Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TÜKODER’den Tüketiciler İçin Pratik Bilgiler

Tüketici Koruma Derneği (TÜKODER)

Tüketici Koruma Derneği (TÜKODER) okulların açılacak olduğu için kırtasiye ve okul malzemesi alışverişlerinde ve oyuncak alışverişlerinde tüketicilerin dikkat etmesi gereken hususlar hakkında bir takım uyarılarda bulundu.

Tüketiciler için pratik bilgiler adı altında Çanakkale Tüketici Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Ali Rıza Berkit tarafından kamuoyuyla paylaşılan bilgiler şöyle;

Kırtasiye ve Okul Malzemesi Alışverişlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kırtasiye ürününü seçerken üretici/ithalatçısının açık adının ve adresinin bulunduğu ürünler tercih edilmelidir. Merdiven altı diye tabir ettiğimiz markası – modeli belli olmayan, üretici/ithalatçısına dair hiçbir bilgi bulunmayan ürünler tercih edilmemelidir. Satın alınan kırtasiye ürünlerinde -özellikle boya kaleminde- “EN-71 standardına uygundur” ibaresi bulunup bulunmadığına bakılmalıdır. Oyuncak şeklinde olan veya oyuncak niteliği taşıyan kırtasiye ürünlerinde ise hangi yaş grubuna yönelik olduğuna dair ibarelerin ve diğer uyarıların bulunup bulunmadığına bakılmalıdır. Örneğin 36 aydan küçük çocuklar için risk teşkil eden kırtasiye malzemelerinde bulunan uyarılar yaşanabilecek kazalara karşı dikkate alınmalıdır. Yine oyuncak şeklinde olan kırtasiye ürünlerinde “CE” markasının bulunup bulunmadığı kontrol edilmelidir.

Oyuncak Alışverişlerinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

“CE” işareti bulunmayan ürünler alınmamalıdır. Ambalajında ve etiketinde üretici/ithalatçı bilgisinin bulunmayan ürünler satın alınmamalıdır. Oyuncaklarda ambalaj ve etiket bilgilerinin önemi nedeniyle uyarılar mutlaka okunmalı ve titizlikle uygulanmalıdır. Çocuğun yaşına uygun ürünler satın alınmalıdır. 3 yaş altı çocuklar için oyuncak satın alırken oyuncaklarda keskin kenarların, sivri uçların, küçük parçaların ve küçük topların bulunmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir. 3 yaş altı çocuklar için üretilen oyuncaklarda cam ve porselen türü materyallerin bulunup bulunmadığı kontrol edilmelidir. Kötü kokan, yumuşak plastikten yapılmış ucuz ve basit oyuncaklar satın alınmamalıdır.

Sabih Can Durmuş

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech