Bir Annenin Eğitim Mücadelesi
İşitme engelli ve konuşamayan çoğunun eğitim görmesi için yıllardır mücadele eden Nurhan Yılmaz bu mücadelesine devam ediyor.
Nurhan Yılmaz, Çanakkale’de tek işitme engelli sınıfı ve eğitim kadrosu olan Cevatpaşa Ortaokuluna kayıt yaptırmak istediğini, ancak engelli raporu istendiği için kayıt yaptıramadığını belirtti. Milli Eğitim Müdürlüğü ile de görüşmek istediğini belirten Yılmaz, oğlunun eğitim mücadelesinden vazgeçmeyeceğini gazetemize açıkladı.
Aslen Rizeli olduğunu belirten Yılmaz, 15 yaşında işitme engelli oğlu Salih Yılmaz’ın eğitim görmesi için her türlü mücadeleyi veriyor. İl İl gezen Nuran Yılmaz, 4 aydır çocuğunu Çanakkale’de tek işitme engelli eğitim sınıfı olan Cevatpaşa Ortaokulu’na kaydettiremediğini ileri sürdü. Okul tarafından zihinsel engelliler ile karışık (karma) sınıf olduğu için yüzde 90 engelli raporu istendiğini ifade eden Yılmaz, çocuğunun yüzde 72 raporu olduğu için kayıt almadıklarını ifade etti. Aynı zamanda dil terapisi alması gerektiği açıklaması yapıldığını belirten Yılmaz, terapinin yalnızca İstanbul’da olduğunu belirterek; “Terapinin saati 300 TL. İki çocuğum üniversiteye gidiyor. Benim çocuğumu dil terapisine göndermem neredeyse imkânsız. Aylık 1300 TL gelirimiz var” diye konuştu. Yılmaz, aynı zamanda Milli Eğitim Müdürlüğü ile görüşmesinin de olumsuz olduğunu belirtti.
Yılmaz oğlu Salih Yılmaz için verdiği eğitim mücadelesinde şimdiye kadar 4 il gezdiğini belirterek şunları söyledi;
“Çocuğumun raporunda zihinsel yazmadığı için kayıt olamıyor. İl il dolaşıyoruz. 4 ay önce Edremit’ten buraya geldik. Cevatpaşa İlköğretim Okulu’nda işitme engelliler okulu var. Oraya kayıt etmek istedik Yüzde 90 engelli raporu istediler. Yüzde yetmiş engelli olduğu, zihinsel engelliler ile karışık (karma) olduğu için alamayız dediler ve dil terapisine gitmesi gerektiğini ifade ettiler. Dil terapisi yalnızca İstanbul’da var ve saati 300 TL. İki çocuğum üniversiteye gidiyor. Benim çocuğumu dil terapisine göndermem neredeyse imkânsız. Aylık 1300 TL gelirimiz var. Cevatpaşa’nın İşitme engelli öğretmenleri var. Neden ayrıca engelli raporu istediklerini anlamadım.”
“TERAPİ İÇİN CUMHURBAŞKANI’NA MEKTUP YOLLADIM”
“Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gittik. Biz bir şey yapamıyoruz dediler. Cevatpaşa’da çoklu sınıf olduğunu söylüyorlar. Raporunda zihinsel engelli yazmadığı için alamadıklarını, aynı zamanda dil terapistine gitmesi gerektiğini söylediler. Dediğim gibi saati 300 TL ve bizim bunu karşılama imkânımız yok. Bunun için Cumhurbaşkanımız Erdoğan’a mail ile mektup yolladım.”
“ÇOCUĞUM KENDİNİ İFADE ETSİN İSTİYORUM”
“Şu ana kadar İstanbul’a, oradan İzmir’de, İzmir’den Edremit’e oradan da buraya geldim. İstanbul’da Rehabilitasyon merkezleri vardı 7 yıl gönderdik ancak hiçbir faydası olmadı. Normal okula gönderdik ancak iletişim kuramadığı için çocuklar ile sıkıntılar yaşıyor. Şikâyet oluyor. Ben çocuğumun eğitim almasını en azından kendini ifade edebilecek kadar bir eğitiminin olmasını istiyorum. Dil terapisini aldırmak isterim ancak durumumuz yok.” Eren Aşnaz