Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Şehri güzelleştiren detaylar

Çeşitli sanatçılar tarafından kamusal

Çeşitli sanatçılar tarafından kamusal alanlara yapılmış çizimler Çanakkale sokaklarını süslüyor. Kentin herhangi bir duvarında özenle çizilmiş bir grafiti çalışması görmek mümkün…

1960’ların sonunda Amerika’da hiphop ve rap kültürünün gelişmesi ile bir alt kültür olarak doğan grafiti sanatı, günümüz itibariyle tüm dünyaya yayılmış durumda. Sözlük anlamına göre kamusal bir alanda yer alan duvar ya da yüzeye çizilmiş, kazınmış veya püskürtülmüş yazı ve çizimler olan grafitiler; Çanakkale sokaklarını güzelleştiriyor. Yunanca “graphein” (yazmak ) kelimesinden ve İtalyanca “sgraffio” (karalamak) kelimesinden türemiş olan grafitiler kentin çeşitli yerlerinde bulunuyor. Barış Kordonu, Aslan Abla Sokak, Halk Bahçesi ve kentin herhangi bir duvarında grafiti çalışmalarını görmek mümkün.
Sekiz türü var
Grafiti kendi içinde sekiz alt başlığa ayrılıyor. Yazarların seçtiği lakaparın duvara aktarılmasına, ‘Tag’; görüntüler içinde isim ya da harf, çizikler olmasına; ‘Piece’; kâğıt, karton, metal malzemelerden kesilerek oluşturulmuş; karikatür, rakam, harf, resim ve baskı kalıplarının boyanması ile yüzeye çıkan görüntülere ‘Stencil’; yapıştırılmaya hazır, kesilmiş kâğıtların üzerine paraf, desen çizmek veya yapılmış hazır yapışkan yüzeyli grafiklerin yüzeylere uygulanmasına ‘Etiket’, kâğıt malzemelerin tutkal gibi malzemelerle yüzeye yapıştırılmasına ‘Poster’; seramik malzemelerin yüzeye tutturulmasına ‘Mozaik’, ışıkla yapılan ve kalıcı olmayan çizimlere ‘Light grafiti’; kaldırıma tebeşirle üç boyutlu görünen resim çizilmesi ise ‘3B Tebeşir sanatı’ olarak adlandırılıyor.

Basic; “İz bıraktığım bir terapi”
Grafiti sanatının kendi için ne anlama geldiğini anlatan Çanakkaleli grafiti sanatçısı Basic, grafitinin kendisi için tamamen bir dışavurum ve duygu seli olduğunu belirterek; “Mutlu olduğumda, üzgün ya da sinirli olduğumda, tüm duygularımı aktardığım; sokaklarda iz bıraktığım bir terapi. İz bırakmak, orada olduğunu söylemek mükemmel bir duygu. Seneler sonra aynı yerden geçiyorsunuz ve o günlerinizi, o zamanlarınızı hatırlatıyor size zaman makinesi gibi çoğu zaman. İşin tabii ki bir de izinsiz olan ün tarafı var. Olduğunuz bölgenin, sokağın sizin olduğu ya da dünyanın birçok yerine ulaşabildiğinize kanıt olarak imza bırakıyorsunuz. Dünyada sizin de olduğunuz üzerine bir iz… Birçok insan içinde kendinizi gösterebildiğiniz bir yanı buda. Umarım izinli duvarlar artar insanlar daha pozitif bakarlar grafitiye ve bu sanat gelişir” dedi.

Atakan Alkış

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech