Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Yusuf Eroğlu

GÖZÜNÜZ AYDIN!

Kurban Bayramı öncesi, Kasaplık ve Et İthalatı, Hasat sezonu, Hububatta gümrük vergisi düzenlemesi yapıldı. Alınan bu karar ile hayvancılık sektörünün yok oluşunun telafi edilmesi, uzun yıllar alacaktır. Sayenizde Türkiye yine en pahalı Et yiyen ülke olacaktır Alkışlıyoruz sizleri. Tarımın, Hayvancılığın, çiftçiliğin içine ettiniz. Aferin sizlere… Çiftçi, 2017 üretim desteklerinin Resmi Gazete’de yayınlanmasını beklerken, bayramın son günü ithalat kararnamesi ile güne uyandı. Canlı hayvan, karkas et, buğday, mısır, arpa gibi hububat ürünlerinin ithalat gümrük vergisi düşürüldü. Çiftçi hasat yaparken, deyim yerindeyse sırtından vuruldu. Bakanlar Kurulu’nun 27 Haziran 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan kararına göre, canlı büyükbaş hayvanların ithalat gümrük vergisi yüzde 135’ten yüzde 26’ya düşürüldü. Karkas et ithalatında ise, yüzde 100 ile yüzde 225 arasında olan gümrük vergisi yüzde 40’a indirildi. Gümrük vergisi düşürülen bir başka ürün grubu ise, hububat ürünleri. Şu günlerde hasadı yapılan buğdayın, ithalat gümrük vergisi yüzde 130’dan, yüzde 45’e,arpada, yüzde 130’dan yüzde 35’e, hasat için hazırlıkları devam eden mısırda ise, vergi yüzde 130’dan yüzde 25’e düşürüldü.

NELER GETİRİYOR?

Bayramın son günü yayınlanan kararnamenin amacı ve doğuracağı sonuçları şöyle özetleyebiliriz:

1- Bakanlar Kurulu Kararı, gıda enflasyonunu kontrol altına almak için kurulan Gıda Komitesi’nin, yaptığı bir dizi toplantıdan sonra, alınan karar doğrultusunda yayınlandı.

2- Kararname ile, gıda enflasyonuna etkisi en çok olduğu düşünülen et, ekmek, yumurta gibi ürünlerin fiyatının düşürülmesi hedefleniyor. Ancak, böyle bir kararname ile gıda fiyatlarının düşürülmesi, enflasyonun kontrol altına alınması mümkün değil. İthalatla fiyatları kısa süreliğine kontrol edersiniz, üretimle ise, her zaman kontrol edebilirsiniz.

3- Yayınlanan kararname, Gıda Komitesi’nin kararları doğrultusunda olsa da, Ekonomi Bakanlığı tarafından hazırlandı. Tarım ve gıdayı ilgilendiren bir karar olmasına rağmen, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın görüşünün alınmadığı veya alınsa da bu görüşe pek itibar edilmediği anlaşılıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ithalatla bir yere varılmayacağını yerli üretimin artırılması gerektiğini, hayvan varlığının artırılmasının şart olduğunu ifade ediyor. Bu görüşler kararnameyle çelişiyor.

 ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Kararname ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın söylemleri de çelişiyor. Daha bir hafta önce Ankara’da Kahraman kazan İlçesi Ahi köyünde, 49 mahalleden gelen çiftçiler ve aileleriyle iftarda buluşan Erdoğan, topraklarımızın nasıl şehitlerimizin kanlarıyla yoğrularak vatan oluyorsa, çiftçilerimizin de alın teriyle yoğrularak bereketlendiğini belirterek “Uçağımızdan gemimize, uydumuzdan füzemize, tüfeğimizden tankımıza, radarımızdan yazılımımıza kadar her şeyimizi, kendimiz yapmadan bize huzurlu bir uyku uyumak yoktur. Aynı şekilde tarım alanında da ülkemizi tarladan sofraya kadar tüm aşamalarıyla en ileri seviyeye çıkarmadan kendimizi güvende hissedemeyiz.” demişti. Bu ithalat kararnamesi ile çiftçinin alın teri hiçe sayılıyor. İthal ürünlerle kendimizi nasıl güvende hissedeceğiz?

Bugünlük bu kadar. Yarın devam edeceğiz. Çok yakın zamanda, ekmekte, ette sıkıntı çekeceğimiz aşikâr. Allah yardımcımız olsun.

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech