Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çiftçinin Korkulu Rüyası Tuta

Çiftçinin Korkulu Rüyası Tuta

Çiftçinin Korkulu Rüyası Tuta

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, Çanakkaleli domates üreticisinin korkulu rüyası Tuta Zararlısı ile alakalı gazetemize açıklamalarda bulundu.

Çanakkale yıllık 90 bin tonun üzerinde gerçekleştirdiği domates üretimi ile ülkede en çok domates üretiminin yapıldığı il konumunda… Ancak ilk olarak 2009 yılında domates hastalığı şeklinde görülen Tuta Zaralısı, 2016 yılında Çanakkaleli domates üreticisini büyük zarara uğrattı. Bu hastalık ile mücadele kapsamında Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ÇOMÜ ve Çanakkale Ziraat Odası ortak hareket etme kararı aldı. Bu karar neticesinde toplantılara başlayan kurumlar çiftçinin bilinçlenmesi için ise bilgilendirme ziyaretleri düzenliyor.

Bu hastalıkla mücadelede neler yapılabileceğini ve Çanakkale’deki kurumların aldığı önlemleri Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya ile konuştuk. Kaya gazetemize Tuta hastalığı ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Tuta, 2016 yılında domates üretimine ciddi bir şeklide zarar veren bir hastalık olarak ortaya çıktı. Tuta bölgemize ilk olarak 2009 yılında girdi. İlk girdiği yılda çok ciddi zararlar vermedi. Ama 2010 yılında bu hastalık çok ciddi zararlarla bu bölgedeki üreticiyi vurdu. Domates üreticilerinin bir kısmı zirai mücadele ve tuzaklar kurarak bu hastalıktan ürününü koruyabildi. Ama yüzde 90’a yakın üretici bu hastalıktan ciddi manada zarar gördü. 2011-2015 yılları arasında aldığımız önlemlerle tuta hastalığı ile mücadeleyi öğrendiğimizi düşündük. Aslında 2016 yılına kadar olan süreçte Tuta zararlısı az olduğu için biz kendimizi mücadelede başarılı hissettik. Ancak 2016 yılında Tuta zararlısının ne kadar zor bir hastalık olduğunu bir kez daha görmüş olduk. 2011 yılından 2016 yılına kadar olan dönemde bu hastalıkla alakalı bir şey yapmamanın cezasını çektik.”

“TUTA İLE MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK”

2017 yılı başlarında Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ÇOMÜ ve Çanakkale Ziraat Odası olarak bir araya gelerek, Tuta ile mücadele noktasında nasıl hareket edileceği ile alakalı görüşmelere başladık. Bu toplantılarda bu hastalıkla mücadele etmek için Tuta tuzakları kurmak, zirai ilaçlama ve saha çalışmaları yaparak bu hastalıktan korunabileceğimiz kararını aldık. Ayrıca üreticinin de Tuta zararlısı ile mücadele kapsamında eğitimi ve teşviki noktasında da çalışmalar yapıldı. Devlet bir dönümlük araziye 4 adet Tuta tuzağı kurulması durumunda bu tuzaklar için yüzde 50 hibe desteğinde bulunma kararı aldı. Şu anda yaptığımız köy gezilerinde üreticilerimize bu hastalığa karşı nasıl başarılı olabileceğimizi anlatıyoruz. İlk toplantıyı Çanakkale Merkeze bağlı Çıplak köyünde yaptık. İkinci toplantıyı Kumkale’de yaptık. Üçüncü toplantıyı ise Biga’da yaptık. Çiftçiye bu hastalıkla mücadele etme noktasında olmazsa olmazın birlikte hareket etmek olduğunu anlattık. Çünkü kendi tarlası ile alakalı önlem alan çiftçinin ürünü, yan tarlasında gerekli mücadeleyi yapmayan çiftçi yüzünden zarar görebilir. Önce çözmemiz gereken nokta Tuta ile toplu mücadele etmek. Yaptığımız toplantılarda çok güzel geri dönüşler aldık. Ama mücadelede ne kadar başarılı olduğumuzu 2017 yılının sonunda yapılacak hasat zamanı göreceğiz. Tabi ki Tuta’ya yoğunlaşıp diğer hastalıkları göz ardı etmemekte gerekiyor. Bu kapsamda İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bünyesindeki ziraat mühendislerinin de sahada çiftçiyi bilinçlendirerek onlarla birlikte çalışması da çok önemli. 2017 yılındaki ilk dikim yaklaşıyor. Dikimden hasada kadar mücadelemiz devam edecek. Köylerimizi gezerek çiftçilerimizi bilinçlendirmek için çalışmalarımızda devam edecek. Ve süreçte mühendislerimiz çiftçimize her koşulda yardımcı olabilmek için saha çalışmalarını arttıracak.

Engin Ören

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech