Diyabet Okulu Çalışmalarına Devam Ediyor
Çanakkale Devlet Hastanesi’nde, diyabet hastalığına karşı bilincin oluşturulup, hastaların bilgilendirilmesi için açılan ‘Diyabet Okulu’ 119 hastayı mezun etti.
Sağlık Bakanlığı’nın diyabet hastalarının uyumu ve bilincinin artırılması amacıyla Türkiye Diyabet Programı kapsamında tüm Türkiye’de bir süre önce başlattığı Diyabet okulundaki eğitimlerin iki hafta boyunca iki günlük periyotlar halinde, birer diyabet eğitim hemşiresi, diyetisyen ve fizyoterapist tarafından verildi.
Diyabet Eğitim Hemşiresi Serap Yasa, diyabeti tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de gün geçtikçe artan kronik bir hastalık olduğuna dikkat çekip, “2016 Ocak ayında ilk grubumuzla eğitime başladık. Bakanlığın bize gönderdiği belli modüller doğrultusunda eğitimlerimize devam ettik ama biz modüllerin haricinde sumunlar hazırladık. Okulu tamamlayanlara vermek üzere kan şekeri takip defteri ve diyabet eğitim kitapçığı düzenledik. Bakanlık Onaylı bir Diyabet Eğitim Diploması veriyoruz. Okul programında diyabet nedir, nasıl oluşur, tedavisi nasıl yapılır, insülin direnci nedir, diyabet komplikasyonları nasıl önlenir gibi soruların cevaplarını veriyoruz. Diyabetle yaşam noktasında ağız ve diş sağlığı, oruç döneminde diyabet beslenmesi, diyabet seyahat çantası nasıl hazırlanır gibi konularda da bilgilendirme yapıyoruz. Bu zamana kadar 119 hastamızı mezun ettik. Şu anda programımız devam ediyor. Sırada bekleyen 40 hastamız var. En az sekiz en fazla 15 kişiden oluşan gruplarımızı haftada iki gün ikişer saat odamızda misafir ediyoruz. Eğitimimiz toplamda 8 saat olmak üzere iki hafta sürüyor. Bu zamana kadar 12 grubumuzu mezun ettik. Eceabat ve Biga’dan hastalarımız var. Biga, Gökçeada, Ezine ve Ayvacık Bölgesine yeni diyabet hemşireleri atandı. O hemşireler diyabet okulu programı konusunda bizden eğitim aldılar. İlçelerde yaşayan diyabetli hastalarımız da bu okuldan faydalanabilir. Biz eğitimin başarısını kontrol etmek adına hastalarımıza ilk test ve son test yaparak diyabet bilgilerini ölçüyoruz. Eğitim alarak mezun olan hastalarımızın son testlerde çok daha bilgili olduğunu görüyoruz. Ayrıca bütün diyabetlilerin üç ayda bir yaptırması gereken Hemoglobin testini hastalarımıza yapıyoruz. Bir yılda okulumuza gelen 57 diyabetliye yaptığımız testlerde bu oranların da düştüğünü gördük.” dedi.
DİYABET NEDİR?
Diyabet hastalığının kronik bir metabolizma bozukluğu olduğunu ifade eden Diyabet Hemşiresi Serap Yasa; “Diyabet kan şekerinin yükselmesi dediğimiz kronik bir metabolizma bozukluğudur. Vücut proteinler, yağlar ve karbonhidratlardan faydalanamaz. Kronik komplikasyonlarla seyreden bu hastalık damar hasarlarına neden olabilir. Göz hasarı, sinir hücresi hasarı, böbrek hasarı, diyabetik ayak hastalıkları, kalp damar hastalıkları yaşanabilir. Diyabet, Tip 1, Tip 2, Gebelik Diyabeti ve başka spesifik durumlarda oluşan diyabet gibi dörde ayırabiliriz. Tip 1 Diyabet yeni doğanda da olabilir, 40 yaşından sonra da görülür. Daha çok çocukluk ve ergenlik döneminde görülür. İnsülin yetersizliği çok ciddi boyuttadır. Diyabet tiplerinin hepsinde sağlıklı ve dengeli beslenme ve hareketli yaşam çok önemlidir. Diyabet bir yaşam şeklidir. Tip 2 diyabette az da olsa insülin salgısı vardır. Sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tip 2 diyabeti başlatır. Bu türün risk faktörleri vardır. Ailede diyabetli varsa, kan yağları yüksekse, erken yaşta kalp damar hastalığı, tansiyon yüksekliği, gebeliğinde diyabet geçirmiş olmak, polikistik overler gibi faktörler bu faktörlerdendir. Bel çevresinin genişliğinin kadınlarda 88 cm, erkekte 102 cm üzerinde olması da risktir” dedi.
GİZLİ ŞEKER DİYABET ÖNCESİ DÖNEMDİR
Gizli şeker denilen hastalık hali ile ilgili de açıklama yapan Yasa; “Halk arasında gizli şeker diye bilinen hastalık bir tür diyabet öncesi dönemdir. Diyabetin tanı kriterlerine ulaşmamış arada kalan hastalardır. Bu durum hastanın diyabete yatkın olduğunu gösterir. Açlık şekeriniz eğer 126’nın üzerinde ise diyabetsiniz. 100 ile 126 arasında ise gizli şeker denilen diyabet öncesi dönemdesiniz. Tokluk kan şekeri de 140- 200 arasındaysa da diyabet öncesi dönemdesiniz. Halk arasında gizli şekerim var şekerim yok algısı yok edilmelidir. Bu da bir tür diyabettir. Her diyabet hastası çantasında uygun taşıma koşulları ile insülinini bulundurmalıdır. Şeker hastası kimlik kartı muhakkak her zaman yanında olmalıdır. Yanında her zaman en az sekiz on tane kesme şeker olmalıdır” dedi.
Dilek Akşen