Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Assos’u Kurul Korudu

Ayvacık, Behramkale Köyü-Assos’ta tespit

Ayvacık, Behramkale Köyü-Assos’ta tespit edilen ve büyük tepkilere yol açarak mühürlenen otel inşaatının akıbeti Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından belirlendi.

Geçtiğimiz aylarda haberini yaparak kamuoyuna duyurduğumuz, Ayvacık’a bağlı Behramkale-Assos’ta, inşaatı başlayan otel; tarihi alanda yer alması nedeniyle aldığı tepkiler üzerine mühürlenmişti. Turgut Alton’un yaptırdığı otel inşaatının gidişatı Koruma Kurulu tarafından değerlendirildi. Kurul kararına göre, aykırı ilave kısımların 30 gün içerisinde kaldırılması ve aksinin olması halinde suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.
Otelin inşaatı için olayın öncesinde Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve İl Özel idaresinden gerekli izinler alınmış Behramkale halkı ve dışarıdan da gelen tepkiler durmasına neden olmuştu. Durdurulan inşaat hakkında varılan karar, 30 gün içerisinde aykırılıkların düzeltilmesi yönünde oldu.

30 GÜN SÜRE
Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca 30 gün içinde inşaat sahibinin ilave ve olması gerekenin dışındaki uygulamalarının kaldırılmaması halinde hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi. Olması gerekenden 2 metre 30 santim daha yüksek inşa edilen otelin, bu Assos’un dokusunu ve Akropolis’in kuzeyinde bulunan Hüdavendigar Cami’nin siluetini etkilemesinden dolayı 2’nci katın ve balkonların iptalinin istendiği belirtildi.
Arkeolojik sit alanında bulunduğu bilinen inşaatta yapılan incelemeler sonucunda raporda yer alan uygunsuzluklar ise şöyle sıralandı; üst kat arka cephesinde ahşap koridor olarak görülen terasın beton yapılması, üst kattaki ahşap koridorun taşıyıcı ayakları zemine monte edilmeden beton olarak yapılması zemin katın genişletilmesi, bodrum kat arka tarafta zemin olarak görülen alanın kazılması ve bodrum kata girişi için kapı açılması, bodrum katta bulunmayan yeni eklemeyle genişletilmesi ve bodrum katta pencere boşluğunun açılması…

Yıldız Sağlam

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech