Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Adli yıl açılışında bağımsız hukuk vurgusu

2017-2018 Adli Yılı, Cumhuriyet

2017-2018 Adli Yılı, Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan çelenk koyma töreni ile açıldı. Törende konuşma yapan Çanakkale Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan bağımsız hukuk vurgusu yaptı. Şarlan alanda yaptığı konuşmada; “Bu halk biliyor ki bağımsız ve tarafsız yargı, hak ve özgürlüklerinin en büyük güvencesidir” dedi.

Yeni Adli Yıl Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen tören ile açıldı. Törene, Çanakkale Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan, Baro Yönetin Kurulu Üyeleri, geçmiş dönem Baro Başkanları ve birçok avukatın katılımı ile gerçekleşti. Tören, Atatürk Anıtına Çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan’ın konuşmasıyla devam etti. Başkan Av. Şarlan yaptığı konuşmada bağımsız ve tarafsız hukukun önemine vurgu yaptı.

Başkan Şarlan; “Bugün sadece yeni adli yıl açılış gününde değil, hukukun üstünlüğünün haykırıldığı özel bir gündeyiz. Toplumun son bireyi adalete olan inancını kaybetmediği sürece bu haykırış ve bu umut hep olacaktır. Biz avukatlar, bu adli yılda da hukuk devletini hakim kılmak için çalışmaya devam edeceğiz. Bağımsız, tarafsız, güven veren ideal hukuk sisteminin takipçisi olacağız.  İnanıyorum ki bu süreçte yalnız değiliz. Bizlerle olan, halkımız var. Bu halk biliyor ki bağımsız ve tarafsız yargı, hak ve özgürlüklerinin en büyük güvencesidir” dedi.

“Her zaman ve herkes için adaleti gözetmeliyiz

Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan konuşmasının devamında; “Bu adli yılda adalette liyakat daha fazla önem kazanıyor. Liyakat olmazsa neler olacağını gördük. Kişiye ve zamana göre değil, her zaman ve herkes için adaleti gözetmeliyiz.  Yeni adli yılda bağımsızlık, tarafsızlık ve objektifliği tüm çalışmalarında benimseyen, zümre hakimiyetine izin vermeyen, görünüşte değil, esasta şeffaf bir yargı anlayışı içinde adalet görevini yerine getirmek görevimiz olmalıdır. Hâkimiyle, savcısıyla, avukatıyla yargı camiası itibar ve güven noktasında hiç bu kadar tartışılmamıştı. Bizler yargının artık itibar ve güven anlamında olması gereken yerde olmasını istiyoruz. Vatandaşımızı, hukuk ve adalet ortak değerlerinde birleştirmeliyiz. Ülkemizde; hukukun üstünlüğüne bağlı, adaletin gerçekleşmesinden ve savunmanın varlığından yana olan saygın, cesur ve onurlu hukukçuların varlığı geleceğimizin en büyük güvencedir” ifadelerini dile getirdi.


Başkan şarlan avukatların sorunlarına değindi

 

Av. Şarlan konuşmasının devamında avukatların mesleki sorunlarına değinerek şunları söyledi; “Avukatların, meslek alanlarını daraltan kanunlar düzenlenmemelidir. Benzer anlayış Mahkeme kararlarına da yansımalıdır. Vekalet ücreti avukata aittir. Avukatlar için vekalet ücretini savunma hakkının en önemli parçası olduğunu belirterek 7 Eylül de Anayasa Mahkemesinin bu yönde gereken kararı alacağına inanıyoruz.   Hukuk Fakültesi sayındaki artışa bağlı olarak hukuk eğitiminde kalite düşmektedir. Hukuk eğitimi kalitesi düşürülmemelidir. Bu konu çok hassas bir konudur. Bunun sıkıntılarını ileride beraber yaşarız.  Hukuk Fakültelerinde 60 bin öğrenci bulunmaktadır. Bu sayıya göre önümüzdeki 5 yılda avukat sayısının yüzde 60 oranında artacağı öngörülmektedir. Bu sebeple Avukatlık sınavı kaçınılmazdır. Hak arama hürriyetine uygulanan KDV oranı yüzde 18 iken mücevhere uygulana KDV oranı yüzde 0 dır. Bu durum üzerine düşünülmesi ve gereği yapılması gereken bir konudur.  Avukat kimliğimiz bazı kurumlarda hala tanınmıyor, yeşil pasaport sorunumuz hala çözülmüyor. CMK avukatlarının ücret sorunu hala giderilmiyor. Bekliyoruz ve istiyoruz ki artık mesleki sorunlarımıza çözüm bulunsun”

Atakan Alkış

 

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech