Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“İşçiye çözüm değil engel!”

CHP Çanakkale Milletvekili Bülent

CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, arabuluculuğun zorunlu hale getirilmesi ile ilgili konuştu.Öz; “Arabulucuk yasası geçerse zaten mağdur olan işçinin, bir kez daha kaybı olacak” dedi.

CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, TBMM 26. Dönem 3. Yasama Yılı 6. Birleşiminde, 491 sıra sayılı İş Mahkemeleri Kanun Tasarısı maddeleri üzerine CHP Grubu adına Meclis Genel Kurulunda söz alarak konuşma gerçekleştirdi. İşçi ve işveren arasındaki anlaşmazlıklarda dava açılmadan önce arabuluculuğun zorunlu hale getirilmesini eleştiren CHP’li Öz, “Arabuluculuk yasası zaten mağdur olan ve haklarını aramaya çalışan işçinin bir kez daha kaybı olacaktır” diye konuştu.

Konuşmasında “Uzlaşma yerine işveren tarafın işçi üzerinde kuracağı tahakküme şahit olacağız” vurgusu yapan CHP’li Bülent Öz, şunları söyledi:

“GERÇEK NİYET; İŞÇİLERİN HAKLARINI KORUMAK MI?”

“Şu an görüşülmekte olan kanun tasarısı, İş Kanunu’yla ilgili birçok düzenlemeyi barındırmaktadır. Bu tasarının en önemlisi de ara buluculuk düzenlemesidir. Hükûmet, söz konusu ara buluculukla ilgili kanun tasarısının yasalaşması hâlinde, işçilerin haklarının daha iyi korunacağını ve işçilerin haklarını daha kısa sürede elde edeceğini iddia etmektedir.

Gerçekten, kanunun yürürlüğe sokulma amacı işçilerin haklarını korumak mıdır, yoksa on beş yıldır olduğu gibi takiyeyle gerçekleri gizleyip işçilerin tam karşısında yer alıp sermayenin çıkarlarını korumak mıdır?”

“MAĞDUR İŞÇİYE ÇÖZÜM DEĞİL ENGELDİR”

“Söz konusu kanun tasarısı, işçinin birçok hakkını yasal yollardan aramadan önce Arabuluculuk Kurumuna başvurmasını zorunlu hâle getirmektedir. Arabuluculuk Kurumuna müracaat etmeniz durumunda, mahkeme masraflarının haricinde Arabuluculuk Kurumu için ayrıca bir ücret ödemeniz gerekmektedir. Bu da işçinin hakkını aramasının önünde yeni bir engel olarak karşımıza çıkmaktadır.”

“İKİ TARAFI KARŞI KARŞIYA GETİRMEMELİDİR”

“Ayrıca, uzlaşma iki eşit taraf arasında gerçekleşir. Eşit olmayan taraflar arasında uzlaşma gerçekleşmeyecek, güçlü taraf görece zayıf taraf üzerinde tahakküm kuracaktır ve ara buluculuk kurumunda uzlaşma yerine iş veren tarafın işçi üzerinde kuracağı tahakküme şahit olacağız maalesef. Bu yasa, bizi sosyal devlet ilkesinden uzaklaştıracak ve eşit güce sahip olmayan tarafları karşı karşıya getirecektir.”

KAĞIT ÜSTÜNDE UZLAŞMA GİBİ GÖRÜLSE DE…

“Örneğin Arabuluculuk Kurumuna başvuruda bulunan işçinin 20 bin TL tutarında işçilik hakkı olduğunu varsayalım. İşçi Arabuluculuğa başvuracak ve başvuru masrafını ödeyecek. Daha sonrasında işveren işçiye hakkı olan tazminat ve hakkın çok altında teklifte bulunacaktır. İşçinin düşüncesi de bu teklif karşısında ‘Ben zaten Arabuluculuk için masraf yaptım. Şimdi bu teklifi kabul etmezsem mahkeme için yeniden masraf yapacağım. Buna da maddi olarak gücüm yok. En iyisi ben bu teklifi kabul edeyim.’ olacaktır. Görüldüğü üzere, burada kâğıt üstünde bir uzlaşma olmasına rağmen gerçeğe baktığımızda güçlü tarafın zayıf taraf üzerinde tahakküm kurduğunu ve isteklerini kabul ettirdiğini görüyoruz.

AKP’Yİ ADALETLİ OLMAYA DAVET EDİYORUZ

“Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, bu kanun ne yargılamanın kısalmasına ne işçinin hakkını daha rahat elde etmesine hizmet edecektir. Bu kanun, işçiye, emekçiye ve emeğe hizmet etmeyecektir. Bu tasarıyla, iddia ettiğinizin aksine, işçinin haklarını görmezden gelmiş olacaksınız. Bu bağlamda, sizi işçinin, emekçinin taleplerini duymaya, dinlemeye davet ediyoruz.

AKP Hükûmetini günü kurtaracak politikalar üreterek ülkemizi OHAL’le yönetmeye değil, adaletli yönetmeye davet ediyoruz. OHAL’le üretilen politikalar gibi, bu yasa değişikliği de işçiyi, emekçiyi, emeği, kısaca ülkemizi baskı altına alacaktır diyorum. Bu tasarıya bu hâliyle karşı çıktığımızı bildiriyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.”

Haber Merkezi

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech