Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Güve ile mücadele başladı

Güve ile mücadele başladı

Güve ile mücadele başladı

Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Çanakkale Ziraat Odası ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tarafından ortaklaşa yürütülen domates güvesi toplu mücadele projesi; Kumkale köyünde, biyoteknik mücadele kapsamında kullanılan su tuzaklarının kurulumu ile başladı.

Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü haber bültenine göre;

Çanakkale ilinde toplam 15 köyde 15 bin dekarlık domates alanında yürütülen “toplu mücadele” kararı sonrası tüm üreticiler biyoteknik mücadele yapmak için hazırlığa başladı. İl Müdürlüğü ve Ziraat Odası personeli tarafından Projenin uygulanacağı ve domates ekilişinin en yoğun olduğu Kumkale köyünde ilk domates güvesinin popülasyonunu kırmak için Kumkale’de 400 adet su tuzağı kuruldu.

Kumkale köyünde su tuzaklarının tanıtımı amacıyla yapılan toplantıya; İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Başak Egesel, Firma Temsilcileri, Çanakkale Merkez, Kumkale, Gökçalı, İntepe ve Mahmudiye Tarım Kredi Kooperatifleri yönetici ve temsilcileri, Kumkale Köyü muhtarı ve üreticiler katıldı.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ yaptığı konuşmada; “Bitkisel üretimin üretimini sınırlayan, engelleyen faktörlerin başında hastalık, zararlılar ve yabancı ot gelmektedir. Biz de geçen yıl 60 bin dekarlık batak ovamızda dikilen 15 bin dekarlık domateste vuku bulan tuta zararlısıyla ilgili bu yıl bir program çerçevesinde mücadele etmek durumundayız.

Şu anda domates fidelerinin dikimine bir ay kalmasına rağmen yaptığımız monitör gözlemlerde, monitör tuzaklarımıza baktığımızda tuta zararlısının arazide mevcut olduğunu gördük. 1 ay içerisinde boş olan araziye İl Müdürlüğümüz tarafından, Bakanlığımız tarafından tedarik edilen tuta tuzaklarını bugün kurulumlarını gerçekleştiriyoruz. Üreticilerimiz dekara en az 4 adet olmak üzere program çerçevesinde tuzaklarını kuracaklar. İl Müdürlüğü olarak amacımız tuta zararını en aza indirerek kaliteli ve yüksek bir verim alarak çiftçimizin yüzünü güldürmektir. Proje kapsamında tüm üreticilerimiz ağırlıklı biyoteknik mücadele, kültürel tedbirler ve ihtiyaç duyulması halinde kimyasal savaşım uygulanacaktır” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından gönderilen 400 adet su tuzağının domates ekili alanlara kurulmasıyla domates güvesiyle toplu mücadele projesi çalışmalarına başlandı.

Haber Merkezi

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech