Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Süt üreticisine müjde

Süt üreticisinin uzun süredir

Süt üreticisinin uzun süredir sütün litre fiyatında zam yapılmasını beklemesinin ardından 22 Eylül Cuma günü Ankara’da yapılan Ulusal Süt Konseyi toplantısında 1 Ekim’den 28 Şubat’a kadar geçerli olacak süt fiyatı 1,40 TL olarak belirlendi. ÇDSYBB Mehmet Özkurnaz konuyu gazetemize değerlendirdi.

Daha önce üreticinin litresi için 1,21 TL kazandığı ancak yapılan düzenleme ile Ağustos ayının başından itibaren 9 Kuruşluk artışla 1,30 TL’ye çıkan litre fiyatı üreticiyi memnun etmeyince Ulusal Süt Konseyinde yeni bir rakam belirlendi. Sütün litre fiyatının Ağustos ayında 1,30 TL olarak belirlenmesinin ardından özellikle bölgede süt ve süt ürünlerinde domine bir ilçe olan Ezine’de bazı firmalar rakamları kendi inisiyatiflerince arttırarak litresini 1,50 TL’ye kadar çıkarmıştı. Bu belirsizliğin ortadan kaldırılması, hem üreticinin hem sanayicinin hakkının ve çıkarlarının gözetilerek uygun bir rakamın belirlenmesi için Ulusal Süt Konseyi toplantısında konunun gündeme gelmesinin ardından sanayicilerin ve üreticilerin mağdur olmaması adına 1 Ekim’den itibaren geçerli olmak kaydı ile sütün fiyatı 1,40 TL olarak belirlendi.

“SANAYİCİLER PİYASADAN SÜT TOPLAMA ÇABASINDA”

Ulusal Süt Konseyinin toplantısına kenti temsilen katılan Çanakkale Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Özkurnaz konuyu gazetemize değerlendirdi. Özkurnaz açıklamasında şunları dile getirdi: “22 Eylül Cuma günü yapılan Ulusal Süt Konseyi toplantısında sanayici, Bakanlık ve çiftçi örgütlerinin bir araya gelmesiyle, süt fiyatları konusunda bir değerlendirme toplantısı yapıldı. Bu toplantı içerisinde bundan 2 ay önce yapılan Ulusal Süt Konseyi toplantısında 1,21 TL olan süt fiyatının 1,30 TL olduğunu ve bu rakamın çiftçinin sıkıntısını gidermeyeceğini dile getirdik. Ancak 1,40 veya 1,45 TL’nin geçici de olsa çiftçiyi rahatlatacağını belirttik. Aradan 1 buçuk ay geçmesinin ardından süt sanayicileri piyasadan süt toplama çabası içerisine girdi. Bunun sonucunda Ulusal Süt Konseyinde bir fiyat değerlendirmesi daha yapıldı. Biz yine fiyatların 1,45 veya 1,50 TL olması gerektiği konusunda görüşlerimizi belirttik. Yine bu doğrultuda sanayici sütün litresinde 10 kuruşluk artışa giderek 1,40 TL olarak fiyatı belirledi.”

“ŞİRKETLERİN FİYAT ARTTIRMASI MANDIRACILARI TETİKLEYECEKTİR”

“1,40 TL’lik fiyat 1 Ekim’den itibaren Şubat ayının sonuna kadar geçerliliğini koruyacak. 28 Şubat’a kadar sütün litresi 1,40 TL olacak. Toplantıda, sanayicinin 2 aylık bir projeksiyon hesabı yapmasının tutarlılık konusunda eksiklik olduğunu belirttim. Sanayici dediğin en az 6 aylık bir projeksiyon çizmek zorundadır. 1,40 TL olan litre fiyatıyla önümüzdeki birkaç aylık süreçte bir sonuç alınamayacağı ve fiyatlarda yeniden bir değerlendirme yapılabileceğini düşünüyorum. Cuma gün alınan 1,40 TL fiyatının akabinde Ezine ilçesinde Altınkılıç şirketi Ulusal Süt Konseyinin açıkladığı fiyat üzerine 15 kuruş fiyat vererek süt toplama çabası içerisine girdi. 1,40 TL’de fiyatın sabit kalacağına ben inanmıyorum. Çünkü süte talep oldukça fiyat artışının önüne geçmek mümkün olmaz. Arz olursa fiyat düşer, talep olursa fiyat artar. Son 20 yıldır hep böyle oldu. Süt fiyatının 1,40 TL’de sabitlenmesi doğru değil. Önümüzdeki 1 aylık süreçte fiyatlarda değişiklik gözlenecek. Bunları sanayiciye enine boyuna anlattık. Altınkılıç şirketinin bu talebi diğer mandıracıları da tetikleyecektir. Bu fiyatlarda oynama yaşanacaktır.”

Engin Ören

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech