Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

102 Yıl Sonra Şehit Dedelerine Ziyaret

102 Yıl Sonra Şehit

102 Yıl Sonra Şehit Dedelerine Ziyaret

Suriye’deki savaşta hayatını kaybedenlerin çocukları, 102 yıl önce Çanakkale Kara Savaşları’nda şehit düşen dedelerinin mezarlarını Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda ziyaret etti. Mezarlara Suriye’den getirilen topraklar bırakıldı. 

Anda Kardeşe Vefa Derneği Yetim Çığlığı Merkezi, 314 çocuktan 50’sini Türkiye ve Suriye’nin ortak tarihini anlayabilmeleri için Çanakkale’ye getirdi. ‘Türkmen Dağı’nın Yetimi Mehmet’in 102 Yıl Önce Çanakkale’de Şehit Düşen Mehmet’le Vuslatı’ sloganıyla Tarihi Gelibolu Yarımadası’na getirilen Suriyeli yetim çocuklar Eceabat ilçesindeki Kabatepe Çanakkale Destanı Simülasyon Merkezi ile geziye başladı.

Burada Suriyeli yetim çocuklar, Çanakkale Savaşlarını anlatan 3 boyutlu gösterimleri izledi. Daha sonra, savaşın yaşandığı alanları gezdi. İlk olarak Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Anafartalar Zaferi’ni kazandığı Conkbayırı’na giden Suriyeli çocuklar siperleri gezdi. Daha sonra Kilitbahir Köyü’ndeki Seyit Onbaşı Anıtı’nı ziyaret etti. Yetim çocuklar daha Şahindere Şehitliği’ne geçti. Çocuklar burada, Çanakkale Savaşını Halep’ten ve Lazkiye’den katılan dedelerinin mezarlarını bulup dua etti. Mezarlara Suriye’den getirdikler toprakları döküp, Türk bayrağı bıraktılar. Suriyeli yetim çocuklar ardından Şehitler Abidesini gezdi. Çocuklar, sembolik şehitlikte Halep’ten, Çanakkale Savaşı’na katılıp şehit düşenlerin mezarları başında dua etti. Duygusal anlar yaşayan çocukların dileği Suriye’de yaşanan savaşın sona ermesi, barışın sağlanması ve evlerine tekrar geri dönmek oldu.

Şehitler Abidesi önünde toplanarak hatıra fotoğrafı çektiren Suriyeli yetim çocuklar hep bir ağızdan önce ‘Çanakkale Türküsünü’ söyledi. Daha sonra  ‘Sevgili ülkem ismini gökyüzüne yazacağız’ isimli ezgiyi söyledi.

Yayladağı’ndan geldiklerini ve aslen Suriyeli olduğunu ifade eden Raha Cundi, “Çok mutluyum. Dedelerimiz gelmiş, burada savaşmış. Şehit olmuş. Bizde buralara gelip dedelerimizi ziyaret ettik. Dua okuduk. İnşallah savaş biter, barış gelir, bizde evlerimize döneriz” dedi.

Savaşın bir an önce bitmesini dileyen Suriyeli Ahmad Sohta, “Bizde evimize geri döner, mutlu oluruz” şeklinde konuştu.

Suriye’deki savaşta babasının ve diğer yakınlarının şehit olduğunu söyleyen Suriyeli Sirin Abdullah, “Bizde Suriye’den kaçtık. Yayladağı’na sığındık. Yetim Çığlığı Merkezi’ndeki arkadaşlarımla beraber Çanakkale Şehitliğine geldik. Dedelerimiz Çanakkale’de, babalarımız Suriye’de şehit oldu. Türkiye ve Suriye’nin ortak tarihi var. İki ülkede bizim için önemli” dedi.

Dernek olarak Yayladağı’ndaki konteyner kentte kalan 314 yetim arasından başarılı olan 50 çocuğu 102 yıl önce Çanakkale’de savaşmış ve şehit olmuş dedeleri ile buluşturmak için Gelibolu Yarımadası’na getirdiklerini belirten Anda Kardeşe Vefa Derneği Başkanı Okan Tosun, “Türkiye ve Suriye’nin ortak tarihi hakkında kendilerine bilgi veriyoruz. Bu yetim çocukların hepsi Türkmen dağında şehit olmuş Türkmenlerin çocuklarıdır” diye konuştu.

İHA

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech