Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çanakkale Ortalamanın Çok Üzerinde

Çanakkale Tabip Odasının düzenlediği

Çanakkale Tabip Odasının düzenlediği Sürekli Tıp Eğitimi etkinlikleri kapsamında Dr. Azem Ülkü tarafından ‘Organ ve Doku Nakli’ başlıklı eğitim gerçekleştirildi.

Çanakkale Tabip Odasının Sürekli Tıp Eğitimi etkinlikleri kapsamasında Cumartesi gün saat 15.00 ‘da Belediye Çalışanları Sosyal Tesisinde Çanakkale Organ Bağışı İl Koordinatörü Dr. Azem Ülkü tarafından ‘Organ ve Doku Nakli’ eğitimi gerçekleştirildi. Düzenlenen eğitime Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy ve Çanakkale’deki farklı hastanelerde görevli doktorlar katıldı.

Çanakkale Organ Bağışı İl Koordinatörü Dr. Azem Ülkü organ ve doku bağışının önemini anlatarak başladığı eğitimde şunları dile getirdi; “Ülkemizde 30 bin civarında organ bekleyen hasta var. Bu hastaların büyük bir bölümü böbrek hastası. Sonrasında karaciğer, kalp ve diğer organlar olarak görülüyor. Ölmüş bir kişinin organlarıyla 8 kişinin yaşama imkânı var. Organ nakli insani dayanışmanın doruk noktasıdır. Kişi sağlıklıyken organ bağışında bulunabilir. Ancak o kişi öldükten sonra organlarının bağışlanması için yine ailesinin onayının olması gerek. İster bir tane ister bütün organlar bağışlanabilir. Organ bağışı aile hekimlikleri, sağlık müdürlükleri ve hastanelerden yapılabilir. Bağışı yapılan organların naklinin süreleri ise maksimum Kalp 6 saat, Akciğer 6 saat, İnce Bağırsak 10 saat, Karaciğer 18 saat, Pankreas 12 saat, Böbrek 24 saat, Kornea ise 72 saattir.

ÇANAKKALE’DE NAKİL ORANI YÜZDE 50

“Türkiye’de ilk organ nakli Prof. Dr. Mehmet Haberal tarafından 1975 yılında yapılan canlı Böbrek naklidir. Sonrasında 1978 yılında kadavra Böbrek nakli, 8 Aralık 1988’de de Karaciğer nakli yapılmıştır. Çanakkale’ye baktığımızda ise organ naklinin yıldan yıla arttığını söyleyebiliriz. Çanakkale’de gerçekleşen beyin ölümüne göre yapılan organ nakli oranı yüzde 50’dir. Bu rakam da Türkiye ortalamasından bir hayli fazladır. 2004 yılında Çanakkale’de 2 beyin ölümünde 2 organ nakli yapılmış bunu takip eden yıllarda organ nakli sayısı hızla artmış 2015 yılında 8, 2016 yılında ise 10 nakil yapılmıştır. 2017 yılında şu ana kadar ise 3 adet organ nakli yapılmıştır.”

Engin Ören

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech