Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bu Zanaatları Devlet Desteklemeli

Bu Zanaatları Devlet Desteklemeli

Bu Zanaatları Devlet Desteklemeli

Çanakkale’nin tek keman zanaatçısı, emekli müzik öğretmeni Ercelal Zeybel, mesleği ve zanaatını gazetemize anlattı. Öğretmenlik yaptığı yıllarda keman tamirleri ile uğraştığını, emekli olduktan sonra da meslek olarak devam ettirdiğini belirten Zeybel, özellikle bu tür zanaatların devlet tarafından mutlaka desteklenmesi gerektiğini belirtti.  

Yalı Hanı’ndaki küçük dükkânında keman yapım ve tamir işlerini yapan emekli öğretmen Zeybel, 15 yıldır zanaatını sürdürüyor. Emekli olduktan sonra zanaatını yapmayı devam ettiren Zeybel, mesleğini ve düşüncelerini gazetemize anlattı. Genellikle Çanakkaleli müzik öğrencileri ve müzisyen Romanlara iş yaptığını belirten Zeybel’in en çok da gençlerin sabırsız olduğunu, meslek öğrenmek istemediklerinden yakınıyor. Sıfırdan keman yapımının zor ve maliyetli olduğunu ifade eden Zeybel, devletin bu zanaatlara gelecek açısından mutlaka destek vermesi gerektiğinin ise altını çiziyor.

Gazetemize Çanakkale’de gerçekleştirdiği zanaatını gazetemize anlattı;

“Emekli müzik öğretmeniyim. Emekli olalı 12 yıl oldu. 15 yıldır ise Çanakkale’de ahşap aksamlı müzik aletlerinin tamir, onarım ve bakımını yapıyorum. Ayrıca müzisyenlere Türk Müziği kemanları yapını yapıyorum. Ankara Gazi Üniversitesi Müzik Öğretmenliği bölümünden mezun oldum. Okulda müzik aletleri onarım derleri gördü ama bazı şeyler, görmekle olmuyor. Yapıp bozarak, kendin uğraşarak oluyor. Bazı şeyler de arz talep meselesi. Uğraşarak bugünlere kadar geldik.”

“BATI MÜZİĞİ İE TÜRK MÜZİĞİ KEMANLARI AYRI”

“Çanakkale’de genellikle Güzel Sanatlar Lisesi, Müzik Öğretmenliği Bölümü öğrencileri geliyor. Bunun dışında piyasadaki müzisyenlerden ve en çokta romanlardan geliyorlar. Dışarıdan da gelenler var. Kemanların genellikle ahşap aksamlarını İstanbul’dan alıyorum. Burada Türk Müziği haline getiriyoruz. Batı müziği ile Türk Müziği kemanları birbirinden farklı. Beğeniliyor ve alınıyor.”

“SIFIRDAN KEMAN İÇİN İMKAN LAZIM”

“Temelden yani çıraklıktan başlasaydık keman ustası diyebilirdik. Ancak ben 15 yıldır bu işi yapıyorum. Keman ustalığı komplike bir iş. Ağacı bulacaksın, fırınlama yapacaksın. Bunun için biraz geç kaldık. Ben 63 yaşındayım. Bunu baştan başlamak lazımdı ancak imkânlar olmuyor. Ancak bu imkânı bulabildik.”

“DESTEK LAZIM”

“Çanakkale’de bildiğim kadarı ile benden başka bu işi yapan yok. Devlet böyle şeylere katkıda bulunsa, arkamızda dursa, sıfırdan fırınlanması ile bu işler yapılabilirdi. Devletin bu tür zanaatlara destek vermesi lazım. Çünkü maliyeti yüksek. Ağaç şehrimizde çok. Kaz dağlarında var. Biz bunlara Akçaağaç diyoruz. Bunları alacaksın, fırınlayacaksın bu biraz uzun ve maliyetli bir iş.”

“ÖĞRETMENLİK İÇİN BEKLEMESİNE GEREK YOK”

“Ben emekli olmadan 5 yıl önce başladım. Bu işin Çanakkale’de olmadığını gördüm. Daha önce de söylemiştim bu işler arz talep meselesi. Bu işler bize geldi, geldikçe yaptık, yaptıkça bugünlere geldik. İyi ve güzel bir iş, Müzik öğretmeni olan gençler bu işi yapabilir. Müzik öğretmenliğinden mezun olacak bir genç, öğretmen olmak için bekliyor. Elbette öğretmen olmalı ancak beklemesine gerek yok. Bu işleri de yapabilirler. Bazı şeyler okumakla olmuyor. Zaman istiyor. Severek yapacaksan ve maddiyatı düşünmeyeceksen güzel bir meslek.”

 “ARKAMIZDAN GELEN YOK” 

“Benden başka arkamızdan gelen yok. Aslına bakarsan merak eden de yok. Çünkü bu zaman meselesi… Zaman vermesi gerekiyor. Bu yüzden de gençler tercih etmiyor. Şimdiki gençler zanaattan çok hemen para kazanma ya da memur olma niyetine…” Eren Aşnaz

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech