Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Antepfıstığı üreticisinin yüzü güldü

Ayvacık AK Parti’li Belediye

Ayvacık AK Parti’li Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin’in önderliğinde Mart ayında başlanan Antepfıstığı Geliştirme Projesi meyvelerini vermeye başladı.

Ayvacık Belediyesi haber bültenine göre; Başkan Mehmet Ünal Şahin önderliğinde başlatılan bir sosyal projeyi daha hayata geçirdi. Büyükşehir belediye başkanlıklarının daire başkanlığı düzeyinde yürütülen kırsal kalkınmayı destek projesinden biri olan bu tip projeler, Ayvacık Belediyesi küçük bir ilçe belediyesi olmasına rağmen AK Partili Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin konuya olan yoğun ilgisi ve belediye destekleriyle bugüne getirdi.Ayvacık köylerinde bulunan ve bakımsızlıklar nedeniyle son yıllarda verimi düşen kurumaya yüz tutmuş fıstık ağaçlarının yeniden verim alabilmek için belediye başkanlığı tarafından girişimlerde bulunuldu. İlçede bulunan 1500 dekarlık toplan alan içerisinde yer alan 20 bin adedin üzerindeki antepfıstığı ağaçlarında ilaçlama, bakım ve dölleme çalışması yapılarak, bu günlere gelindi. 6 aydan buyana Ayvacık Belediyesi tarafından yürütülen bu çalışmaların sonucunda ağaçlar meyvesini verdi ve üreticinin yüzünü güldürdü.

Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin Antepfıstığı Geliştirme Projesi ile ilgili yaptığı açıklamada, “Belediye Başkanlığımız ile Gaziantep Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü arasında geçtiğimiz Mart ayında imzaladığımız protokolde Ayvacık İlçemizde verimsizlik ve bilgisizlik yüzünden odun olarak kesilir hale gelmiş mevcut Antepfıstığı bahçelerini tekrar ekonomiye kazandırılarak fıstık üreticisinin ürün vermeyen ağaçların ürün vermesini sağlayarak, üreticinin bu işten para kazanması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Araştırma Enstitü uzmanları belli periyotlarla ilçemizi ziyaret ederek antepfıstığı yetiştiriciliğinde uygulanan kültürel uygulamaları tarafımızdan belirlenen örnek bahçelerde üreticilere uygulamalı olarak bire bir gösterilerek nasıl yapılacağı aktarılıyor. Bu proje kapsamında öncelikle fıstık yetişen köylerimizden 4 arkadaşı belediye bünyesine katarak, hem istihdam sağladık, hem de proje süresince bu arkadaşlarımızı eğiterek fıstık ağacı hakkında işi bilen donanımlı hale getirmekti. Bunda da başarılı olduğumuza inanıyorum.” dedi.

ZAMANINDA MÜDAHALE

Başkan Şahin sözlerine şöyle devam etti; “İnanın Ayvacık bölgesinde binlerce antepfıstığı ağacından 5 yıldır verim alınamıyordu.  Üreticiler ürün alamadıkları ağaçları söker duruma geldi. Sağ olsunlar Gaziantep’te bu konuyla ilgili arkadaşlarla görüştük.Konu uzmanlarınca proje başlangıcında yapılan saha çalışmaları ve teknik inceleme sonucunda antepfıstığında erkek ve dişi ağaçlar ayrı ayrı olduğundan bu çeşitler arasında uyum olmadığı ve birbirini tozlayamadığı anlaşıldı. Çiçek açma döneminde meyve tutumunu arttırmak amacı ile erkek ağaçlardan alınan erkek meyve tozlarını dişi ağaçlar çiçek açtığında suni olarak tozlama yaptık. Bu konuda belediye olarak gerek işgücü gerek makine donanımı konusunda köylerimize destek verdik. Tozlanmayı sağladıktan sonra ağaçlarda bitki zararlıları söz konusu oldu. Bu konuda da tedbirimizi aldık ve üreticilerimize Gaziantep’ten gelen uzmanların tavsiye ettiği zirai ilaçları belediye olarak temin edip muhtarlarımız vasıtası ile ulaştırılarak gerekli müdahaleyi zamanında yaptık.

ÇALIŞMALARIN SONUNDA BAŞARI GELDİ

Başkan Mehmet Ünal Şahin, “Tabi geçen çok kısa süre içinde hem muhtarlarımızla hem de üreticilerimizle bir araya gelerek konun uzmanları ile belediye başkanlığı önderliğinde bilgilendirme toplantıları yaptık.

Bu toplantılar üreticilerimiz tarafından yoğun ilgi gördü. İki yıl sürecek olan projemiz boyunca program dahilinde yine bu bilgilendirme toplantılarını ve teknik gezilerimizi sürdüreceğiz. Antepfıstığında da bizim zeytine benzer üründe var yılı ve yok yılı olmaktadır. Hasat döneminin başladığı şu günlerde bu yıl antepfıstığında yok yılı olmasına rağmen fıstıklarımız pazarda kilogramı 15 TL’den tezgâhlarda yerini aldı. Projemizin amacı sahipsiz ve unutulmuş olan üreticimize sahip çıkıp üreticimizin yüzünü güldürmektir. İşin başında olmamıza rağmen vatandaşlarımdan çok güzel dönüşler alıyorum buda beni ve ekibimi çok mutlu ediyor. Vatandaşımın mutluluğu ve yüzlerinin gülmesi bizleri motive etmeye yetiyor. İlerleyen zaman içerisinde çok daha güzel şeyler olacağına inancım tam olup İlçe ekonomimize katkılarımız farklı projelerimizle her zamanki gibi devam edecek’’ dedi.

Belediye Başkan Yardımcısı Harun Engin’in Koordinatörlüğünde devam eden proje kısa zamanda çok ses getireceğe benziyor. Çanakkale ve Körfezde tek olan proje şimdiden meyvelerini vermeye başlamış. Üreticilerle yaptığımız konuşmalarda Allah Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin’den ve ekibinden razı olsun diyorlar. Bizi herkes unuttu onlar unutmadı sahip çıktılar cebimiz şimdiden para gördü.

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech