Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Güneş Lekesine Maydanoz Kürü

Sıcak yaz günlerinin iyice

Sıcak yaz günlerinin iyice hissedilmeye başlaması ile birlikte özellikle kadınları, cilt lekelerinden nasıl korunurum endişesi sardı. Özellikle sıcak ve nemin en yüksek seviyede hissedildiği bölgelerde kadınların en çok şikâyet ettiği konuya cevap aradık.

Yaz aylarında güneşten korunmanın cilt sağlığı için önemli olduğunu belirten uzmanlar, güneşe maruz kalmak ciltteki pigment üreten hücreleri uyardığını ifade etti. Fazla güneşte kalmak, melazmanın oluşmasına ve tekrarlamasına neden oluyor.

Yaşlılık lekesi olarak bilinen lentigolar ise güneşe maruziyetin en fazla olduğu alın, yanaklar, burun, dekolte ve el üstlerinde daha fazla görülüyor.

Güneş, cilt lekelerinin oluşumunda en önemli etkendir. Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte, özellikle ciltte oluşan lekelere karşı daha duyarlı olunmalı ve tedbir alınmalıdır. Genelde kadınlarda yanaklar, burun, alın ve dudak üstünde kesin oluşum sebebi bilinmeyen kahverengi geniş lekeler (melazma) daha çok buğday ve esmer tenlilerde 30´lu yaşlardan sonra görülmektedir.

Son araştırmalarda ise tiroid sorunu olan kadınlarda melazmanın daha sık görüldüğü saptanmıştır. Açık tenli kişilerde güneşin deride yıllar içinde yarattığı etkiyle ortaya çıkan ve lentigo olarak adlandırılan “yaşlılık” lekeleri ise daha geç yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Bunlar güneşe yakınlığın en fazla olduğu alın, yanaklar, burun, dekolte ve el üstlerinde daha fazla görülürler. Zaman zaman genellikle herkesin cildinde şikâyetçi olduğu lekeler meydana gelir. Geçirmek için birçok yöntemlerden yararlanmaya çalışılır. Bu yöntemlerden biri olan maydanoz, içerisinde bulunan C vitamini sayesinde cildinizde bulunan lekeler için ideal bir çözüm olmakla beraber cildinizi güneş lekelerine karşı da korumaya yardımcı olur. Bir tencereye 2 su bardağı koyup kaynatın. Kaynamış suyun içerisine maydanozları saplarından ayırarak atın ve 5 dakika daha kaynatın. Yaklaşık 10 dakika demlendikten sonra süzün. Maydanozun posasını atın ve içine süt ilave ederek karıştırın. Ardından bir pamuk veya bez ile cildinize sürün.

Derleyen: Dilek Akşen

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech