Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kurutmatik ile gelen birincilik

Kurutmatik ile gelen birincilik

Kurutmatik ile gelen birincilik

11. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasında, Çanakkale Bilim ve Sanat Merkezi Fizik Alanında Bursa Bölge birincisi oldu.

Çanakkale Bilim ve Sanat Merkezi Şemsiye Kurutmatik ile Islak Şemsiye Derdine Son projesiyle Bursa bölgesi fizik alanında 1. Olarak Eskişehir’de gerçekleştirilecek olan final töreninde yarışmaya hak kazandı.

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programı Başkanlığı (BİDEB) tarafından düzenlenen “11. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması” bilimsel amaçlı yarışmalara ülke genelinde ilgi ve katılımı artırarak yaygınlaştırmak ve teşvik etmek, geleceğin bilim insanı olma potansiyeline sahip öğrencileri erken yaşlarda keşfedip var olan yeteneklerine katkı sağlamak amacıyla TÜBİTAK tarafından Biyoloji, Fizik, Kimya ve Matematik alanlarında olmak üzere ülke genelinde ortaokul düzeyinde 5, 6, 7 ve 8’inci sınıf öğrencilerine yönelik olarak gerçekleştirilmektedir. Yarışmaya Türkiye genelinden 12 bölgeden 7 bin 905 proje başvurusu oldu. Bursa bölgesini kapsayan Balıkesir, Bursa, Bilecik, Çanakkale, Eskişehir, Kütahya ve Yalova illerinden ise toplam 322 proje başvurusu yapıldı. Bu projeler online olarak gerçekleştirildi. Jüri üyeleri tarafından değerlendirilen projelerin 50 tanesi Uludağ Üniversitesi Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde 17-20 Nisan 2017 tarihlerinde sergilendi. 3 günlük sergi süresi boyunca jüri tarafından Eskişehir’de yapılacak olan büyük final yarışması için 8 finalist proje belirlendi. Öğrencilere ödülleri protokol tarafından takdim edildi. Birincilik ödülünü kazanan öğrenciler, Eskişehir’de gerçekleştirilecek olan final töreninde yarışmaya hak kazandı.

Proje danışmalığını Çanakkale Bilim ve Sanat Merkezi Sınıf Öğretmeni Dr. Derya Girgin’in yaptığı 5. Sınıf öğrencisi Ceren Macit’in hazırlamış olduğu Şemsiye Kurutmatik ile Islak Şemsiye Derdine Son projesi Bursa bölgesinde fizik alanında birinci oldu. Proje danışmanı Dr.Derya Girgin sınıf içersinde öğrencilerine hayatında hissettiğin problemler ve çözümleri köşesi oluşturduğu, öğrencilerinin bu köşede birbirleri ile sorunlarını ve çözümlerini yazarak paylaştıklarını ifade etti. Şemsiye Kurutmatik ile Islak Şemsiye Derdine Son projesi ile öğrencimiz Ceren Macit günlük yaşantımızda en çok karşı karşıya kaldığımız bir duruma çözüm bulmaya çalışmıştır. Projenin problem durumu yağmurlu havalarda ıslanan şemsiyelerimizle yaşadığımız sıkıntılardan hareketle oluşturulmuştur. Yağmurlu havalarda ıslanan şemsiyelerimizi yağmur dindikten sonra çantamıza koyamamamız, elimizde taşırken ıslak olduğundan dolayı rahat taşıyamamamız günlük yaşantımızdaki en doğal şekilde herkesin karşılaşabileceği bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Ama bu durum özellikle sık yağış alan Çanakkale ilinde temel bir problem olarak hissedilmiştir. Çanakkale ili için yıllık alansal yağışlar grafiği incelendiğinde genellikle normal değerin üstünde yağış alan bir il olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle projemizde, ıslak bir şemsiye ile yağmur dindikten sonra neler yapabiliriz? Islak bir şemsiyeyi pratik bir şekilde nasıl çantamıza koyabiliriz? Ya da  ıslak bir şemsiye ile girdiğimiz bir alışveriş mağazasında ya da kafeteryada yerlerin ıslanmasını, oluşabilecek kirlenmelere ve kaymaları nasıl engelleyebiliriz? Yağışlı havalarda ıslak olan şemsiyelerin kapalı mekanlarda nasıl hijyenik, pratik şekilde kuru hale getirilebilir? Yağmurda ıslanmış şemsiyelerin neden olabileceği kaygan zeminlerin oluşumu nasıl engellenebilir? Islak şemsiyelerin ıslak halde bırakıldığında oluşan kötü koku nasıl giderilebilir? Islak şemsiye üzerindeki zararlı mikroorganizmaları  nasıl yok edebiliriz? sorularından hareketle yola çıkıldı. Bursa Bölge sergisinde fizik alanında 1.olan Çanakkale Bilim ve Sanat Merkezi öğrencisi Ceren Macit böyle bir sergiye katılmaktan çok mutlu olduğunu belirtti. Çanakkale Bilim ve Sanat Merkezi Kurum Müdürü Erdem Şenol, Danışan Öğretmen Dr. Derya Girgin’i ve öğrencimiz Ceren Macit‘i yürekten kutlayarak, Eskişehir’de gerçekleşecek olan final töreninde başarılar diledi.

Aslı Yıldız

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech