Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Müdür Dokuz’dan Turizm Değerlendirmesi

İl Kültür ve Turizm

İl Kültür ve Turizm Müdürü ile Aynalı Çarşı’dan Kaz Dağları’na kent turizmini konuştuk. Müdür Dokuz, ilimizdeki turizm açısından görüşlerini gazetemizle paylaştı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz Çanakkale turizmi ve 2018 Troia Yılı konusundaki fikirlerini gazetemizle paylaştı. 2018 Troia Yılı çalışmalarına başladıklarını ve müze açılışının önümüzdeki yıl gerçekleşeceğini ifade eden Müdür Dokuz; “2018 Troia Yılı Sayın Başbakanımız ve Kültür Bakanımız 2018 Yılının Troia Yılı olması konusunda gerekli açıklamaları yaptı ve Valiliğimize de bu noktada gerekli yazıyı gönderdiler.  Bu kapsamda bir takım etkinliklerin hazırlıkları içerisindeyiz.  Kasım ayı içerisinde Kaleler ve Tabyalar Şehri sempozyumu düzenleyeceğiz.  Dünyadaki Truva ismini taşıyan kentlerle bir araya geleceğiz. Truva içerisinde 6 köyün olduğu bir milli parktır. Burada Orman Su İşleri Bakanlığının bir takım çalışmaları, olacak. Burada Aşil’in mezarı, Tümülüsler, Orhaniye Tabyaları bulunuyor. Yakın dönem kültürel varlıklarımızı ve antik dönem eserlerini ayağa kaldıracağız.2018 yılında Kazı Araştırmaları ve Arkeoloji Sempozyumu düzenleyeceğiz. Kısa film, şiir yarışmaları, resim sergileri yıl boyunca düzenlenecek etkinlikler arasında yer alıyor. En başta 2018 yılına kadar Truva Müzesini bitirmek gibi bir hedefimiz var. Müzenin yüzde ellisi bitmiş durumda. Sanıyorum bir yıl daha sürecek. 2018 yılı içerisinde bu müze bitecek. Truva Hazinelerinin büyük çoğunluğu Almanya, Yunanistan, Rusya gibi ülkelerde bulunuyor. Bunların ülkemize getirilmesi için Bakanlık çalışmalar yapıyor. İstanbul, Ankara gibi illerde de Truva Ören yerinden giden eserler var. Bunlar kentimize gelecek.  Zaten depolarımız da bir hayli eser var. Arkeoloji müzesinde bulunan üç dört ana büyük eser Truva Müzesine gitti” dedi.

TURİSTE YENİ DESTİNASYONLAR AÇMALIYIZ

Valilik ve Belediye öncülüğünde yapılacak olan çalışmaların hız kazanması gerektiğini ifade eden Müdür Kemal Dokuz; “Anadolu Hamidiye Tabyalarının bu yaz ortasında açılmasını bekliyoruz. Orası güzel bir yer olacak. Bu proje Çanakkale’yi canlandıracak. Çanakkale turizminin en büyük şikâyeti merkezde turisti tutabileceğimiz mekânların olmayışıdır. Daha yeni destinasyon alanlarına ihtiyaç var.  Truva Atı, Aynalı Çarşı ve Çimenlik Kalesi üçgenine Hamidiye Tabyaları da eklenecek. Hamidiye Tabyaları hem kent merkezine yürüme mesafesindedir. Turisti yürümeye teşvik edecek bir kültür alandır. Yürüyerek kentin önemli alanlarını gezen yerli ve yabancı turistler bulundukları ile her dair kazanç sağlar” dedi.

AYNALI ÇARŞI KENDİNİ YENİLEMELİ

Kentin önemli noktalarından biri olan Aynalı Çarşı en çok turist çeken yerlerden biridir. Bu bölgenin tarihi önemini gelen turiste açıklama noktasında sesli tanıtım sistemi konusunda düşüncelerini sorduğumuz Müdür Dokuz; “Bu yerinde ve faydalı bir çalışma olacaktır. Bunu valilik ya da belediye de üstlenebilir, Aynalı Çarşı yönetimi de üstlenebilir. Aynalı çarşı ve yarımada da satılan hediyelik eşyaların da niteliksiz oluşu bize gelen en önemli şikâyetler arasında yer alıyor. Alçıdan yapılan bu ürünler çok hassas oluyor ve özellikle çocuklar en ufak dikkatsizlikte bu hediyelikleri evlerine varmadan kırıyorlar. Nitelikli ürünler biraz maliyetli oluyor. Biz bu anlamda örnek çalışmalar da yaptık. Düşük maliyetli ucuz hediyeliklerin yanında bu ürünler de seçenek o kadar bulunmalı” dedi.

YATIRIMCIYA ÇOK İŞ DÜŞÜYOR

Kentin önemli bir alanı olan Kaz Dağlarını turizme açma noktasında çalışmalarını da dile getiren Müdür Dokuz; 2016 yılında Türkiye’deki turizmdeki daralmadan il olarak en az etkilenen biz olduk.  Turizm krizi Çanakkale’yi teğet geçti. Tarihi yarımada bizim en büyük avantajımız. Deniz turizmi anlamında adalarımız mevcut. Kaz dağlarımız bakir bir alan olarak duruyor. Geçtiğimiz sezon içerisinde Avrupalı turistler güvenlik sorunundan dolayı ülkemizi tercih etmedi. Alternatif olarak Arap turist bu turistleri getiren seyahat acenteleri ile toplantı yaptık ancak eyleme geçemedik çünkü kaz dağlarında yeterli yatırımcı ve altyapı yok. Yenice Göknar Otel, Bayramiç Külcüler’de bulunan bungalov tipi evler dışında sayılabilecek lokasyon alanları mevcut değil. Yatırımcının doğaya zarar vermeden bölgeyi turizme kazandırması gerekiyor. Kimi nereye getireceğiz? Arap turistler yakın bölgeler olan Bursa ve Yalova’yı tercih ediyor” dedi. Dilek Akşen

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech