Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

10 Maddede Türkiye’de Çalışan Kadın Olmak

Sadece kadın olmanın bile

Sadece kadın olmanın bile zor olduğu Türkiye’de bir de çalışan kadın olmak, hele hele çalışan anne olmak herkesin kolay kolay altından kalkabileceği bir yaşam tarzı değil. Gün boyu işte çalışıp eve yorgun argın gelen erkek, kendisiyle aynı şartlarda çalışan kadından eve geldiğinde ev işlerini de yoluna koymasını, çocuklarla ilgilenmesini, yemeğini önüne koymasını, çocukları uyutmasını ve ertesi gün bütün bunlara baştan başlamasını beklemektedir. İş yerinde de kendisini sırf kadın olmasından dolayı yaşanan en ufak bir sıkıntıda eleştirecek patronlara, iş arkadaşlarına sahip olmak demek.

Neticede kadın olmanın zor olduğu bir ülkede bunun yanına bir de iş hayatını eklemek ancak kadın olmanın gücüyle açıklanabilecek bir durumdur. İşte size yapılan araştırmalar sonrasında ortaya çıkan Türkiye’de çalışan kadın olmanın kısa bir özeti.

1. Kendi ayakları üzerinde durmak, özgüven sahibi olmak demektir

Ekonomik özgürlüğünü kazanmış, aile bütçesine katkı sağlayan, üreten bir insan olmanın getirisi olarak kendine güvenen, kendi ayakları üzerinde duran, özgüvenli bir kadın olmaktır.

2. Çevrenin, ailenin, eşin, vb. ‘çalışmanın ne gereği var?’ baskılarına direnmektir

Çalışan kadın olmak enerjisinin büyük bir kısmını, kendisine her gün “niye çalışıyorsun?”, “evinle, eşinle, çocuklarınla ilgilensene”, “kocanın kazandığı para size yetmiyor mu?”, vb. diyenlere çalışmanın, üretmenin, emek vermenin, toplumda bir yer edinmenin önemini ve güzelliğini anlatmaya harcamaktır.

3. Hayatı bir gün öncesinden prova etmek demektir

İş hayatının dışında kalan hayatın bütün sorumluluğu da kendi omuzlarına yüklendiği için, hayatını bir gün öncesinden dakika dakika prova etmesi gereklidir. Çocuklar ne giyecek, akşam yemeği ne olacak, temizlik ne zaman yapılacak, vb. onlarca soruyu bir gün öncesinden kafasında yaşamak, ertesi günü planlamak zorundadır. Hayat müşterektir ama erkeğe pek müşterek değildir çünkü.

4. Kendisiyle aynı işi yapan erkekten daha az maaş almak zorunda kalmaktır

Bunlar aynı işi yaptığı erkek meslektaşından daha düşük maaş alan kadının bunu dile getirmesi halinde duyacağı sözlerden bazıları. Maalesef dünyanın genelinde kadına iş vermek lütuf olarak görüldüğü için verilen maaşa şükretmesi beklenmektedir.

5. Çalışan kadın kavramının karşısında çalışan erkek gibi bir kavramın olmamasına karşı ayakta durmaktır

Dünya üzerinde “çalışan erkek” gibi bir kavram yokken, çalışan kadın, çalışan anne gibi kavramların olması bile kadının iş hayatında yaşadığı zorlukların bir ispatıdır. İşte çalışan kadın bu algıya karşı dimdik ayakta duran kadındır.

6. Bütün ev işlerini de tek başına sırtlanmak demektir

Çalışan kadın olmak bir tercihtir ve bu tercih çoğu zaman “ev işlerini ihmal etmemek” kaydıyla yapılır. Hayatın müşterek olması ne yazık ki kadın çalışıyorsa rafa kalkar. iş yerinde 8 saat mesai yapan kadından bu saatlerin dışında kalan sürede evin temizliği, yemek, çocukların bakımı, ödevi, vb. konuları da halletmesi beklenir. En ufak bir şikayete tahammül yoktur, çünkü bu durumda “e ben sana diyorum, çalışma!” demeye hazır onlarca kişi vardır. Çalışan kadın olmak çift vardiyalı bir hayatı tek başına çekip çevirmek demektir.

7. Sürekli olarak kazandığı parayı temizlikçiye, bakıcıya verdiği eleştirilerine maruz kalmaktır

“Çalışıyorsun ama kazandığın para temizlikçiye, bakıcıya gidiyor” eleştirileriyle mücadele etmek her çalışan kadının mücadele etmesi gereken bir mantıktır. Çalışmayı sadece para kazanmak olarak gören, hayatın içinde olmak, üretmek, kendi ayakları üzerinde durmak kavramlarını anlayamayan insanlara bu sorunun cevabını vermek gerçekten zor. Kadınlar sırf bunun için bile takdiri hak ediyor.

8. Kendine bakmak, sınırlı kıyafetle sınırsız kombinler yapmasını bilmek demektir

Çalışan kadından işinin, ev yaşantısının gerektirdiği tüm işleri halletmesinin yanı sıra kendisine bakması, her gün güzel giyinmesi de beklenir. Ama bunu kendisine söylemeye gerek yoktur çünkü çalışan kadın bakımlı, sınırlı sayıdaki kıyafet seçeneğiyle sınırsız kombinlere oluşturmasını öğrenmiş, pratik kadındır.

9. Yaşanan her sıkıntının çalışıyor olmasına bağlanmasını sineye çekmek zorunda kalmaktır

Çalışan kadın, evde, ilişkisinde, çocukların okulunda, vs. yaşanan her sıkıntıda, en ufak bir sorunda “bütün bunlar çalıştığın için oluyor” eleştirilerini sineye çekmek zorundadır. Çünkü çocuğun sınavdan düşük not almasından, kocasının gözünün dışarıda olmasına kadar akla gelebilecek her sorun kadının çalışıyor olmasından kaynaklanmaktadır!

10. Hasta çocuğunu 2 günde ayağa kaldırıp sonrasında 10 gün işe hasta hasta gitmektir

Önceliklerini itinayla sıraya koymak demektir. İşten aldığı izni hasta çocuğunu iyileştirmek için canla başla gayret etmeye harcar, 2 günde ayağa kaldırdığı çocuğunu okula gönderirken kendisi iyileşmeye fırsat bulamadan 10 gün işe hasta hasta gitmek demektir.

Son olarak hayatın içinde, üreten, emekçi insan olmaktır

Var olan, var olmasını bilen, yaşadığı topluma katkıda bulunan, bütün bu olumsuzluklara karşın üretmenin, kendini ifade etmenin tadını almış kadındır… Emekçi kadındır.

Derleyen: Dilek Akşen

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech