Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Doğaseverler ‘Atikhisarı’ Korumaya Çağırıldı

Doğaseverler ‘Atikhisarı’ Korumaya Çağırıldı

Doğaseverler ‘Atikhisarı’ Korumaya Çağırıldı

Odalar, topluluklar ve sivil toplum örgütleri Atik Hisar Barajlarının tehdit altında olduğunu vurgulayan bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen açıklamada, su kaynaklarını korumak için doğaseverler Balaban Tepesine çağırıldı.

Açıklama, Çanakkale Belediye Başkanlığı, Çanakkale Barosu, Çanakkale Tabip Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, İda Dayanışma Derneği, Yeni Kuşak Köy Endüstrileri Derneği tarafından ortak gerçekleştirildi. Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş yaptığı açıklamada Atikhisar Barajı’nın Çanakkalelilerin içme suyu olarak kullandığı tek kaynak olduğunu belirterek, kaynakların siyanür dolayısı ile yok edileceğini belirtti. Konuşmasına 18 Mart’ta yaşananları ve gözaltına alınmaları kınayarak başlayan Savaş, göz altıların bir an önce serbest bırakılmasını talep etti.

Altın madeni şirketlerinin maden suyu almak için geçici ruhsatlar aldıklarını şu anda ise kalıcı ruhsat almak için başvuruda bulunduklarını belirten Savaş; “Lapseki Şahinli Kocabaşlar İşletmesi yalan beyanlar ile başlangıçta madende kullanacak suyu olmadığı halde geçici işletme ruhsatı almış, bugünlerde de kesin ruhsatı almak üzere son hazırlıklarını yapmaktadır” dedi.

Atikhisar Barajı’nın kullanımda olan tek su kaynağı olduğunu ve kaynakları korumak için tüm doğa severleri 2 Nisan’da Balaban Tepesine çağıran Türker konuşmasına; “Şahinli işletmesinde olduğu gibi Kirazlı İşletmesinde de su yoktur. Atikhisar Barajı giderek nüfusu artan Çanakkale’nin içme ve kullanma ve tarım alanlarının sulama suyu ihtiyacını karşılayan tek kaynaktır. Kirazlı işletmesi siyanür ile altın iletmeye başlar ise bir ton kayaç için üç tın suyumuz zehirlenerek yok edilecektir. Yeraltı sularımız bir daha geri dönüşü olmayacak şekilde kirlenecektir. Bu vahşete karşı doğasever vatandaşları, yürüyüş gruplarını çağırtıyor bu amaçla 2 Nisan 2017 Pazar günü Kirazlı İşletmesinin Merkezinde bulunan Balaban Tepesinde yapılacak etkinliğe bekliyoruz” diye devam etti.

Eren Aşnaz

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech