Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Temel Liselerde Fiyat Tartışması

Temel Liselerde Fiyat Tartışması Milli

Temel Liselerde Fiyat Tartışması

Milli Eğitim Bakanlığı’nın almış olduğu karar doğrultusunda dershane olarak hizmet veren eğitim kurumlarının 1 Eylül 2015 tarihi itibari ile kapanmasına karar verilmişti. Bu kurumlardan bazıları eğitim hizmetine devam etmek amacı ile temel lise ya da etüt merkezlerine dönüştürüldü. Yeni kayıt dönemine geçen bazı okullarda veliler, yıllık eğitim fiyatlarında 6 Bin TL iken 10 Bin TL gibi ciddi artışlar yaşandığını, aynı zamanda daha önce olmayan 400 TL gibi kayıt ücreti istendiğini iddia etti.

Görüşlerini aldığımız Final Dershanesi Müdürü Harun Bozkurt ve Müdür Yardımcısı Erol Gezer konu ile ilgili olarak kayıt ücreti alınmadığını söyledi. Bozkurt ve Gezer, dönem içerisinde toplanan kıyafet, kırtasiye ve yayın ücreti gibi ücretlerin Bakanlık bilgisi dâhilinde önden alındığını açıkladı. Bozkurt ve Gezer, aynı zamanda yıllık ücretlerin Milli Eğitim Bakanlığı resmi sitesinde de yer alan fiyat aralığında belirlendiğini söyledi.

“KAYIT DEĞİL DÖNEM İÇERİSİNDE TOPLANAN KIYAFET VE YAYIN PARASI”

Bozkurt ve Gezer konu ile ilgili gazetemize; “Kayıt parası almak yasal değil. Bu yüzden hiçbir okul kayıt parası alamaz. Bizler, Milli Eğitime bağlı özel okul statüsünde olan eğitim kurumlarıyız.  Ücretler bizler tarafında belirleniyor ancak Milli Eğitim’in kontrolünde oluyor. Bu ücretlerde de okul sisteminde görülüyor. Ancak dönem içerisinde toplanan kıyafet, kırtasiye ve yayın ücreti olan ücretler, bu yıl dönem içerisinde olmamak üzere elden alındı. Kayıt ücreti alınması gibi bir ücret almak söz konusu değil” diye konuştu.

Aynı zamanda Tüketici Koruma Derneği Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit ile Eğitim İş Şube Başkanı Ahmet Mantaş, yaşanan sıkıntıların eğitimin özelleştirme sorunu olduğunu ifade etti.

“ÖZELLEŞTİRMENİN SONUCU”

Berkit, gazetemize yaptığı açıklamada; “Şu ana kadar olan özelleştirmelerin hepsi tüketicilerin aleyhine… Kimse bu konudan memnun değil ancak ısrarla halen özelleştirmeler devam ediyor. Buna eğitim de dâhil. Bu sıkıntıların kaynağında ise yine özelleştirmelerin kendisi var” diye konuştu.

“VATANDAŞLAR MECBUR BIRAKILDI”

Eğitim İş Şube Başkanı Mantaş ise gerçekleştirilen sistem ile birçok velinin mağdur edildiğini ifade ederek, piyasalaşan eğitimin önünün açıldığını söyledi. Mantaş; “Dershanelere muhtaç edilen insanlar, çocuklarının geleceğini düşünerek bu okullara yönlendi. Ancak bu okullarda fahiş fiyatlardaki artışlar nedeni ile mağdur durumdalar. Biz özel eğitim sistemine karşıyız. Ancak eğitim, kamu olmaktan çıkıp tamamen piyasacı bir alana dönüştürüldü. Temel Liseler yasal olabilir ancak beden eğitimi, müzik, teknoloji gibi derslerde öğretmen olmadığı halde yapılıyormuş gibi sadece imza ile verilen dersler var. Burada notlar şişiyor ve öğrenciler başarılı olarak gösterilip haksız rekabet yaratılıyor. Bunun yerine kamu okullarını parasız hale getirip halk çocuklarına daha nitelikli, daha kaliteli, bilisel, laik ve demokratik bir eğitim verilmesi, gerekiyor” diye devam etti.  Eren Aşnaz

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech