Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Zeytin Nöbetine CHP’den Destek

CHP İl Başkanı Nejat

CHP İl Başkanı Nejat Önder, CHP Milletvekilleri Bülent Öz ve Muharrem Erkek ile Çanakkale Belediyesi’nin CHP’li Başkanı Ülgür Gökhan Jeotermal arama çalışmaları nedeni ile yaşanan tahribatı incelemek ve zeytin ağaçlarını korumak için nöbet tutan köylülere destek vermek amacı ile Gülpınar’ı ziyaret etti.

CHP Milletvekili Bülent Öz’e ve İl Başkanı Nejat Önder’e Ayvacık İlçe Başkanı Mesut Bayram ile Küçükkuyu Belde Başkanı Selçuk Şahin eşlik etti. Açıklamasında “tek bir zeytin ağacı, sanayi ve madenden daha değerlidir” sözüne değinerek başlayan CHP’li Öz, şunları ifade etti:

“BİZ YENİLENEBİLİR ENERJİYE KARŞI DEĞİLİZ”

Sanayileşmenin geliştirilmesi amacıyla yapılan kanun değişikliğinde zeytinlik alanlar sanayileşmeye açılmak istenmiş fakat baskılarımız ve çabalarımız sonuç vererek kanun tasarı maddesi geri çekilmişti. Fakat yine başka bir konuda yine zeytinlik alanlarımızın tehlikeye atılmasına anlam veremiyoruz. Tepkimizi göstermek ve destek olmak için hemşehrilerimizin yanına geldik ve sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak, zeytinlik alanlar dışında ve doğaya zarar vermeden yapılacak tüm yenilenebilir enerji çalışmalarına bizim de destek olacağımız bilinmesine rağmen neden ısrarla zeytinlik alanlarda yapılmaktadır? Anlamış değiliz. Üstelik Gülpınar köyümüzdeki jeotermal sondaj çalışmaları bölge halkının tek geçim kaynağı olan zeytinlik alanlarda başlatılmıştır.

“NEDEN ZEYTİNLİK SORUMA BAKAN NE YANIT VERECEK?

Geçtiğimiz hafta Çanakkale Milletvekilleri olarak Meclis genel kurulunda konuyu gündeme getirmiştik. Valilik ve ilgili kurumlardan talep ettiğimiz sondaj çalışmalarının neden zeytinlik alanlarda yapıldığı sorularımıza, 15 gündür yanıt verilmemesi üzerine, Meclis Genel Kurulunda söz alarak sorularımı Bakana yönelttim ve açıklama bekliyorum. Çünkü binlerce yıllık kültürel mirasımız ve bölge halkımızın geçim kaynağı zeytinliklerimiz, bizden sonraki nesillere de miras kalmalıdır.

Bölgedeki jeotermal aramalarının veya başka bir doğa dışı sebebin, zeytinliklerimizi yok olmayla karşı karşıya bırakmasına müsaade etmeyeceğiz.

İfadelerine yer veren CHP’li Bülent Öz, “Sizin bu dünyada dikili bir zeytin ağacınız yoksa, adaletiniz ve doğaya verdiğiniz değer zeytin dalınız olsun Zeytinime Dokunma diyoruz.” dedi.

BAŞKAN GÖKHAN, DEPREM BÖLGESİNDEKİ TEHLİKEYE DİKKAT ÇEKTİ

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve CHP Milletvekili Muharrem Erkek de ertesi gün nöbeti ziyaret ederek nöbetçilere destek oldu. Başkan Gökhan, Ayvacık’ın Gülpınar Köyü’nde yapılmak istenen jeotermal çalışmalarına karşı zeytin ağaçlarını korumak amacı ile direnişe geçen köylülere destek verdi. Başkan Gökhan, zeytin ağaçlarına sahip çıkmak için nöbet tutan köylüleri ziyaret etti.

Gülpınar’a ziyaret düzenleyen Başkan Gökhan’a Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek ve CHP Ayvacık İlçe Başkanı Mesut Bayram eşlik etti. Başkan Gökhan ziyaret kapsamında ilk olarak Gülpınar Köyü Muhtarı Ünal Karagöz’ü ziyaret etti. Başkan Gökhan, Muhtar Karagöz’den jeotermal çalışmaları nedeni ile yaşanan tahribat hakkında bilgi aldı. Başkan Gökhan ardından jeotermal arama çalışmalarının yürütüldüğü alanda zeytin ağaçlarına sahip çıkmak için nöbet tutan köylüleri ziyaret etti. Başkan Gökhan, alanda incelemelerde bulunurken, yaşanan tahribat hakkında bilgiler aldı.

Sondaj çalışmalarının yapıldığı alanda bir vatandaşın da mülkünün işgal edildiğini ifade eden Başkan Gökhan; “Bir başka konuda şu, bu alan hazinenin olabilir. İzin de verilmiş olabilir ama şu anda bulunduğumuz alan başka bir kişinin mülkiyeti… Şahsın mülküne de tecavüz etmiş. Yol buradan geçirilmiş. Bunların izni var mı? Hiçbir şey yok. Bunların dışında bir başka konu da, 3 kilometre mesafesi olayı var. Onu da vazgeçtim, buna 300 metre diyelim. Ama burada 30 metrede zeytin var. Biraz önce bir arkadaşımız söyledi, burası organik zeytin üretim çabası içerisinde. Bunu burada yaptığınız an, organik üretim vasfınız sıfırlanır. Çiftçinin menfaati de sıfırlanmış olur. Bu tür çevreyi zehirleyen malzemeler kullanılarak araştırma yapılması çok tehlikeli. Mebran branda kullanmışlar. O brandanın delinmeyeceğini kim garanti edebilir? Buraları deprem bölgesi. Deprem nedeni ile o mebranın zedelenmeyeceğini kim garanti edebilir? Böyle bir durumda o sülfürik asidin tüm bölgeye yayılması söz konusu olacaktır” dedi.

Altın madenciliğine karşı da aynı mücadeleyi yürüttüklerini belğirten Başkan Gökhan; “Aynı mücadeleyi altıncılar ile Kazdağları’nda da yapıyoruz. Siyanürle altın aramaya karşı orada da mücadele ediyoruz.  Buradan sizin gitmenizi bekliyorlar. Eğer siz yorulursanız, gelir biz bekleriz. Bir hafta da gelir biz bekleriz. Zeytin bizim, bu bölgenin varlığının nedeni. O nedenle zeytinimiz çok önemli. Dünyada giderek kuraklaşan bir iklim var. O nedenle zeytinimizi ne kadar çok koruyabilirsek, o kadar bizim menfaatimize olur. Bizim bir ağacımız bile çok önemli. Ne olacak şuradan 5 ağaç gidiversin diye düşünmemeliyiz. Tam tersine 5 ağaç daha dikmeliyiz” diyerek nöbetin önemine değindi.

Haber Merkezi

 

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech