Bilgi:Steve Jobs meşhur teknoloji şirketi Apple’ın yaratıcısıdır. Akıllı Telefonları hayatımıza sokan Apple; bu gün dünyanın en büyük Teknoloji Şirketlerinden birisidir.
Amerika oldukça ilginç bir ülkedir. Kültürü, kafa yapısı, bakış açısı diğer ülkelere pek benzemez. Mesela bir Amerikalı “kendi başına yapmayı” (do it yourself) çok küçük yaşta öğrenir. Özgürlüğünden taviz vermemesi gerektiği fikriyle büyür. Keşfetmek ister. Buna mecburdur. Buna mecbur olma; Amerika’ya ilk çıkartmayı yapan Püritan İngilizlerle başlayıp sonrasında gelişen bir eğilim ile ilgilidir. Keşfin öncüleri yabancısı oldukları bu Yeni Dünya’ya geldiklerinde, ormanda canavarların olduğuna inanan insanlarmış. Uzunca bir süre buna benzer inançlar ile ormandan ve bu yeni dünyanın ötesinden uzakta durmuşlar.
Daha sonra Amerikan Öncüleri (American Pioneer) diyecekleri bir grup çıkmış ve Batıyı keşfetme dürtüsüyle yola koyulmuş. Bu grup Amerika’nın kültürel gelişimi ve kafa yapısı için oldukça önemlidir. Küçük yaşta “kendi başına yapmayı” öğrenmeye mecbur olan çocuğun hikayesi buralardan başlar
Temel sorudan uzaklaşmadan devam edelim. Bizden Steve Jobs çıkmaz mı?
Bizim kültürümüz’de “İcat çıkartma!” gibi bir deyim var. Ama onun söyleniş amacı bu değil ki? demeyin sakın. Alışkanlıkları dil ile destekler insan. Sonra sonra bu alışkanlıklar kocaman bir kültürü oluşturur. Tıpkı Amerika’da olduğu gibi. Bakış açısı yeniliklere kapalı olan toplumlarda dilin yenilik karşıtlığı her zaman kendini göstermiştir. Dilin bu karşıtlığı; karşılık görebilen her eylem gibi politik zemin bulabilmiştir. Hatırlayın Başbakan Binali Yıldırım bir konuşmasında ‘Bu bilişim… Fazla kafa yorarsan sıyırırsın’ demişti. Çok yakın bir zamanda eski Amerikan Başkanı Barack Obama ise teknoloji ile ilgili tavsiyesinde “Teknolojiyi sadece kullanmayın yaratıcı olun” demişti. Şimdi iki kültüre ve bu kültürlerden çıkan devlet adamlarının olaya bakış açısına bir bakın. Öncelikli problemin “çıkmakta zorlanan steve jobs” lardan ziyade, kültürdeki çürümüşlükleri devam ettirmeye çalışanlarda olduğunu görebilirsiniz.
Bizden Steve Jobs’ çıkmaz mı?
Kendi toplumuna yabancılaşan bir bakış açısının sonucu olan bu ve buna benzer sorular. Sokakta, kahvede hatta üniversite topluluklarında insanımızın ilgilendiği magazin konularının başında geliyor. Çok ilginçtir ki toplumsal bir hassasiyet tonlaması ile yürütülen bu sohbetler “Kendi toplumunu aşağılama ve bundan zevk alma” dan öteye gidemiyor.
Yine de cevaplayalım!
Bizden Steve Jobs ÇI-KA-MAZ. Mahallesinden çıkamadan yıpratırlar.
Çıkabilmesi için.
Yeniliğe açık bir kültür yaratabilmemiz ŞART.
Bu kültürün politika ile desteklenmesi ŞART.
Bu kültürü benimseyebilen nesiller yetiştirmemiz ŞART.
Yetiştirdiğimiz nesillerin bu kültürü koruması ŞART.