Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Fiyatlar neden açıklanmıyor?

Hububat sezonunda olunmasına rağmen

Hububat sezonunda olunmasına rağmen açıklanmayan fiyatlar için açıklama yapan Çanakkale Ziraat Odası piyasanın neden bozuk olduğuna değinerek sorularıyla da yetkililere seslendi.

Çanakkale Ziraat Odası yaptığı açıklamada, hububat üreticisi üretim sezonunun ortasına gelmiş olmasına rağmen bazı bölgelerde bitme aşamasına gelmiş, bazı bölgelerde bitmiş buna rağmen TMO müdahale alım fiyatlarını açıklamamış olmasını açıklayarak şu ifadeleri kullandı: “Bu durum üreticiyi çıkmaza götürmektedir zor şartlar altında üretim yapmaktan vazgeçmeyen bölge üreticimize TMO fiyat açıklamıyarak zorda bırakmıştır bu yanlış uygulamadan derhal vazgeçilmeli geçen yılki fiyatların üzerine enflasyon oranları eklenerek üreticiyi memnun edecek şekilde fiyatlar belirlenmeli ve üreticinin önünü görmesi sağlanmalıdır. Bu açıklam sesimizin duyulması ve belirsizliğe bir an önce son verilip üreticimizin moralini toplayıp gelecek yılki ekim planlamalarına başlayabilmesi için yapılan bir açıklamadır. Altını çizerek söylüyorum gerekli müdahalenin bölgemizde hububat piyasalarına bir an önce yapılması gerekmektedir.”

PİYASA NEDEN BOZUK?
Ziraat Odası, piyasanın bozuk gitme sebeplerini ise şöyle belirtti: Bilindiği gibi üretim sezonumuz arpa üretimiyle başlar. Arpa üretiminin başladığı ilk günlerde arpa için fiyatlar piyasa koşullarına göre 87.5 kuruş gibi açılmıştır bu fiyat üreticilerimiz tarafından kabul görmüş herşey iyi olacak derken arpa üretim sezonundan 45 gün önce ülkemiz stoklarında kalmadığı için yurt dışından getirilmekteydi. Fiyatı ise 1.10 tl den alınıp satılırken üretim sezonu yani yerli yeni mahsülün çıkmasıyla birlikte 85 ile 87.5 krş lara geriledi. Bu fiyatlar bir ay önceki ithal gelen arpa fiyatlarının çok gerisinde olmasına rağmen üreticilerden kabul gördü. Ancak Kamuoyunda tarım ürünlerinin ithalatında vergiler düşürülecek hatta sıfırlanacak söylentileri konuşulmaya başlandı. Biz bu haberlerin gerçek olmayacağını düşünürken bu haberlerin doğru olduğu kamuoyunda duyulmasıyla beraber üretici ve sanayici tedirginliğe düştü. Buğday üreticisi fiyat düşmeden ürününü satmayı düşünürken sanayicide haklı olarak yurt dışından daha ucuz ürün getirmenin hesabını yapmaya başladı. Arpa hemen 80 kuruşa buğdayda geçen yılın fiyatlarının gerisine buğdayına ve un olma özelliğine göre 80 ile 85 kuruş seviyelerinden işlem görmeye başladı bu aradada üreticilerin fiyatlar dahada kötüye gidermi endişesi arttı özellikle acil nakite ihtiyacı olan üreticilerimiz ürünlerinin bir kısmını bazı üreticilerimiz ürünlerinin tamamını geçer piyasa koşullarından satıp nakit ihtiyaçlarını karşılamak zorunda kalmışlardır.

VERGİ İNDİRİMİNİN SIRASI MIYDI?
Son olarak yetkililere yöneltilen soru işe şöyle: “Sırası mıydı hasat zamanında tarım ürünlerinde vergi indiriminin!” Hasattan 1 ay sonra bunlar konuşulmaya başlansa üreticimizde korunsa neşesi kaçırılmasa kazancı yok edilmese daha doğru olmaz mıydı? Tekrar söylüyorum bu yanlıştan bir an evvel dönülmeli ve üreticilerimizin moralini yerine getirecek.  Fiyat açıklamalarının bir an önce yapılması gerekmektedir ki üreticilerimiz de kendini üretime versin üretsin, üretsin, üretsin.”

Haber Merkezi

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech