Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kaya; “Firmalar üreticiyi mağdur ediyor”

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, meyve suyu yapımında kullanılan aroma fiyatlarının geçen yıla oranla yüzde 100 oranında düşmesi ile ilgili gazetemize açıklama yaptı.

Meyve suyu yapımında kullanılan ikinci, üçüncü kalitedeki meyvelerin geçen yıl ki fiyatların yarısına alınması Çanakkaleli üreticiyi mağdur etti. Şeftali, kayısı, kiraz gibi ürünlerin meyve suyu yapımında kullanmak adına bölgede alımını yapan beş büyük firma geçen yıl kilosunu 60 kuruştan aldığı ürünler için bu yıl 30 kuruşluk bir fiyat belirledi.

Üreticinin bu durum karşısında büyük mağduriyetler yaşadığını belirten Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya konu ile alakalı gazetemize yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Bölgemiz çok sayıda farklı ürünün bir arada yetiştiği farklı illerden bir tanesi. Burada en yoğun olarak ürütülen ürünlerden biri şeftalidir. Bu yıl şeftali hasadının başlaması ile beraber geçen sene 60 kuruş olan meyve suyu yapımında aroma olarak kullanılan şeftalinin kilosunun 30 kuruşa inmesi üreticiyi ciddi manada sıkıntıya soktu. Birçok üretici bu fiyattan alım yapılmasının toplama fiyatlarını bile karşılamadığını belirtiyor. Geçen yıl 60 kuruşa satıldığında dahi zorlanan üretici 30 kuruşluk alım fiyatlarında mağduriyetler yaşıyor. Dikkat çekmek istediğim nokta şu; raflardaki meyve suyu satış fiyatları düşmemesine rağmen alım fiyatları neden yüzde yüz oranında düşüyor?”

“Üretici mağduriyeti firmalara da yansır”

“Çanakkale’de meyve suyu yapımı için meyve alımı yapan beş tane firma bir araya gelerek fiyatları düşürdü. Ama bu firmalar bu fiyatlardan alım yapmak için ısrarlarını sürdürürse üretici büyük problemler yaşar. Bu durum bu firmaların mağdur olması anlamına gelir. Üretici firmalara bu fiyatlardan mal vermediği zaman firmalar rakamları arttırmak zorunda kalır. O zaman üretici bu rakamların üzerinde alım yapılabildiğini görür ve kafalarda soru işaretleri oluşmaya başlar. Herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Firmaların üreticinin çıkarlarını düşünmesi gerekiyor. Bu yıl firmalar işin kolayına kaçıp birlik olarak 30 kuruş gibi enteresan bir fiyat belirlediler. Biz süreci takip edeceğiz.”

Engin Ören

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech