Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

SAMEKS Yükselişte

MÜSİAD Çanakkale Şube Başkanı

MÜSİAD Çanakkale Şube Başkanı Ali Osman Yıldız, yaptığı yazılı açıklamada SAMEKS’in hem sanayi hem de hizmet sektöründe girdi alımlarının artış kaydetmesinin, endeksteki artış eğiliminin önümüzdeki dönemde de süreceğine işaret ettiğini belirtti.

Mayıs ayı SAMEKS verileri İstanbul’da açıklandı. SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 2,0 puan artarak 55,2 değerine yükseldi ve ekonomik aktivitedeki hareketliliğin sürdüğüne işaret etti. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği(MÜSİAD), üniversitelerle ve çeşitli akademik kesimlerle 1 yıllık ortak çalışmaların neticesinde ön raporlarını hazırladıkları SAMEKS verilerini 53 aydır kamuoyu ile paylaşıyor. Her ayın son iş gününde kamuoyuna sunulan Satın Alma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) Mayıs ayı verileri açıklandı.

2017 yılı Mayıs ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 2,0 puan artarak 55,2 değerine yükseldi ve ekonomik aktivitedeki hareketliliğin sürdüğüne işaret etti. Endekste gözlenen bu artışta hizmet endeksinin 1,4 puan artarak 56,0 puana yükselmesi etkili olurken, sanayi endeksi de 0,3 puan artışla 55,5 puana yükseldi.

POZİTİF BÜYÜME SÜRECİ DEVAM EDİYOR

Nisan ayında 53,2 seviyesinde gerçekleşerek reel sektördeki canlılığın sürdüğüne işaret eden SAMEKS Bileşik Endeksi, Mayıs 2017 döneminde 2,0 puan artarak 2017 yılının ikinci çeyreğine ilişkin olumlu bir görünüm sundu. MÜSİAD Çanakkale Şube Başkanı Ali Osman Yıldız, Mayıs ayı içerisinde açıklanan resmi verilerin de Türkiye ekonomisinde pozitif büyüme sürecinin devam ettiğini gösterdiğini ifade etti. Yıldız, TÜİK tarafından açıklanan Ekonomik Güven Endeksi’nin Mayıs ayında önceki aya göre 1,1 puan artarak 100,5 değerine yükselmesi ve TCMB tarafından açıklanan İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranının %78,9 ile Ağustos 2008 döneminden sonra en yüksek seviyesine ulaşmasının, SAMEKS’in Mayıs ayındaki pozitif görünümünü teyit ettiğini söyledi. Yıldız ayrıca, SAMEKS’in hem sanayi hem de hizmet sektöründe girdi alımlarının artış kaydetmesinin, endeksteki artış eğiliminin önümüzdeki dönemde de süreceğine işaret ettiğini belirterek, “Her iki sektöre ilişkin istihdam alt endeksinin 50 referans değeri üzerindeki seyrini sürdürmesi, Şubat ayında başlatılan “İstihdam Seferberliği” kampanyasının etkilerinin reel sektörde hissedilmeye devam edildiğini gösteriyor” şeklinde konuştu.

SANAYİ ENDEKSİ 5 AYDIR YÜKSELİŞTE

SAMEKS Sanayi Endeksi, 2017 yılı Mayıs ayında, bir önceki aya göre 0,3 puan artarak 55,5 seviyesine yükseldi. Endeks böylece, Ocak 2017 döneminde başlayan olumlu görünümünü Mayıs ayında da sürdürdü ve 55,5 puanlık değeriyle sektördeki canlılığa işaret etti.

Haber Merkezi

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech