Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Aynalı Çarşı 18 Mart’a Hazır

Aynalı Çarşı 18 Mart’a

Aynalı Çarşı 18 Mart’a Hazır

Çanakkale’nin en kalabalık ve en hareketli zamanını yaşadığı gün geldi çattı. 18 Mart ve sonrasında işlerinin açılması beklenen Aynalı Çarşı esnafı ise hazırlıklarını çoktan tamamladı.

Her yıl 18 Mart’ın yaklaşmasıyla ısınan hava ve tarih turizminin canlanması Çanakkale esnafının da yüzünü güldürüyor. Bu durumun olumlu yanlarını en çok hisseden Aynalı Çarşı esnafı, şimdiden beklentilerini yükseltmiş durumda… Ancak yılın en hareketli döneminin başlaması, genel tabloya aynı şekilde yansımıyor. Esnafın aktarımına göre yılın en iyi günleri başlıyor olsa da genel olarak bakıldığında her yıl bir önceki yıla oranla halkın alım gücünün düşmesiyle satışlar azalıyor. Bu yıl ise 1915 Çanakkale Boğaz Köprü temellerinin atılacak olması, önceki yıllara göre daha kalabalık bir gün olacağını düşündürüyor. Bir yandan da açılış törenine katılacak olan protokol için kapatılacak yollar, çarşıya ulaşımı kısıtlayacağından bu durum esnaf için dezavantaja dönüşecek. Hazırlıklarını aylar öncesinden tamamlayan esnaf ise her şeye rağmen umutlu bekleyişini sürdürüyor.

Aslı Sayılgan; “Hareketlenme geçen hafta asker yemin merasimiyle başladı. Köprünün açılışına bağlı olarak turist sayısında artış olacağını düşünüyorum. Şöyle; turizm Bakanlığı’na göre ziyaret edilmesi gereken şehirler arasında Çanakkale de yerini aldı. O yüzen de mutlaka daha fazla insan gelecektir. 4-5 ay önceden biz stoklarımızı arttırıyoruz. Çünkü bu dönemde bir anda izdiham yaşanıyor. O anda istesek de mal bulunamıyor. Kışın birkaç tane satılan ürün bu dönemde yeri geliyor 50-60 tane satılıyor.”

 

Didem Yaçan; “Her sene 18 Mart ile birlikte sezonumuz açılıyor. Tabi onunla birlikte işler de açılıyor. 18 Mart’ın yaklaşması sebebiyle hazırlıklarımız tamam. 7 yıldır burada çalışıyorum. Her yıl bir artış var. Gelen insan sayısı yine aynı fakat alım gücü daha az. Eskiden 20-30 TL civarı alışveriş yapılırken şimdi 10 TL civarında. Bu yıl farklı olarak köprü açılışı var. Cumhurbaşkanının da gelmesiyle daha kalabalık olacağını düşünüyorum. Yolların kapanması ise bazen bizler için dezavantaja dönüşüyor. Çok büyük beklentimiz olmasa da yine kış sezonuna göre işlerimizin çok daha iyi olmasını bekliyoruz.”

Ebru Atılgan;  “18 Mart dolayısıyla satışlarımızın artmasını bekliyoruz. Önemli olan kalabalık insan grupları değil insanların alım gücü. Belediyelerin düzenledikleri turlar zaten buradan çok fazla alışveriş yapmıyor. 18 Mart için stoklarımızı arttırdık. Mallarımız yavaş yavaş geliyor. Bu yılki 18 Mart’ta köprü sebebiyle daha yoğun olacağımızı düşünüyoruz.”

Ali İhsan-Fatma Kasım; “Mallarımızı aldık. Ürünlerimizi 18 Mart dolayısıyla çeşitlendirdik. Durum her yıl değişiyor. Hava şartları bile 18 Mart satışlarımızda etkili oluyor. Ne olacak bilemiyoruz. 18 Mart’ta iki günlük bir yoğunluk yaşanıyor. Onun ardından ise işlerimiz açılmaya başlıyor. Bu sene daha çok insan gelmesi bekleniyor tabii ki biz de buna göre hazırlığımızı yaptık.”

Ercan Eren; “Hazırlıklarımızı tamamladık. Tüm stoklarımızı oluşturduk. Tüm Türkiye’yi bekliyoruz. Truva yılı ilan edilmesi, köprünün yapılacak olması bu alana önem verildiğini gösteriyor. Bizler de bu yatırımlara bağlı olarak satışlarımızın artmasını bekliyoruz. Bu yıl da daha kalabalık olmasıyla birlikte daha çok satış yapmayı umuyoruz. Hazırlıklarımızı da ona göre yaptık, bekliyoruz.”

Yıldız Sağlam

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech