2017-2018 Eğitim-Öğretim yılı başladı. Türkiye genelinde 18 Milyon öğrenci bugün okullarda yerlerini alacakken 1 Milyon öğretmen de işbaşı yapacak. 8 Haziran 2018’de okulların kapanacağı tarihe kadar öğrenciler okullarda, aileler keseleriyle mücadele edecek.
Eğitim her ne kadar parasız gibi gözükse de öğrencilerin sıralarda yerlerini almalarının belirli maliyetleri var. Her okul grubunda bu maliyetler faklılık gösterirken veliler yine bir hayli zorlanacak. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yıllardır uygulamada olan projesiyle okul kitapları öğrencilere ücretsiz olarak veriliyor. Veliler öğrencilerin okul kitaplarına para harcamıyor.
Yine Milli Eğitim Bakanlığınca alınan kurala göre, okullarda velilerden kayıt ücreti talep edilemiyor. Fakat okullar kayıt ücreti almasalar da kayıt dönemlerinde velilerden kırtasiye gereçleri talep ediyor. Bu gereçler kırtasiye listesi adı altında velilere verilerek, okulların yıl içerisinde sınavlarda kullanılan kağıtları, öğrenci ailelerine gönderilen mektup pulları, yazışmalarda kullanılacak klasörler velilerden temin ediliyor.
Çanakkale Kent esnafından alınan bilgilere göre, 3 top kağıt 30 TL, Posta Pulları 30 TL olmak üzere 60 TL artı klasör masraflarıyla kırtasiye listelerinin maliyeti 100 TL’yi buluyor. Asıl veliler için masraf, kayıttan sonra başlıyor.
Eğitim-İş sendikasının geçmiş yıllarda açıklamış olduğu verilere göre; İlkokul birinci sınıfa başlayan bir öğrencinin okula başlangıç masrafı bin 54 TL, ortaokula başlayan bir öğrencinin başlangıç masrafı bin 279 TL, liseye başlayan bir öğrencinin masrafı bin 551 TL civarlarında…
Kent Esnafından edinilen bilgilere göre;
İlkokul birinci sınıfa başlayan bir öğrencinin maliyeti; Servis gideri 220 TL, Okul kıyafeti 150 TL, Spor kıyafeti 60 TL, Kışlık mont 80 TL, Bere 10 TL, Kaşkol 15 TL, Kırtasiye gideri 200 TL, Çanta 50 TL, Beslenme gideri (Aylık) 60 TL Hikaye kitapları 40 TL olmak üzere toplamda 885 TL. Masrafları arttırmak ya da azaltmak tamamen ailelerin elinde… Okul gereçlerinde piyasada birçok malzeme ve ürün bulunurken fiyatlarda malzeme kalitesine göre çeşitlilik gösteriyor. Örneğin; okul çantası almak isteyen bir veli, çocuğuna 30 TL’ye de 100 TL’ye de çanta alabiliyor.
Ortaokul ve Lise’ye başlayan öğrencilerin maliyetleri ilkokul öğrencisiyle aynı gibi gözükse de sınavlara hazırlık için harcanan kurs ve etüt merkezi giderleriyle masraflar katlanarak artıyor.
Öğrencilerin sıralarda yerlerini aldığı bu günlerde miniklerin velileri okul bahçelerinde ter dökerken, ilerleyen sınıflardaki öğrencilerin velileri gelecek kaygısı ve okul masrafları ile boğuşarak kara kara düşünüyor.
Tunahan Ünsal