Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mart: “Facialara Davetiye Çıkartacak”

TMMOB Makina Mühendisleri Odası

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart’ın katılımıyla ‘LPG’li araçlarda kamusal denetimin kaldırılması’ konulu basın toplantısı gerçekleştirildi. Mart; yapılan değişiklerin ölümlere ve facialara davetiye çıkaracağına dikkat çekti.

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Çanakkale İl Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Tolga Satar’ın organize ettiği kahvaltılı basın açıklaması önceki gün saat 10.00’da Troy Güverte’de Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Çanakkale’den birçok makine mühendisinin katılımı ile yapılan kahvaltılı toplantıda, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından değiştirilen yönetmeliğin yol açabileceği problemlerle alakalı olarak bir basın açıklaması yaptı.

Mart; LPG’li araçlarda kamusal denetimin ortadan kaldırılmasının ölümlere davetiye çıkardığını belirterek başladığı konuşmasında şunları söyledi: “Bakanlık kamu sağlığını hiçe sayıyor. LPG’ye dönüşmüş araçların TMMOB Makine Mühendisleri Odası tarafından yapılan kamusal denetimleri, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 24 Haziran 2017’de resmi gazetede yayımlanan yönetmelikte yapılan değişikliklerle, yakıt sistemi tadilatı uygulaması olan araçların LPG’ye dönüştürülmesi işlemi tümüyle denetimsiz hale getirilerek firmaların beyanına bağlanmıştır. Yapılan bu değişiklik ile Odamızın kamusal denetim yetkisi tamamen ortadan kaldırılmaktadır. Denetim ve kontrol, sektörde faaliyet gösteren firmaların inisiyatifine bırakılmaktadır. Bu uygulama ile ülkeye yasa dışı yollardan LPG kiti ve malzeme girişi yapılarak standart dışı yerli üretim artacak, tekniğe uygun olmayan LPG araç dönüşümleri başlayacak, haksız rekabet koşulları artacak, denetimsizlik ve kontrolsüzlük had safhaya ulaşacaktır. Kamusal denetim mekanizmasının kaldırılması LPG’li araç patlamalarından hatırlanacağı üzere facialara ve ölümlere davetiye çıkartacaktır.”

“ODAMIZIN GÖRÜŞÜNE BAŞVURULMADI”

“Araçların LPG’ye ilk dönüşümüne ilişkin düzenlenen montaj tespit raporu piyasada serbestçe düzenlenebilecektir. Gaz sızdırmazlık raporu uygulaması tamamen kaldırılmakta, standartlara uygun dönüşümü yapılmayan ve kontrol edilmeyen araçlar kazalara sebebiyet verecektir. Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği ve Bakanlıkça bir denetim mekanizmasının oluşturulmadığı 1995-1998 yılları arasında yaklaşık 300 bin araç LPG’ye dönüştürülmüştür. Dönüşüm firmalarında çalışan elemanların eğitilerek belgelendirilmediği standart dışı malzemenin kullanıldığı ve projesiz dönüştürülen araçlar o dönemde birçok ölümlü kazaya neden olmuştur. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yapmış olduğu yönetmelik değişikliğini Odamızın görüşüne başvurmadan yapmıştır. Bu değişikler yapılırken kamu sağlığı hiçe sayılmış ve gerçekleşmesi muhtemel kazaların önü açılmıştır.”

Engin Ören

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech