Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kuaförlük Zor Zanaat

Artık erkekler de kadınlar

Artık erkekler de kadınlar kadar dış görünümlerine önem veriyor. Kadın kuaförleri ve erkek kuaförlerinin amacı da derdi de aynı… Hep müşterilerin dertlerini dinleyen kuaförleri bu sefer de biz dinledik.

Kadın ve erkek kuaförü olmak yılın hemen her günü çalışmak, müşteriyi anlamak ve salondan mutlu uğurlamak demek… Günümüzde hemen herkes dış görünümüne büyük önem veriyor. Erkekler de artık kadınlardan aşağı kalmıyor. Erkek kuaförlerinde uzun saatler geçiren erkekler artık kaş da aldırıyor, kil maskesi de yaptırıyor, fön de çektiriyor. Her iki mesleğin de esas işi salona gelen müşteriyi mutlu uğurlamak. Her iki mesleğin de en büyük zorluğu müşterinin ne istediğini ifade edememesi. Çırak yetişmemesi ise en büyük zorlukları…

Hem kadın kuaförü olan Nurcan Sargın, hem de erkek kuaförü olan Feridun Atalay ile mesleğin inceliklerini, zorluklarını ve müşterilerin isteklerini konuştuk:

KUAFÖRLER MUTLULUK KAYNAKLARI

Kadın Kuaförü Nurcan Sargın; “Bizim hiç özel hayatımız, tatilimiz olmaz. Bayramlarda seyranlarda hep çalışırız. İnsana hizmet ediyoruz. Kadın her zaman güzel görünmek ister, özel günlerde daha da güzel görünmek ister.  Bazı kadınlar ne istediğini tam olarak kendisi de bilmiyor ya da istediği saç modeli, saç boyası ya da makyaj ona uygun değil ama yine de istiyor. Bunu izah etmekte bazen güçlük çekiyoruz. Sürekli gelen müşterilerime ise ne istiyorsun diye bile sormuyorum. İnsan bir süre sonra kuaförü ile birbirini anlar hale geliyor.  Eğer bir kadın koltuğa oturup da uzun saçını kısa kestiriyorsa muhakkak bir derdi vardır. Köklü değişikliklerin altında muhakkak bir iddia vardır. Kadın saçını kısa kestirir ve genelde de pişman olur.”

HERKESE YAKIŞACAK BİR MODEL VAR

“Her geçen sene yaş aralığımız büyüyor. Yani son yıllarda artık ortaokul öğrencileri de kuaföre gelmeye başladı. Gençler daha iddialı modelleri istiyor tabii. Kimi kadınlar da geliyor; ‘Bana Ebru Gündeş makyajı yap, falancanın saçını yap’ diyor. Herkesin yüzüne gidecek, yakışacak bir kesim, renk ya da makyaj muhakkak vardır ama bunu bilmek gerekiyor. Kızını getiren anneler oluyor bazen. Çok müdahaleci oluyorlar. Çocuklarımızı ya kuaföre getirmeden ikna etmek ya da onların isteklerine saygı duymak gerekiyor. Kuaförden her şekilde değişerek çıkarsınız, değişimi öncelikle kabul etmek gerekiyor.”

MEYDAN LAROUSSE GİBİ ADAM OLDUM

En büyük sorunun çıraklık ve çalışma saatleri olduğunu ama değişen nesil ile bu sorunun ortadan kalkacağını söyleyen erkek kuaförü Feridun Atalay; “Bizim müşterimiz müdavim olur. Erkekler kolay kolay berber değiştirmezler. Eskiden saç- sakal tıraşı vardı. Artık erkek müşteri koltuğa oturduğunda tıraştan sonra cilt bakımı, masaj da istiyor. Fön çektirmek de istiyor. Televizyondan, dergilerden gördüğü modelleri istiyorlar. Erkekler de birçok noktada kadınlardan aşağı kalmıyor. Son beş yılda her şey çok değişti. Eskiden koli ile jöle alırdık, şimdi fön ile devam ediyoruz. Erkekler de kadınlar kadar dış görünümlerine özen gösteriyor. Değiştir beni diyerek koltuğa oturan çok müşteri oluyor. Tıraştan sonra masaj da yapıyoruz çünkü bize tıraşa gelmek demek stres atmak demek. Bir nevi psikolog gibiyiz. Her dertlerini bize anlatırlar Her şey konuşulur. Zaman içerisinde büyük bir genel kültür birikimimiz oluyor. Meydan Larousse gibi adam oldum 30 yılda. Dert dinleye dinleye yoruluyoruz ama tabii bizim işimiz yine de kadın kuaförlerine göre nispeten daha kolaydır. Her iki kesimin müşterisinin de aslında tek sorunu oluyor bazen, o da ne istediğini bir türlü anlatamamak.”

Dilek Akşen

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech