağlamak adına hem ülke çapında hem de Çanakkale özelinde çok sayıda etkinlik, söyleşi ve konser gibi aktiviteler gerçekleştiriliyor. Çanakkale Organ Bağışı İl Koordinatörü Dr. Azem Ülkü organ bağışının önemi konusunda gazetemize açıklamalarda bulundu. Dr. Ülkü, organ bağışı konusunda Çanakkale’nin çok duyarlı olduğunu ifade ederek, kenttin bağış konusunda bir çok ilin üzerinde olduğunu belirtti. Sağlam bir kişinin organları ile 8 kişinin hayata tutunmasının sağlandığına vurgu yapan Dr. Ülkü, beyin ölümü olmuş kişilerde organ bağışının çok önemli olduğunu dile getirdi.

Dr. Azem Ülkü açıklamasının devamında şunları dile getirdi: “Her organ bağışlayan kişinin tüm organları sağlam olmayabiliyor. Ancak 2 adet Böbrek, 1 adet Karaciğer, 1 adet Akciğer ve Kornea gibi organlarla hastalıklı ve sağlıksız yaşayan insanların sağlıklı yaşamasına olanak sağlanıyor. Ölmüş kişilerin organlarıyla toprağa verilmesiyle bu şans ortadan kalkıyor. Biz sürekli olarak organ bağışının ne kadar önemli olduğuna dikkat çekip, buna teşvik etmeye çalışıyoruz.”

“ORGAN NAKLI İSLAMA UYGUN”

“Dini kaygılar organ nakline karşı bir çekingenlik yaratıyor. Ölmüş yakınımızın organlarını bağışladığımız kişi günah işlemişse organ bağışlayan kişiye yansır mı? diye bir düşünce var. “Kim birisinin ölümüne sebep olursa tüm insanlığı öldürmüş olur. Kim birisinin yaşamasına sebep olmuşsa tüm insanlığı yaşatmıştır” diye ayet var. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu yaptıkları toplantılarda sürekli İslam dini açısından organ bağışının caiz olduğu ve organ bağışının  çok büyük sevap olduğu ifade ediliyor.”

“ÇANAKKALE ORGAN BAĞIŞINDA ÇOK DUYARLI”

“Son zamanlarda yapılan istatistiklere göre, beyin ölümü olmuş kişilerin aileleriyle yapılan görüşmelerde yüzde 22 civarında organ nakli kabulü göze çarpıyor. Çanakkale’de ise son 8-9 yıldır bu oran sürekli olarak yüzde 50’nin üzerinde. Çanakkalelileri duyarlı, sağlıklı düşünebilen ve doğru karar veren kişiler olarak görüyoruz.”

“3-9 KASIM ORGAN BAĞIŞI HAFTASI”

“3-9 Kasım tarihleri arasında Organ Bağışı Haftası programları kapsamında etkinliklerimiz var. Biz 365 gün boyunca sürekli insanlara ulaşıp konuşuyoruz. Beyin ölümü  olmuş o insanların ailelerinin acılı anında böyle bir karar vermeleri hakikaten zor bir durum. Biz beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerin yakınlarına daha sağlıklı karar verebilmeleri için destek veriyoruz.”

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech