Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çanakkale organ bağışında da öncü

Çanakkale organ bağışında da

Çanakkale organ bağışında da öncü

Aynı zamanda Tıp Bayramı olan 14 Mart Salı günü, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Konferans Salonu’nda Ziraat Fakültesi ve İl Sağlık Müdürlüğü iş birliğiyle öğrenciler organ bağışı konusunda bilgilendirildi.

İl Sağlık Müdürlüğü ve Ziraat Fakültesi işbirliği ile düzenlenen konferansta ÇOMÜ’lü öğrenciler organ bağışı hakkında bilgilendirildi. Konferansta Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Dardeniz’in açılış konuşmasını yapmasının ardından, Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Prof. Dr. Hamit Altay konuşma yaptı. Bursa Doku ve Organ Nakli Koordinatör Sorumlusu Yavuz Selim Çınar, bölge koordinasyon sistemini açıklayarak hastaneler merkezler ve organ naklinin işleyişi hakkında bilgi verdi. Nakil önceliğini, TDİS sistemini öğrencilere anlatırken sonrasında şu sözleri sarf etti: “Bizim için sıradan olan ama özel bir çalışma ile gerçekleştirilen organ bağışını gerçekleştirebilmek için süremiz kısıtlı. Her organ alındıktan sonra belli bir süre zarfında hastalara ulaştırılmalı. Bizim için sıradan olan ama özel bir çalışma ile gerçekleştirilen organ bağışı sırasında bir yandan doktorlar ameliyathanelerde çalışırken bir yandan havaalanlarında uçaklar ve helikopterler hazır bekliyor.”
Çanakkale’nin organ bağışında öncü bir il olduğunu da belirten Çınar, bu konudaki desteklerinden dolayı Azem Bey ve ekibine teşekkürlerini iletti.

ORGAN BAĞIŞI HAYAT KURTARMAKTIR

Çanakkale Devlet Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Azem Ülkü Çanakkale’de bu konudaki başarının ailelerle kurulan doğru iletişime bağlı sağlandığını söyleyerek dorgan naklini, nasıl bağış yapılabileceğini, kimlerin bağışçı olabileceğini öğrencilere aktardı. Ülkü konuşmasında; öncelikli hastaları, hangi organların bağışlanabileceğini de anlatarak Türkiye’deki ilk organ bağışı ve günümüzde yapılan uygulamalar hakkında bilgiler ve örnekler vererek; “Ülkemizde 30 bin civarında organ nakli bekleyen hastamız var. Her yıl 10 bine yakın kişi hayatını kaybediyor. Organ bağışı insani dayanışmanın en güzel örneğidir. Birine bir organ bağışlamak, hayat kurtarmaktır. Birçok kişi yaşamına sağlıklı biçimde bu bağışla devam edebiliyor.” diye konuşarak çağrıda bulundu.

“CANDAN CANA EN BÜYÜK SADAKA”
Konferansta konuşma yapan İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Bölümü Prof. Dr. Tevhit Ayengin organ bağışını dini açıdan yorumlayarak gereklilikleri ve dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Öğrencileri organ bağışına davet ederek bu konuda dini açıdan bir problem olmadığının aksine sevap kazanılacağının altını çizdi. Ayengin, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Candan cana en büyük sadaka budur. İnsanların diğer insanlara yapabileceği en büyük iyilik canından bir parçadır.”
Son olarak Bursa İl Sağlık Müdürlüğü İzleme ve Değerlendirme Şube Müdür Dr. Murat Deniz yaptığı konuşmada; “Seyircilere ‘kendileri ve yakınları arasında organ bağışıyla hayatını sürdüren var mı?” sorusunun ardından “Toplumda organ bağışıyla hayatını devam ettiren çok az kişi var Bunun sebebi ise yaşamayanın bilememesi…” dedi.
Murat Deniz’in konuşmasının ardından katılımcıların soruları yanıtlandı. Konferans sonunda ise fakültenin bahçesine kurulan organ bağış standı öğrencilere açıldı. Yıldız Sağlam

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech