Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kendinden kudretli nar: Kudret narı

Bu hafta semt pazarına

Bu hafta semt pazarına getirilen kudret narı tanesi 4 TL’den satıldı. Pazar esnafı, kudret narını birçok insanın sıklıkla tükettiğini ifade etti. 

Semt pazarında tanesi 4 TL’den satılan kudret narı bin bir derde deva bir bitki… Şeker hastalığına faydasından dolayı tüm dünyada popüler bir besin haline gelen kudret narının başka bir faydası daha ortaya çıktı. Son yıllarda yapılan araştırmalar, kudret narı yaprağının ve meyvesinin kanser tedavisinde, özellikle meme kanserinde etkili olduğunu gösteriyor. Kudret narı ayrıca diyabeti ve insülin direncini önlüyor, metabolizmayı düzenliyor, iltihabı önlüyor. Yara ve yanık tedavilerinde de kullanılıyor.

Esnaf Halit Ay;  insanların son zamanlarda daha çok bu bitkiye yöneldiğini ifade ederek; “Kudret narı tamamen olgunlaşıp turuncu rengini aldığında toplanmalı ve çabuk bozulduğu için vakit kaybedilmeden hemen işlenmeli. Kullanılan zeytinyağının da kaliteli olması çok önemli ve mümkünse sızma zeytinyağı kullanılmalı. Zeytinyağının içine konulan kudret narının zeytinyağıyla özleşmesi için ise en az 4 ay beklenmeli ve elde edilen ürünün direkt ısı, ışık ve neme maruz kalamayacak şekilde saklanmalı.” dedi.

Kudret narı iki şekilde tüketiliyor. Eylül ayında taze olarak çıkan kudret narı, olgunları balla karıştırılarak tüketilebiliyor. Olgunlaşarak kavuniçi rengi alan meyve, tabakta eziliyor, bir miktar balla karıştırılıp, sabahları aç karnına 1 çorba kaşığı yeniliyor. Üzerine hiçbir şey kullanılmıyor. En az 41 gün kullanılması tavsiye ediliyor. Taze meyve bulunmayan mevsimde ise, halis zeytinyağı içinde 6 ay bekletilen kudret narı ise her sabah bir çorba kaşığı tabağa konularak, 1 çorba kaşığı süzme balla karıştırılarak aç karna yeniliyor. Bu şekilde de 41 gün devam edilerek kabızlık, mide hastalıkları, iştahsızlık tedavi ediliyor. Hariçten ise yanıklar, kesikler ve yaralar için kullanılıyor.

Dilek Akşen 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech