Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Organik mi doğal mı?

Diyetisyen Begüm Aygündüz ile

Diyetisyen Begüm Aygündüz ile organik gıda üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.   Diyetisyen Aygündüz, son günlerde medyada da sıklıkla yer alan organik gıda adı altında satılan ürünlerin etiketlerini okumak konusundaki bilgilerini paylaştı. 

Organik gıdalar gerçekten sağlıklı mı?  Tüm etiketler tamamen doğru ve eksiksiz mi?  Organik gıdalar neden bu kadar pahalı? Diyetisyen Begüm Aygündüz tüm bu soruların cevaplarını gazetemizle paylaştı.

ORGANİK GIDA NEDİR?

“Organik gıda son dönemlerde gerek medyanın da etkisiyle üzerinde durulan bir konu oldu. Organik gıda adı altında satılan ürünlerin etiketlerini okumak, topluma etiket okuma bilincini de beraberinde getirdi ancak etiketlerdeki bazı karışıklıklar da kafaları yeni soru işaretlerine gebe bıraktı. Organik gıda sağlıklı yaşam için bir başlangıçtır aslında. Sebze, meyve, tam tahıllı tahıllar ve sağlıklı bitkisel sıvı yağlar tüketmekten öte, artık önemli olan besinlerin güvenilirliği ve bunun sürdürülebilirliği önemli olan. Bu gıdaların tüketilmesi insan sağlığını farklı yönlerden etkileyebildiği gibi yetiştirildiği topraklara da bir hayli etkisi vardır. Organik gıdaların üretiminde çiftçilere sentetik pestisit, GDO, petrol veya arıtma çamuru bazlı gübrelerin kullanımı için izin verilmez.”

GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR NELERDİR?

Bitki ve hayvanların organizmalarının DNA’ larının değiştirilmesidir. Bu ürünlerin insanlar ve çevre üzerindeki etkileri belirlemek için kısa vadeli testler uygulanmıştır. Çoğu ülkede organik ürünler GDO içermemektedir. Organik hayvancılık, açık havada erişimi kolay ve organik yem kullanılarak icra edilmektedir. Genetik olarak antibiyotik, büyüme hormonları ya da herhangi bir yan ürün verilmemektedir.

ORGANİK GIDALAR ORGANİK OLMAYANLARA GÖRE DAHA BESLEYİCİ Mİ?

Kanıtlar belirsizdir! Bazı çalışmalarda organik sebze ve meyvelerin diğerlerine göre daha yüksek miktarda C vitamini, iz elementler (demir, çinko, mangan, bakır, magnezyum, selenyum molibden, azot, bor ve kükürt) ve antioksidan içerdiği dikkati çekmiştir.

ORGANİK GIDALARIN FAYDALARI NELERDİR?

Organik gıdalar sağlığımız adına çeşitli avantajlar sağlamaktadır. İçerdiği yüksek antioksidan seviyesi yanında besin alerjilerine olan semptomları azaltması ve kimyasallara maruz kalmamamız da avantajları arasında sayılmaktadır. Organik ürünler daha az pestisit içerir. Pestisi ot, böcek ve mantar ilaçları gibi kimyasal maddeler, koruyuculardır. Bu ürünler gıdalar üzerinde kalmaktadır bu nedenle bol akan suyun altınca besinlerin titizlikle yıkanması gereklidir.

PESTİSİTLER NEDEN ÖNEMLİDİR? 

Çocuklar ve anne karnındaki fetüs için az gelişmiş bağışıklık sistemleri nedeniyle pestisit maruziyeti durumunda savunmasız kalırlar ve bu durumda halen gelişmekte olan beyinleri için üzerinde durulması gereken bir konudur. Erken yaşlarda motor fonksiyon bozukluklarına, davranışsal bozukluklara neden olabilir. Hamile kadınlar da yine stresin neden olduğu zayıflamış bağışıklık sistemi nedeniyle pestisitlere karşı daha savunmasızdırlar.

Pestisitler hangi gıdalarda ne seviyede bulunur?

Doğal ürün demek organik demek midir?

Röportajımızın devamı yarınki sayımızda yer alacaktır. 

Dilek Akşen 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech