Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Ãœyelik
Ãœye GiriÅŸi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TÃœRKÄ°YE EKONOMÄ°SÄ°

TÜRKİYE EKONOMİSİ TÜİK, 2016

TÃœRKÄ°YE EKONOMÄ°SÄ°

  • TÜİK, 2016 yılı 4. çeyrek büyüme rakamını %3,5 olarak açıkladı. Böylelikle 2016 yılı büyüme oranı %2,9 oldu ve piyasa tahminlerinin üzerinde gerçekleÅŸti. Dördüncü çeyrekte büyümeye en fazla katkı hane halkının ve kâr amacı olmayan kuruluÅŸların tüketim harcamalarından geldi (%5,7). Yatırım harcamaları ise %2 arttı (makine teçhizat yatırımları bir önceki çeyreÄŸe göre -%0,4 gerilerken inÅŸaat yatırımları ise %3,5 arttı).
  • TÜİK verilerine göre Mart ayında yıllık enflasyon %11,3’e yükseldi (Åžubat’ta %10,1). Enflasyon Ekim 2008’den bu yana ilk defa bu seviyeye çıktı. Mart ayında bir önceki aya göre en fazla yükselen kalem gıda fiyatları oldu.
  • TÜİK’in açıkladığı Åžubat ayı dış ticaret verilerine göre, ihracat Åžubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %1,9 azalarak 12,127 milyar dolar, ithalat ise %1,6 artarak 15,82 milyar dolar oldu. AB’ye olan ihracat ise geçen yılın aynı ayına göre %3,2 azalarak 5,54 milyar dolara geriledi.
  • TÄ°M’in açıkladığı Mart ayı ihracat verilerine göre ise ihracat geçen yılın aynı ayına göre %19 artışla 13,62 milyar dolara yükseldi. Yılın ilk üç ayında ihracatta önde gelen ilk üç sektörün otomotiv, çelik ve kimyevi madde sektörleri olduÄŸu belirtildi.
  • TÜİK’in geçen hafta açıklanan tüm ekonomik güven endekslerinden hesapladığı aylık Ekonomik Güven Endeksi, Mart ayında bir önceki aya göre %5 artarak 91,5 deÄŸerinden 96,1 deÄŸerine yükseldi.
  • Ä°stanbul Sanayi Odası ve Markit iÅŸbirliÄŸi ile hazırlanan imalat sanayi satın alma yöneticileri PMI endeksi, Åžubat 2014’ten bu yana en güçlü artışı kaydetti; Åžubat ayında 49,7 olan endeks Mart ayında 52,3 oldu. Ä°SO’nun yayınladığı açıklama notuna göre, imalat sanayinde istihdam son 8 ayda yedinci kez yükseliÅŸ kaydederken, üretimde son 3 yılın en hızlı artışı yaÅŸandı.

DÃœNYA EKONOMÄ°SÄ°

  • Geçen hafta ÇarÅŸamba günü yapılan toplantıda FED, faizleri 25 baz puan artırdı ve bu yıl içerisinde 2 kez daha artırıma gidileceÄŸi tahmininde bulundu. FED BaÅŸkanı Janet Yellen ise yaptığı açıklamada faiz artışının ekonomik ilerlemeye iÅŸaret ettiÄŸini ancak ekonomik tahminlerin Aralık başından beri çok az deÄŸiÅŸtiÄŸini belirtti.
  • G20 ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankaları baÅŸkanlarının bir araya geleceÄŸi toplantı geçen hafta Cuma günü Almanya’da baÅŸladı. Bu toplantıda Türkiye’yi BaÅŸbakan Yardımcısı Mehmet ÅžimÅŸek temsil edecek. Toplantıda, dış ticarette artan korumacılık politikalarına karşı net bir duruÅŸ açıklanması bekleniyor.
  • Çin BaÅŸbakanı Li Keqiang, ABD ile ticaret savaşına girmek istemediklerini, böyle bir durumun hem iki ülkeyi hem de uluslararası ticareti zor durumda bırakacağını belirtti. Li Keqiang, son dönemde ABD-Çin arasındaki ticari gerginliÄŸin geçici olduÄŸunu ifade etti.
  • FED ve diÄŸer merkez bankalarındaki faiz artışlarına karşın Japonya Merkez Bankası BOJ, geçen hafta politika faizinde ve duruÅŸunda bir deÄŸiÅŸikliÄŸe gitmedi. Bankanın %2 enflasyona ulaÅŸma hedefine karşın faizlerde deÄŸiÅŸikliÄŸe gitmemesi diÄŸer merkez bankalarından farklı bir yol izlediÄŸi ÅŸeklinde yorumlandı.
  • Kredi derecelendirme kuruluÅŸu Standard and Poor’ s (S&P), Rusya’nın kredi not görünümünü “duraÄŸan’dan “pozitif’e yükselttiÄŸini açıkladı. S&P, Rusya’nın ekonomik büyüme görünümündeki iyileÅŸme, sermaye çıkışlarına iliÅŸkin risk seviyesindeki azalmayı not görünümündeki artışa gerekçe olarak gösterdi.
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech