Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Değişmeyen Gelenek “Nöbetçi Öğrenci”

Okullarda yıllardır uygulamada olan

Okullarda yıllardır uygulamada olan ve eğitim sistemleri değişse de herhangi bir değişime uğramayan nöbetçi öğrencilik ve öğretmenlik uygulaması, yürürlükte kalmaya devam ediyor. Uygulamadan memnun olan öğrenciler de var, memnun olmayan öğretmenlerde…

Hükümetler değiştiği vakit ya da Milli Eğitim Bakanı değiştiğinde, yurdumuzda görmeye alıştığımız eğitim öğretim alanındaki düzenlemelere uğramayan tek uygulama “Nöbetçi Öğrenci” uygulaması… Nöbetçi öğrenci kavramı bir geleneğe dönüşerek kuşaktan kuşağa aktarılmaya devam ediyor. 80’li yıllarda da 90’larda ve 2000’lerde de bu uygulamayı görmek mümkün. Yıl 2017 okul bahçelerinde misafirleri karşılayan ilk kişiler yine nöbetçi öğrenciler. Okullarda 2 çeşit olarak görülen sınıf nöbetçisi ve okul dış kapı nöbetçisi olmak üzere öğrenciler okul vakitlerinde nöbet tutuyorlar. Öğretmenlerde öğrenciler gibi uygulamaya tabiler. Öğretmenler içinde kat nöbetçisi ve bahçe nöbetçisi olmak üzere nöbet kavramı farklılık gösteriyor.

MEB’E GÖRE AMAÇ; GÖREV VE SORUMLULUK DUYGUSUNUN OLUŞMASI

MEB İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin, “Öğrencilerin Nöbet Hizmetleri” bölümünde yer alan 138.maddede, ‘Küçük yaşlardan itibaren görev ve sorumluluk duygularını geliştirmek, okulun yönetim işlerinde görev almalarını sağlamak amacıyla ortaokul ve imam-hatip ortaokulu öğrencileri, okul yerleşim alanı içinde nöbet görevlerini yürütürler. Yatılı/pansiyonlu okullarda yemekhane ve yatakhane nöbeti tutulur. Nöbetle ilgili görev ve sorumluluklar, okul yönetimince yazılı olarak belirlenir ve nöbetçi öğrencilere duyurulur. Nöbetçi öğrenciler yazılı ve uygulamalı sınavlara katılırlar.’ hükümleri yer alır.

“ÖĞRENCİLER NÖBETÇİ OLMAKTAN MEMNUN”

Çanakkale’deki okullar gezilerek edinilen bilgiler doğrultusunda öğrenciler ortaokuldan liselere nöbetçi olmaktan memnunlar. Sınıf listeleri baz alınarak her gün farklı öğrencilerin nöbet tuttuğu sistemde öğrencilerin tek yapması gereken nöbetçi öğrenci kartlarını takarak okul kapılarında beklemek. Nöbetçi olan öğrenciler o gün için derslerden muaf olduklarından “keşke her gün nöbetçi olsak” diyorlar.

“ÖĞRETMENLERİN ŞİKAYETLERİ VAR”

Fakat öğretmenler uygulamadan pek memnun değiller. Özellikle bahçede nöbetçi olan öğretmenler en şikayetçi kesim. Her hangi bir olası durumda karşılaşılacak tehlikeli bir durumda öğretmenler “Biz nasıl bir önlem alabiliriz diye düşünüyorlar. Hadi biz bir şekilde önlem alsak, öğrenciler daha küçükler onlar nasıl kendilerini koruyacaklar” görüşü hakim.

“OKULLARDA NEDEN ÖZEL GÜVENLİK YOK?”

En büyük eleştiri ise bütün Devlet kurumlarında özel güvenlik personellerinin olması fakat okullarda geçiniz özel güvenliği, bir bekçi bile bulunmamasına oldu. Postaneler, hastaneler gibi kurumlar, Devlet kurumu da okullar değil mi sorusu akıllara geldi.

Tunahan Ünsal

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech