Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hadımoğlu Konağı Kaderine Mi Terk Edildi?

Hadımoğlu Konağı Kaderine Mi

Hadımoğlu Konağı Kaderine Mi Terk Edildi?

Türk Evi ve Etnografya Müzesi olarak varlığını sürdüren tarihi Bayramiç’teki Hadımoğlu Konağı’nın bakımsız ve terk edilmiş hali ziyaretçilerini şaşırtıyor.

Bayramiç’te bulunan Hadımoğlu Konağı’nın tarihi, 17. Yüzyılda Konya-Hadim Kasabası’ndan gelen Ahmet ve Mustafa kardeşlerin hikâyesine dayanıyor. Bayramiç’e yerleşen iki kardeş, burada tabaklık yaparak kısa sürede zengin olmuşlar. Zamanın hükümetinden Bayramiç sancaktarlığını alan iki kardeşten kalan Hadımoğlu Konağı, az tahriple günümüze ulaşan en güzel sivil mimari örneklerden biri olma özelliğini taşıyor. Yapının iç ve dış cephesi tamamen resim, alçı, süsleme ve ahşap oymalar ile bezeli. Aynı zamanda binanın bazı yerlerinde Bayramiç’e 14 km uzaklıkta bulunan Kurşunlu Tepe üzerindeki Skepsis antik kentine ait mimari eserler de şu anda sergilenmektedir.
Şu an yapının içerisinde yer alan bilgi tablosuna göre bina; 1973 yılında varislerinden satın alarak Kültür Bakanlığına geçmesinin ardından 1996 yılında da Bayramiç Kaymakamlığına tahsis edilerek kaymakamlık tarafından da “Türk Evi ve Etnografya Müzesi” olarak Bayramiç halkına armağan edilmiştir.
TARİHE SAYGISIZLIK
Hikâyesi 17. Yüzyıla kadar ulaşan konağın şimdiki hali ise tarihe saygısı olan bir insanın gözüyle bakıldığında içler acısı vaziyette. Bina içindeki tabloda yer alan bilgilere göre günümüze az tahribatla ulaşan mimari değerimizin tahribatı artık o kadar da az değil. Duvarlarındaki sıvaları sökülmüş, bazı odaları temizlik malzemelerine depo olmuş, dağınık ve kirli. Hadımoğlu Konağı’nı görmek isterseniz gittiğinizde sizi karşılayan kilit vurulmuş kapının üzerine iliştirilmiş numarayı çevirerek açtırabiliyorsunuz.
Bu tarihi konak, ülkemizin birçok köşesinde olduğu gibi sıkıştığımızda arkamızı yasladığımız tarihimize sözde saygımızı sergileyen en güzel örneklerden biri. Yıldız Sağlam

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech