Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

2. El Otomobil Satışında Yeni Dönem

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenlemeye göre 2. El otomobil satışlarında yeni dönem başlıyor. Yeni düzenlemeyle neler değişecek?

İkinci el taşıt ticareti yapacak tacirler ile esnaf ve sanatkarlara, her bir işletmesi için yetki belgesi alma şartı getirilmesi öngörülüyor. Yetki belgesi alınabilmesi ise bu kişilerin hırsızlık, dolandırıcılık ve kaçakçılık gibi suçlardan hüküm giymemiş olması, bakanlıkça öngörülmesi halinde gerekli eğitimleri alması ve belge sahibi olması koşullarına bağlanıyor. İkinci el taşıt satışına aracılık eden işletmelere, kendisine teslim edilen taşıtlar için taşıtın adına tescilli olduğu kişiye verilmek üzere taşıt teslim belgesi düzenlemesi koşulu da getiriliyor. Satışa sunulan taşıtın üzerinde taşıtın tanıtıcı bilgelerinin yer aldığı tanıtım kartı bulundurulacak. Tanıtım kartında, ikinci el taşıtın markası ve modeli, model yılı, numaralarının bir kısmı karartılmak suretiyle motor ve şasi numarası, plakası, yakıt türü, kilometresi, boyalı ve değişen parçaları gibi bilgilerin yer alması zorunlu olacak.

ZORUNLU EKSPERTİZ RAPORU VE MOTOR GARANTİSİ OLACAK

8 yaş ya da 160 bin km altındaki ikinci el taşıtlar için işletmelere taşıt satışı öncesinde ekspertiz raporu alma ve satış sırasında bir nüshasını alıcıya teslim etme zorunluluğunun getirilmesi de öngörülüyor. Motor ve şanzıman gibi parçaların satış tarihinden itibaren 5 bin km’ye ya da 3 ay süreyle geçerli olacak şekilde garanti verme yükümlülüğü de getiriliyor.

Çanakkale Oto Galeri Sitesi’nde bilgi aldığımız galerici Tuğberk Erşen, bizlere yeni düzenlemeyle ilgili olarak; “Yeni düzenlemeyle oto galericiler kilometre ve eksper garantisi vermek zorunda olacaklar. Artık galerici olabilmek için en az iki sigortalı çalışanın olması şartı getirilecek. Ayrıca bu iki kişinin ekspertiz kurslarında belge alması istenecek. Bu kriterleri sağlayanlar galerici yetki belgesi alabilecek. Yetki belgesi olmayanlar ancak belli zamanlarda belli kriterlerde otomobil satışı yapabilecek. Bunun amacı da şu an vergi ödemeyen ayaklı galerici diye tabir edilen şahısların önünü kesmek. Artık herkes kafasına göre alım satım yapamayacağı için bizim satışlarımız haliyle artış gösterecek. Fakat devletin uygulamaya sıkacağı yeni politikalar gereği biz galericilere de belli yükümlülükler uygulanacak. Bu da muhakkak ki vatandaşların karına olacaktır diye düşünüyorum.” dedi.

Garanti kapsamını sorduğumuzda ise Erşen; “Garanti aracın kendi yaş ve kilometre kriterine göre garanti uygulaması olacak. Ama motor garantisinden de önemlisi ekspertiz raporu zorunluluğu. Hepimizin başına gelmiştir. Kişi benim aracımda 2 parça boya var der. Sonrasında o aracın iki farklı araçtan yapıldığı ortaya çıkar. Burada asıl önüne geçilmek istenende bu usulsüzlüklerin önüne geçmektir.” dedi.

Sabih Can Durmuş – Aslı Yıldız

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech