Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İş Dünyasında Bir Kadın

Bazı kadınlar ev işlerini

Bazı kadınlar ev işlerini sever, bazı kadınlar sadece sosyalleşmeyi… Bazıları da çalışmaya âşıktır. Çalışmaya âşık bir kadın Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Sema Sandal…

ÇTSO’nun 24 yıllık çalışanı Sema Sandal hemen her birimde hizmet vermiş… Stajyer memurluk, tatbikat müdürlüğü…  Son 6 yıldır da genel sekreterlik görevini üstlenen iki çocuk annesi Sandal henüz emekli olmayı düşünmüyor… Genellikle erkek dünyası diye tabir edilen ticarette 24 yıllık emeği olan Sandal ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Ticaret için erkek dünyası derler, siz bir kadın olarak zorlandığınızı düşünüyor musunuz?

“Ticaret maalesef erkek dünyasına ait gibi duruyor. 24 yıldır bu Odada çalışıyorum. Bir kadın olarak hiçbir zorlukla karşılaşmadım. Son 6 yıldır burada genel sekreterlik görevi yürütüyorum. Ve kendimi çok şanslı hissediyorum. Yöneticilerimiz vizyon sahibi. Çanakkale zaten kadın çalışanlar anlamında çok olumlu hamlelerin olduğu bir il. Ticaret Odasının Ticaret Sicil Müdürü de bir kadın. Ben kadınların pozitif ayrımcılığa tabi tutulmasına da karşıyım. Çalışan insan başarılı olur, kadın erkek fark etmez.

Girişimcilik noktasında kadınların duruşunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

“Kadınlar girişimcilik teşviklerine yönelmeliler. Ticaret Odasında girişimcilik eğitimleri düzenliyoruz. Kadınlara da bu konularda destekler daha fazla. Biraz da kendimizi eleştirelim. Evde oturmayı seven, girişimciliğin risklerini almaktan korkan kadınlarımız da var. Kadınlar ekonomik yaşama katılmalı. Çanakkale ortalaması yüksek evet ama güçlü bir ülke istiyorsak kadın istihdamı artmalıdır. Üzüldüğüm şey şu ki Meclisimizde de hiç kadın yok. 54 meclis üyemiz erkek. Komitelerde kadınlarımız var onların da sayıları çok az. Başkanlığını Bahar Yurt Hanımın yürüttüğü Kadın Girişimciler Kurulumuz var. Rol model olmaya çalışıyorlar, girişimciliği arttırmak için çalışıyorlar. İşlerinde başarılı isimler.  700’ e yakın kadın üyemiz var. Ama mecliste bu kadınları göremiyoruz. İsteseler başkan bile olurlar ama kadın üyemiz yok. Meclis toplantılarında tek kadın ben oluyorum. İnşallah önümüzdeki seçimlerde kadın üyelerimizi daha fazla görürüz.”

Bir kadının işini sevmesi çok önemlidir diye düşünüyorum, bana katılıyor musunuz?

“Katılıyorum, benim buradan iş çıkış saatim diye bir şey yok.   Bana kimse kal da demiyor, ben gönüllü kalıyorum. İşimi bitirmeyince aklım burada kalıyor. Bazen oluyor ki hafta sonları gelip çalışıyorum. Ben işimi hep severek yaptım.  Ayrıca biz ÇTSO olarak hizmetimiz sadece Ticaret odası rutin hizmetleri ile sınırlı değil. Bu noktada biraz farklıyız ve bu sebeple de ben burada çalışmaktan ayrıca gurur duyuyorum. Bu bina aynı zamanda kongre ve fuar merkezi.  Burada her gün farklı bir etkinlik oluyor. Onlarla da bizzat biz ilgileniyoruz. Bu Türkiye’de tek uygulamadır. Ayrıca eski hizmet binamız da artık ÇTSO Çanakkale Evi adıyla yine halka hizmet veriyor. Çanakkale Evi’nde serginin olmadığı bir gün yok. 2017 yılı dolmuş durumda. Bu anlamda ÇTSO Çanakkale’ye hizmet ediyor.  Şu anda Çanakkale yöre yemeklerini de sunan ÇTSO Oda bahçe restoran otopark olarak kullanılıyordu.. Biz daha uzağa taşındık, kendimizi fedakârlık ettik ama hem o tarihi dokuyu ilimize kazandırdık ama hem de üyelerimize daha rahat bir çalışma ortamı sunmuş olduk.  Otopark sıkıntısı vs sıkıntılardan kurtardık. ÇTSO Kongre Fuar Merkezi, 5.500 metrekare kapalı alanı olan bir bina ancak burada hiç makam odası yapılmadı. Başkanımız dâhil hepimiz aynı yerde çalışıyoruz. Merkezde bulunan İş merkezimizde 27 ofisimizin kira gelirleri öğrencilere burs olarak sunuluyor. 20 senedir bekleyen atıl bir arsaydı orası.  Hepsi son 6 yıl içinde gerçekleştirildi. Ben bunlarla gurur duyuyorum, mutlu oluyorum.”

Söyleşi: Dilek Akşen

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech