Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

2018 Troia Yılı’nın tanıtımı yapıldı

2018 Troia Yılı bilgilendirme

2018 Troia Yılı bilgilendirme toplantısı Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Konferans Salonu’nda yapıldı. Birçok kurum ve kuruluşun temsilcilerinin katıldığı toplantıda, bugüne kadar kat edilen yollar ve gerçekleştirilmesi planlanan projeler üzerinde duruldu.

Yaklaşık bir senedir Çanakkale gündeminin en çok konuşulan konusu olan 2018 Troia Yılı, ÇTSO Konferans Salonu’nda yapılan toplantı ile birçok kurum ve kuruluşun temsilcilerine tanıtıldı. Toplantıda, bugüne kadar 2018 Troia Yılı ile ilgili yapılanlar ve ileride yapılması planlanan projeler konuşuldu. Toplantıya, Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ, Belediye Başkanı  Ülgür Gökhan, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, İl Milli Eğitim Müdürü Osman Özkan, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Kansu, ÇATOD Genel Sekreteri Armağan Aydeğer, TÜRSAB Çanakkale Körfez BYK Genel Sekreteri ÇTSO Meclis Üyesi Ahmet Çelik katıldı.

“BEŞ HEDEFİMİZ VAR”
Toplantının açılış konuşmasını yapan ÇATOD Genel Sekreteri Armağan Aydeğer; “Troia Yılı ile ilgili çalışmalarımızı Çanakkale Ticaret Sanayi Odası önderliğinde başlatmış olduğumuz, daha sonra da Çanakkale Valiliğince yürütmekte olduğumuz önemli bir süreci geçirmekteyiz. Bu süreç ile ilgili hepinizin çok değerli katkılarını alarak bundan sonraki dönemi en verimli şekilde geçirmek adına burada bulunmaktayız” dedi. Devamla 2018 Troia yılı ile ilgili beş temel hedefin olduğunun altını çizen Aydeğer;  “Şimdi ilk ana hedefler belirlendi. Hızlı bir şekilde bu yılı değerlendirmeliyiz. Tevfikiye, Çıplak, Kalafat, Kumkale, Halileli ve Yeniköy’de alt ve üst yapı çalışmaları yapılarak Troia yılına hazır hale getirilecek. Onsekiz Mart üniversitesi ile ortak çalışmalar yapılacak. Yine Troia Milli parkı içindeki alanlara bisiklet yolları ve yürüyüş yolları yapılacak. Troia bizim için önem arz eden bir yıl ve bunu en iyi şekilde kullanmalıyız.  2018 yılında Troia temasının daha baskın bir şekilde işlenmesi için kültür turizm müdürlüğü ve üniversite, yerel yönetimler ile çalışmalar yapıyoruz.  Toplamda beş hedefimiz var bir ve ikinci hedefimizi bu yılda algı yönetimidir. Üçüncüsü ise Troia ile ilgili etkinlikler olmasıdır. Dördüncüsü ise altyapıdır. Çünkü Troia yılı bittikten sonra bölgede kalıcı bir değer bırakmak yapı bırakmak istiyoruz. Son hedefimiz üzerine genç neslin Troia ile ilgili daha fazla bilgilenmesidir. Bu çerçevede de çalışmalar olacak. Çalışmalar üç ana organ üzerinde devam ediyor. Çanakkale Valiliği ile altyapı çalışması, uluslararası etkinlikler ve bütçe kaynakları, diğer Kültür ve Turizm müdürlüğü tanıtım açısından. Çalışmalarımız büyük bir titizlikle devam ediyor” dedi.

MÜDÜR DOKUZ, YAZILI BELGEYİ KATILIMCILARA GÖSTERDİ
İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz ise yaptığı konuşmada Truva’nın önemine vurgu yaptıktan sonra Kültür Bakanlığı tarafından 2018’in Troia Yılı ilan edilmesine ilişkin yazılı belgeyi katılımcılar ile paylaştı. Dokuz; “UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girişinin 20’inci yılı olması münasebetiyle Troia Yılı ilan edilmiştir” dedi. Yapımı devam eden Truva Müzesi’ne de değinen Dokuz; “Geçtiğimiz günlerde Truva Müzesi’nin ikinci ihalesi yapıldı. Bununla ilgili de bir örnek aktarıldı. Müzenin kaba inşaatı, yüzde 50’sini kapsayan kısım tamamlanmış durumda. Bundan sonraki ikinci etabın 2018 yılının ikinci yarısında bitmesini ümit ediyoruz. 380-400 bin lira gibi bir maliyeti var. Bu konuda Bakanlığımız ile yaptığımız görüşmeler neticesinde ekonomik anlamda bir sıkıntının olmadığını bizlere ifade edildi.” dedi. Dokuz ayrıca, ulusal ve uluslararası posta hizmetlerinde kullanılabilecek Truva Pulu’nun bastırılmasını İl Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü olarak takip ettiklerini dile getirdi.

“HEM ÇANAKKALE’NİN HEM TÜRKİYE’NİN TANITIMI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer salonda yaptığı konuşmada; “Troia yılı ile ilgili olarak ne yapabiliriz konuştuk. Buluştuklarımızdan ve konuştuklarımızdan önemli birkaç husus var. Turizm çoğu kez ekonomik yönüyle ön plana çıkıyor ancak turizmin sanatsal ve kültürel yönünü asla unutmamak lazım. Hepimiz biliyoruz ki Çanakkale’nin bu yönü yeterince biliniyor değil. Şüphesiz Gelibolu tarihi alanı ile ilgili Cumhurbaşkanlığının üzerinde durması ile birlikte Türkiye daha iyi tanımaya başladı. Ancak Çanakkale’nin diğer unsurları ile ilgili daha çok çalışma yapılması gerekiyor. Bu değerlerin tanıtımı hem Çanakkale’nin hem Türkiye’nin tanıtımı için çok önemli” ifadelerine yer verdi.

“BİR LOKOMOTİF OLACAĞIZ”

Toplantıda konuşan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise bölge tanıtımıyla ilgili bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğini ifade belirterek; “Sadece Troia değil arkeoloji bölgesi olan Troas bölgesi var. Biliyorsunuz bugüne kadar hep konuşuldu ama ciddi bir girişim olmamıştı. Biz kendimiz tanımıyoruz şuan Troia’yı. Tanıtamıyoruz. Okulları geziyorum her yıl. Öğretmenlere soruyorum, bırakın öğrencileri çoğu öğretmen Troia’yı bilmiyor. Bir Yunan devleti sanıyor. Hâlbuki Troia bir Anadolu medeniyetidir. Biz daha iyi bilelim ki; tanıtırken daha rahat bir şekilde gelecek kuşaklara bunu anlatalım. Bir servetin üzerinde oturuyoruz ama maalesef bu servetin ne olduğunu bilmiyoruz. Hatta servetimizi başka ülkelere kaptırmışız. Bir müzeyi bile daha bitiremedik. Artık geçmişe takılmamak lazım. Tanıtamamışız, tanımamışız müzeyi bitirmemişiz düşünmemek lazım ama artık bu kadar çeşitli kurumdan insanlar buradaysa şimdi daha hızlı bir şekilde ilerleme kaydedebiliriz. Bir lokomotif olacağız artık. Bize akıl vermesi gereken üniversite bu yolda bize önderlik edecektir.” diye konuştu.

“OLDUKÇA GÜZEL MESAFELER KAT ETTİK”

Çanakkale Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ toplantıda yaptığı konuşmada, “Hem ilerlemek için hem de tanıtım için bu sürecin içerisinde durmamız lazımdı. Asıl sivil inisiyatifin elinde olması gereken şey buydu. Çanakkale’de muazzam iki değer var. Çanakkale Savaşları ve Troia. Çanakkale Savaşlarının 100. yıldönümünde çok güzel kazanımlar elde ettik. Hiçbir şey olamasa bile Çanakkale köprüsü başlı başına bir kazanım ama 100. yılda biz bir şeyin farkına vardık. O tecrübe ile hangi organlarla nasıl iş yapalım diye konuştuk ve o yılın bir kısmını kaçırdık. Şimdi sivil girişimle daha hızlı adım atmak istedik. Oldukça güzel mesafeler kat ettik. Daha da edeceğimize inanıyorum” dedi.   Atakan Alkış

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech