Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Fiyat yüksek satış düşük

Emlak piyasasında sürekli yükselen

Emlak piyasasında sürekli yükselen arsa ve daire fiyatlarına karşılık satışlarda ciddi bir azalma görülüyor. Mevsimsel bir durgunluk da olabileceği yönünde görüşlerin yanı sıra, dar ve orta gelirli ailelerin ev almasının da artık hayal olduğu görülüyor.

Büyükşehir olma yolunda ilerleyen kentte, sürekli yeni yerleşim alanları oluşturuluyor. Sadece Karacaören köyünde 2 milyon metrekare alan imara açıldı. İmara açılan arazide 22 parsel ruhsat aldı. 22 parselden 7’si Maliye arazisine ait. Arazi üzerinde ummalı bir biçimde altyapı ve kanalizasyon çalışmaları ekiplerce sürdürülüyor.

Bununla beraber daire ve satış fiyatlarında bir durgunluk yaşanmaya başladı. 1+1 daire fiyatlarının bile 180.000’lere kadar çıktığı kentte orta ve dar gelirli ailelerin kredi ile ev almaları imkansız hale geldi. Ev kredisi faizleri ise son bir yılın en yüksek seviyesini görünce satışlar da durma noktasına geldi.

Arazi ve arsa fiyatlarının hızla yükselmesi,inşaat malzemelerine gelen zamlar daire fiyatlarına olumsuz yansıdı. Son yıllarda çok fazla 1+1 yapılınca kent bu noktada doygunluğa ulaştı. Bazı görüşler bu durgunluğun mevsimsel olduğu yönünde ilerlerken bazı görüşler de 2000’lerde yaşanan müteahhit krizinin yeniden patlak verebileceği yönünde oldu.

DAİRE FİYATLARI DÜŞEBİLİR

Çanakkale Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı Lütfi Dara konuya ilişkin; “Arsa fiyatları ve arazi fiyatları şu anda oldukça yüksek, inşaat girdileri de bir o kadar arttı. Dolayısıyla bu da ev fiyatlarına yansıdır. Dar gelirli ailelerin ev alması neredeyse imkansız hale geldi. Ülke genel olarak ekonomik bir krizin eşiğinde gibi görünüyor. Dardanos ve Güzelyalı da geçen sene metrekare 300-400 TL’ye gelirken bu sene 1000 TL’yi gördük. Ülke ekonomisi dengeye kavuşmadan ben kent ekonomisinin de düzeleceğini düşünmüyorum. Kentimiz de fiyatların biraz daha aşağı düşeceğine inanıyorum. Öğrenci ve memur kenti olduğumuz için bir dönem çok fazla 1+1 yapıldı. tabi arsa fiyatları yüksek olunca müteahhitler de yerden kazanmak adına bu dairelere yöneldi, çünkü kira getirisi 2+1 daireler ile aynı. Ama kent bu noktada doyuma ulaştı.” dedi.

MEVSİMSEL DURGUNLUK

Çanakkale Müteahhitler Birliği Dernek Başkanı Hakan Vural ise bu durgunluğun mevsimsel olduğunu ifade ederek; “Piyasalarda durgunluk var diyecek kadar bir durum yok. Okulların açılması, kışın yaklaşmış olmasının verdiği bir bekleme dönemidir bu. Bu dönemde lokal talep için geçerli. Büyük şehirlerden gelen talepler ise aynı şekilde devam ediyor. Bu alımlar devam ediyor. İstanbul’daki sektörde bir sıkıntı var evet ama Çanakkale hikayesi olan bir şehirdir. Köprüsü ve medeniyeti ile insanların yaşamak için tercih ettikleri yerlerden birisindeyiz. Yaz dönemine göre bir talep azalması var ama buna durgunluk diyemeyiz. Daire fiyatlarının yüksek olması görecelidir. Çanakkale’de 4+1 daire fiyatına göre İstanbul’da ancak 1+1 alabilirsiniz bence kentimizde fiyatlar hala cazip. Piyasada alternatiflerin çoğalması ile birlikte ya çok nitelikli ya da çok ekonomik konutlar talep görür. Tüketici doğal olarak en iyisini almak ister. Yatırımcı diye adlandırdığımız kesim ise 1+1’i tercih ediyor. Ancak bizlerde 1+1 dairelerde işin sonuna gelindiğini, derinliğinin kaybolduğunu, bu kadar 1+1 dairenin Çanakkale için yeterli olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

Dilek Akşen

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech