Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tahliyeler Başladı Kiracılar Mağdur

2012 yılında yürürlüğe giren

2012 yılında yürürlüğe giren ve 1 Temmuz 2014’te uygulamaya sokulan yeni Borçlar Kanunu’na göre, 10 yılını dolduran kiracılar gerekçesiz olarak tahliye edilebiliyor. Bu yasa kapsamında Temizel Kuyumculuk için tahliye kararı çıkarken, Çiftlik Market mahkeme sonucunu bekliyor.

Türk Borçlar Kanunu’nun 347. Maddesine göre on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir. Önceleri vakıf arazileri için geçerli olan daha sonra tüm konut ve çatılı işyerleri için geçerli olan yasanın yürürlüğe girdiği yıl olan 2012 yılında on yılını dolduranlar için 2 yıl bekleme süresi, beş yılını dolduranlar için ise beş yıl bekleme süresi verilmişti. Özelikle gayrimenkul rantının yüksek olduğu bölgelerde yer sahibinin lehine işleyen bu yasa, kiracıları mağdur ediyor. Yasa kapsamında Çanakkale’de de tahliyeler başladı. Temizel Kuyumculuk ve Çiftlik Market kiracıları yer sahipleri tarafından dava edildi. Yer sahipleri kira artırma talebini de kabul etmiyor.

Yasa kapsamında yer sahipleri ile davaları devam eden Çiftlik Market Sahibi Ali Türker ve Temizel Kuyumculuk Sahibi Ertuğrul Temizel yaşadıklarını gazetemize aktardı.

Çiftlik Market- Ali Türker: “Ben burada 21 yıldır market işletiyorum. Bu zamana kadar her yıl kira artırımını yaptık, kiramızı düzenli ödedik. Kanunun çıkması ile kendimizi mahkemede bulduk. Yer sahibimiz Musevi asıllı biridir. Çanakkale’de buradan göçmüş yer sahibi olan bir çok Musevi de var. Bu Kanun 2012 yılında çıktı. Kanun geriye doğru işliyor. 2012 yılında yer kiralayan vatandaşlar için işlese yine normal sayacağım. Ama ben on yıldan fazla kiracı olduğum için yasaya göre 2 yıl bekleme sürem vardı. Beş yıllık kiracı olsaydım da beş yıl bekleyecektim. Aynı zamanda bu yasa bizi mal sahibinin insafına bırakıyor. Bu yasanın normalde kiracı haklarını korumalıdır. Ben yıllardır buradayım. Ya yer sahibinin istediği kira bedelini vereceğim ya da işletmemi bırakacağım. Yasa hiçbir şekilde kiracının haklarını korumuyor. Şu anda mahkeme sürecimiz devam ediyor.”

Temizel Kuyumculuk- Ertuğrul Temizel: “Bu yasa kapsamında İstanbul’da yaşayan Musevi asıllı yer sahibimiz ile mahkemelik olduk ve tahliye kararı aldık. Fakat biz kararı temyize gönderdik ve sonuç bekliyoruz. Kiramızı 4 bin TL’den 10 Bin TL’ye çıkarmak istedi. Geriye dönük farkları da istedi.  Anlayacağınız bizi çıkmaya zorluyor. Sanırım daha yüksek bir fiyata kiraya verebileceğini düşünüyor. İstanbul’da da bu yasa kapsamında birçok işletme yerinden tahliye edildi ve mağdur oldu. Yasa, mal sahibi ve kiracı arasında hiçbir uzlaşmaya yer bırakmıyor. Ben şu andaki kuyumcu dükkanını temelinden kendim yaptırdım. Şimdi dükkan ile birlikte her şeyi yer sahibine bırakacağız.”

Dilek Akşen

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech